Procházkova

host - 81.144 (?)
18.8.2022 8:31
Sušení jsem ještě vynechal. :-)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 18.8.2022 8:28
Nono je problém pane Petře s tím, že vy to berete všechno jen na konzum. Ale já porovnávám z hlediska nejen konzumu, ale také přípravy povidel, pálenky a v menší míře zavařenin. Takže i Hamanova uplatnění najde a když ještě nebyla chycená šárkou plody byly chutově na úrovni Domácí velkoplodé, která zraje později.

host - 81.144 (?), 18.8.2022 8:31
Sušení jsem ještě vynechal. :-)

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 18.8.2022 14:56

To byl příběh ze začátku století, kdy kralovala Čačanská lepotica, Čačanská najbolja a Stanley. V prodeji byla i Gabrovská, Hamanova a Domácí. Například nejprodávanější byla Čačanská najbolja, protože byla největší. Takže lidi by Vám s Topgigantem dneska "utrhali ruce", protože jdou po velikosti plodů jako "slepice po flusu". Tenkrát už měl velkopěstitel zasazené Hanity, byl u vytržení, ale mně tenkrát nějak zvlášť neohromila, až později. Z Hamanovy byl tenkrát zklamán. Zasadil jich desítky a nakonec je všechny přerouboval. Domácí je holt Domácí, nikoho žádnou její náhražkou neoklamete. I ten velkopěstitel má nějaké chuťové buňky, nejenom vidinu zisku.

host - 81.144 (?), 18.8.2022 15:35

Mně velkopěstitel a školkař tehdy doporučil Hamanovu...

host - 1.200 (?), 18.8.2022 17:26

Tady na Valaššku je Hamanova první odrůdou na které si opravdu pochutnám.Jako klon Domácí se hodí úplně na všechno (povidla, pečení,kompoty, slivovice).

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.8.2023 10:23

Pane PP, jak jste na tom s "Procházkovou"? Moje poslední plody jsou již o něco lepší, než ty v minulém roce. Jsou aromatičtější, švestkovitější. Zdá se ale, že mají ještě rezervu. Nebo se možná pletu. Podle atlasu popis opravdu hodně odpovídá Montforské slívě, kterou Bulhaři křížili s Domácí švestkou (Gabrovská). Poznáme to, až rouby pravé Montforské přinesou první plody. Na listech samozřejmě příznaky šarky, jak jinak.   . 

Montforská?
Montforská?
Montforská?
Montforská?
Montforská?
Montforská?
Montforská?
Montforská?
Montforská?
Montforská?
Montforská?
Montforská?
Montforská?
Montforská?
Montforská?
Montforská?

host - 9.142 (?), 17.8.2023 11:56

Procházkovy jsou zatím jak šutr. Snědli jsme Katinky a ostatní začíná modrat, ale k jídlu to bude tak za deset, čtrnáct dnů. PP.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 7.5.2024 23:32

Bude "pět švestek" na "Procházkově", pane PP? Já tam něco mám. Chtěl jsem porovnat listy této "Procházkovy" s listy pravé Montforské, ale jsou moc vysoko. Plody pravá Montforská zatím mít nebude. 

"Procházkova"
"Procházkova"

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 23.7.2024 20:55

Chutnal jsem už asi 10 plodů této odrůdy, protože při dotyku padají. Dužnina rychle měkne, ale prozatím je to chuťově jen odvar toho, co kdysi u pana MV. Jen náznaky "lepších časů", stejně jako u prozatím letos drobného Temana.

"Procházkova"
"Procházkova"

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 29.7.2024 12:45

Už pár dní sbírám po večerech na zemi spadlé plody "Procházkovy" a momentálně jsou to nejchutnější plody ze zrajících odrůd jako je Hanka, Zimmerova (první měkčí plody), Temano. Nazval bych to po svém ve stylu: chuť staroodrůdově lahodná, aromaticky švestková. Myslím, že pan PP se má také na co těšit. Škoda, že se pan MV nepokusil o zjištění jména této odrůdy. V minulosti tady padl název Montforská slíva, tak uvidíme, co přinesou rouby pravé Montforské.

"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
Nahoře vlevo 2x Procházkova, vpravo nahoře Sylvia, vlevo dole 4x Temano a vpravo dole Zimmerova
Nahoře vlevo 2x Procházkova, vpravo nahoře Sylvia, vlevo dole 4x Temano a vpravo dole Zimmerova

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz