Poznate odrudu svestky?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
2.11.2021 10:59

Když někdo vyfotí modrou blumu a napíše, že zraje v půlce srpna, a navíc má zelenou dužninu, tak mě vždycky napadne jediné a to Čačanská lepotica. Pokud Vám tak strašně chutnala, tak to jste měla štěstí, a narazila jste na dobrý kousek. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 151.249 (?), 1.11.2021 20:54, zobrazeno: 913x
Dobry den, poznal by nekdo alespon priblizne o jakou odrudu by se mohlo jednat na fotce? Nalezena u polni cesty v zapadnich Cechach v polovine srpna, veliky plod, krasne sladka a stavnata, uvnitr zelena, sla krasne od pecky. Chtela bych si neco podobneho poridit na zahradu, co byste doporucili? Diky

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.11.2021 10:59

Když někdo vyfotí modrou blumu a napíše, že zraje v půlce srpna, a navíc má zelenou dužninu, tak mě vždycky napadne jediné a to Čačanská lepotica. Pokud Vám tak strašně chutnala, tak to jste měla štěstí, a narazila jste na dobrý kousek. 

host - 151.249 (?), 2.11.2021 12:25
Dekuji, ano byla opravdu az nezvykle sladka, na strom u pole, ktery tam stoji desitky let a nikdo se o nej nestara. Pripojuji fotku i nakousnute. O Cacanske lepotici jsem cetla, ze casto byva chut mdla. Muzete mi tedy prosim poradit nejaky druh velke svestky/blumy, ktera by byla sladka a stavnata a vhodna pro pestovani zacatecnikem v Praze? Moc Vam dekuji.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.11.2021 13:37

V Praze je blaze, proto i ta lepotica by tam mohla být slušná. Pěkná velká a sladká bluma je Toptaste. Nejchutnější jsou Domácí švestky, to je bez debat. Pokud se bojíte šarky, tak potom nějaký ten "německý polotovar" jako třeba Toptaste, Topfive, Topstar, "trávový" Topking atd. Hanita je sice výborná, ale mohla by Vám připadat kyselá. Chuť Domácí švestky připomíná Gabrovská. Nejranější červencová blumka je Herman. Odrůd je mnoho.

host - 151.249 (?), 2.11.2021 13:52
Jeste jednou Vam moc dekuji. Urcite si nejakou z Vaseho vyctu vyberu. Kez by byli vsichni tak ochotni, jako Vy pane Petre. Prazaka totiz casto misto rady poslou do haje, ale kazdy ma prece pravo byt zacatecnikem. Diky a krasne odpoledne. Veronika

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.11.2021 15:35

Ještě bych dodal, že Toptaste jsem sice hodně vychvaloval pro kladné pěstitelské vlastnosti, ale letos jsme plody použili do knedlíků a byly po rozvaření nechutně kyselé, tak nevím, jestli to byla nějaká náhoda, protože se jedná v syrovém stavu o dost sladké švestky, které jsou sladké i když jsou ještě tvrdé a málo zralé. Například takové Jojo, které není leckdy po utržení ze stromu dobré a je málo sladké, tak po uvaření takovou kyselost rozhodně nepředvedlo. Ani universální Stanley a samozřejmě ani výborné Domácí švestky.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?), 2.11.2021 17:46

Ve "starých" pomologiích se uvádí "v těstě kyselá". 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz