Příliš rašících výhonů
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 162.163 (?), 20.5.2016 16:50, zobrazeno: 5497x
Dobrý den, i když mám zahradu již několik let a o stříhání stromků jsem nějaké základy načetla, raději se zeptám, než něco zkazím. Mám 2 mladé ryngle, jednu třetím rokem, druhá je sázená loni na jaře. Zatím jsem stříhala jen jabloně a tam je to jasné - ustřihne se větvička na pupen rašící směrem ven a z toho vyroste nový výhon (je to zjednodušené, já vím). To samé jsem udělala i na rynglích, ale místo poslušně vyrašeného výhonu z posledního pupene se mi na všech koncích větví dělají přímo košťata z nových výhonů. Z každého konce rostou tři až čtyři, další raší po celé délce větviček. Co s nimi mám dělat, vylamovat je hned povyrašení? S těmi na konci je to jasné, ty tam zůstat nemůžou, tam je potřeba nechat jen jednu (aspoň si myslím), ale co s těmi, co raší níže na větvích - taky odstranit hned nebo je nechat zesílit a pak zkrátit, aby na nich mohly být plody? Je to přirozená vlastnost slivoní tahle nekontrolovaně obrůstat, nebo jsem někde udělala chybu? Díky za odpověď Jitka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 111.183 (?), 20.5.2016 23:02
Ferdo, my Ostraváci bychom to zhodnotili asi takto: To je zas rada jak CYP! Určitě ji paní ocení jako nezaplatitelnou a s příštím střihem podle ní se může přihlásit do soutěže. Obzvlášť když tu není fotka. Někdy by možná bylo dobré ty 3 metry dodržet od klávesnice. Pokud ovšem nemáš delší paprče, pak raději víc. Rosťa
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 162.163 (?), 21.5.2016 7:08
Milý Rosťo, děkuji. Když jsem četla první odpověď, tak jsem nevěděla, jestli jsem se snad špatně nevyjádřila. Ale i slivoně se snad stříhají, ne? Zvlášť po výsadbě a v prvních letech. Ale protože mám na zahradě tři asi padesátileté a pomalu odcházejí, rozhodla jsem se zasadit nové a zatím mám zkušenosti jen s těmi mladými jabloněmi. A ty kdoule se chovají úpně jinak než jabloně, těch výhonů na konci větve je moc a já přesně nevím, co s nimi, vylamovat nepotřebné hned nebo počkat a pak zkracovat... Dneska zkusím nafotit, aby bylo jasné o co mi jde. Jitka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 162.163 (?), 21.5.2016 7:17
Tak vidím, že nejenom já po ránu nespím :). Vám i mně vyroste samozřejmě na větvi více výhonů, ale po celé délce větve. Já sem se ptala, co mám dělat s tím, že mi na KONCI, tzn. přímo z vrcholu vyrostou 3-4 výhony současně a pak to vypadá tak tochu jako zvětšený štětec na malování. To byste asi na svých stromech taky nechtěl. A já se jen ptala, jak to správně řešit. Díky za milou odpoveď. Jitka
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 162.163 (?), 23.5.2016 7:55
Děkuji za odpověď, to je to, co jsem potřebovala vědět. Ty kdoule jsem tam dala omylem, jsou to ryngle. ještě jednou díky. Jitka
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |