Co to jsou zase za spekulace! Jistě že je oblast zasažena vírem PPV, tak jako většina všech pěstitelských území, na našem území, i v sousedstve(krom technických izolátů, kde se možný vznik nákazy přísně monitoruje. V případě potvrzeného onemocnění jedince se onen okamžitě vykoření).
Je to jeden z nějškodlivějších viru na plodinách.Takže nyní je situace taková, že pokud s tímto vědci urychleně něco neudělají, je všudypřítomá šarka každodenním nezvaným hostem naších zahrad ať chceme, nebo né.
Odrůda Hanita je jedna z nejkvalitnějších odrůd modré peckoviny-slivoň švestka(i podle popisu)byla přece šlechtitelem popsána jako tolerantní.
V dnešní době se švestky zase vysazují v hojné míře.Dokonce se mi zdá, že se vysazují více než jádroviny.Nastává jakési švestkové obrození.Já mám rád taky švestky typu bystričky, domácí švestky, a proto je taky vysazuju, a později se jejich ovoci těším.S úspěchem pěstuju i bystričky, taky proto, že dbám včasné, a pravidelné ochrany proti hmyzím vektorům, kteří onu šarku přenášejí.Ono vše uhlídat samozřejmě nejde, proto vím, že i ty moje telátkanákazy neuchráním.Budu jen rád, když to bude později, než hned.
Na jídlo doporučím už profláklé odrůdy, které většina z nás už zná... alespoň trochu tolerantní, a švestkově chutné, a podle doby dozrání-(Herman),Katinka, Opál, Hanita, Gabrovská, Čačanská rodná, Haganta.