Procházkova



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?)
27.8.2017 20:28

Ta moje Procházkova nyní pomalu končí. Plody voňavé, přiměřeně sladké, bez virozních změn, i když na listech skvrny taky jsou.
   Myslím, že nalézat, udržet a rozšířit staré osvědčené slivoně, které dokázaly přežít a dávají kvalitní plody je práce záslužná i nanejvýš potřebná.  Naši šlechtitelé moc aktivní nejsou a nemůžeme čekat, až legislativci po dalších 20 letech váhání povolí pěstování Honey Sweet aby pak po dlaších pěti letech šarka rezistenci prolomila.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 27.8.2017 15:24

Myslel jsem si, že je k Šárce tolerantní, ale na výhonech letošních roubovanců, je listí strakaté.

Jsou-li skvrny na listech, ještě to neznamená, že odrůda není k šarce tolerantní. Podstatné je, co je na plodech. Každopádně je potřeba zajímavé a odolné odrůdy zachovat.

                     
host - 168.81 (?), 27.8.2017 18:31

Tak ještě trošku k té mé „jiné Procházkové“. Takže ponechat i když listí roubovanců je strakaté a na švestkách také řádí obaleč. Jinak jsou švestky čisté, hladké, bez neštovicových jizviček.
V předchozích letech jsem čekal, že na starém stromu ještě naroste nějaký rozumný roub, že pomůže přihnojení. Ale stav stromu se horší, tak jsem letos „v nouzi nejvyšší“, vzal za vděk třemi koncovými výhonky (mizerné chlupy). Kupodivu, i přes špatné zacházení, všechny čtyři malé rouby i s olámanými pupeny, které se mi povedlo udělat, rostou. Takové mizerné rouby asi nejde nikomu darovat.
Vsuvka k uchovávání roubů: Malinké, tenoučké, prostě mizerné rouby asi samostatně uchovat nejde. Ale docela normálně jde uchovat kus větve (cca 25-30 cm), staré dřevo i s malinkým roubem.
Také jsem chtěl očkovat v létě, ale nebyla míza, nikdo nezalil, tak jsem letos neočkoval nic. JG

                     
host - 189.156 (?), 27.8.2017 19:17

To co považuju za slivoň jež by mohla být totožná s Procházkovou, by mohla být i odrůda Monfortská, je popsána kvalitně v Říhově Českém ovoci. Nevím samozřejmě zda moje Procházkova je totožná s tou od Miloše Vysloužila, ale u té mojí ty znaky docela souhlasí. Samozřejmě že jistotu jen dle pomologie člověk nemá nikdy...

           Ing. Fidla

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 27.8.2017 20:28

Ta moje Procházkova nyní pomalu končí. Plody voňavé, přiměřeně sladké, bez virozních změn, i když na listech skvrny taky jsou.
   Myslím, že nalézat, udržet a rozšířit staré osvědčené slivoně, které dokázaly přežít a dávají kvalitní plody je práce záslužná i nanejvýš potřebná.  Naši šlechtitelé moc aktivní nejsou a nemůžeme čekat, až legislativci po dalších 20 letech váhání povolí pěstování Honey Sweet aby pak po dlaších pěti letech šarka rezistenci prolomila.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10318) - 70.240 (?), 27.7.2022 21:48

Jirka z Valašska si myslí, že se jedná o Montforskou. První kloudné švestky letos z tohoto stromku od ztraceného pana Vysloužila. Stejný má i pan PP, tak jak jste na tom, pane PP?

Procházkova
Procházkova
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10318) - 196.17 (?), 16.8.2022 21:52

Z dnešní degustace švestek jsem nijak zvlášť nadšený nebyl. Topfive, Topstar, Topgigant, Zimmerova, "Procházkova", Hanita, Hanka. Na tu "Procházkovu" jsem málem zapomněl, takže jsou plody už měkčí. Nic světového. Jakási průměrná slíva, kapku aromatičtější, ale ne zas moc. Nebylo by na škodu, kdyby Jirka zjistil, o jakou starou švestku se jedná. Topfive je také už měkčí a spadl do průměru, nebudu to všechno hodnotit. Nejlepší asi první zralá Gabrovská a kyselejší Bystrická muškátová, ale už s tou svoji skvělou příchutí. Topgigant poměrně dobře švestkovitý, Topstar klasický průměr, Hanka dobrá, takový slabší odvar Hanity, což asi stačí. Bude zrát dřív a o to snad asi šlo.

"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
"Procházkova"
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6585) - 9.142 (?), 17.8.2022 8:50

Procházkova z roubu od MV. bude mít po letech prvních pět švestek, tak uvidím, resp. okoštuju. Jinak klasika pro naši polohu Wangenheimova opět nezklamala.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10318) - 196.17 (?), 17.8.2022 14:19

To věřím. Škoda, že Wangenheimova nezískala popularitu otištěna v čačanských odrůdách. Sice patří čačanské odrůdy k nejrozšířenějším a nejznámějším, ale pořád na ně někdo nadává. Wangenheimova je ale samozřejmě ten pověstný originál. Když si vezmete tu mnou zmiňovanou HANKU a HANITU, tak místo abych byl rád, že se Hanita konečně v nějakém potomku dobře otiskla, tak nakonec napíšu, že je to jen odvar HANITY. Kdybych měl jen Hanku budu velmi spokojen, ale že vedle stojí Hanita s výraznější chutí, tak se začnu ptát, proč vlastně ještě Hanku? Pokud jde o "Procházkovu", tak nevěřím, že tahle kvalita měkčích plodů, které tady letos vyrostly, jsou posledním slovem. Nebo, že by měly plody větší kvalitu ve vyšších polohách? Takovou sortu bych určitě po této letošní kvalitě nesháněl.

                     
host - 81.144 (?), 17.8.2022 17:11
A nebo Hamanova, sice ji mám chycenou šárkou a plody jsou malé, ale po stránce plodnosti a chutí taky nezklame.
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10318) - 196.17 (?), 17.8.2022 21:39

Kdysi jsem si počídil HAMANOVU díky pomologickému KUTINA a kolektiv. Velkopěstitel ze Svinčan mě varoval, že to náhrada za Domácí švestku rozhodně není. A nebyla. Likvidovat jsem jí ale nemusel, to je pravda. Tenkrát jsem si pořídil společně s ní i Gabrovskou a s její chutí jsem naprosto spokojen. Když mně kdysi tento velkopěstitel dával ochutnat Gabrovské, tak jsem tvrdil, ano toto je Domácí švestka. Řekl bych, že nejchutnější pološvestky jsou právě Gabrovská, Hanita a dobře vyzrálá Anna Späth z teplé polohy.  To samé platí o Haromě a Harbelle, pak je snad dobrá Čačanská rodná, Chrudimská.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku22.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku21.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku20.12.2024
Kouří do místnosti18.12.2024
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika