Potřebuji tip na dobrou švestku

Enna - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 7.69 (?)
3.3.2017 20:36

Děkuji za názory. Napsala jsem sice 4 odrůdy, ale uvažovala jsem nad dvěma favority, a to Stanley a Hanita. A Hanitu mi doporučil i prodavač u nás v zahradnictví. Hrozně ráda bych vybrala tu nejlepší odrůdu, protože u mě vítězí švestky a jablka nad ostatním ovocem, proto bych si ráda konečně pochutnala na své vlastní úrodě.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Enna - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 7.69 (?), 3.3.2017 18:38

Ano, kvete každý rok, ale pak z toho nic není. Možná dělám něco špatně. I když stále vyhledávám zdejší vlákna, kde jsou potřebné rady a snažím se ze všech sil, aby se stromkům dařilo.

Na stejném místě v rozestupu 6-ti metrů mám ještě meruňku, 2 jabloně, broskev, třešeň a ryngle a všechny stromky plodí krásně zhruba 7 let. Všechny stromky jsou stejně staré.

host - 47.185 (?), 3.3.2017 20:29

Ja bych to tipnul na pilatku ktera vam veskerou urodu zlikviduje.mam na zahrade taky rynglu(pravdepodobne malvazinka)ktera kazdorocne byla obsypana kvety ale plody zadne az zde na foru sem se dozvedel o pilatce.po aplikaci postriku ryngla obsypana.

host - 7.69 (?), 4.3.2017 9:19

Pilatkou to nebude, provádím proti ní postřik.

Jediné co mě ještě napadlo, jestli stromku neškodí každoroční stříhání. Protože nemám místo pro velký strom, chtěla jsem ho max. 4 metry vysoký. Teď má cca 3,5 m.

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.71 (?), 4.3.2017 22:11

Ano, Gabrovská a další slivoně z Vámi výše jmenovaných se dají nevhodným řezem/střihem donutit k neplodnosti jak primární (není plodonosný obrost) tak i sekundární (příliš zastíněný plodonoš po plném zapojení listové plochy plody na nedostatečně osluněných místech shodí).

Pro udržování malé korunky je pak lepší u těchto odrůd provádět v letních termínech Zahnův řez se sesazováním k rozvětvení v tříletém dřevě.

SfK.

host - 48.121 (?), 16.3.2017 21:02
Gabrovska není samosprasna. Potřebuje v blízkosti opylovače. Třeba stanley. Jinak rodit nebude.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.47 (?), 3.3.2017 18:39
Pani Alenna, ak slivka 12 rokov nezarodí, tak tam musí byť nejaká chyba v pestovaní alebo v prostredí, to proste nie je normálne. Ak chcete menší vzrast stromu, tak je vhodný podpník Krymsk (viď foto). Odrodu Vám radiť nebudem, ja som verný Bystrickej, to je moja "plum-queen", ale tú Vám odporúčať nemôžem vzhľadom na jej citlivosť k šárke. IH

Enna - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 7.69 (?), 3.3.2017 18:48

Já bych se spíše přikláněla k chybě v pěstování, co mě ale zaráží, že sousedka cca 25 metrů od mé zahrady dopadla stejně se zelenou rynglí. Zasadila místo ní švestku (tuším, že JOJO), a loni už ochutnala první misku úrody.

host - 98.225 (?), 3.3.2017 20:04

Ak strom kvitol prichádzajú do úvahy 2 chyby: 1. nie je opeľovač (zdroj peľu- iná odroda, alebo absencia včiel- prenášač peľu), 2. Piliarka slivková.

Z mojich skúseností odporúčam odrodu Hanita. Oddeliteľná od kôstky, so super chuťou, koncom augusta, veľmi skoro vstupuje do rodivosti, tzn. ochutnáte už druhým alebo tretím rokom.

host - 248.66 (?), 3.3.2017 20:17

Také jsem "všemi deseti" pro Hanitu. Měla jsem Gabrovskou, málo plodila.  Vzala si ji sousedka, dala ji o 10m dál a plodí dost - asi se jí u mne nelíbilo. Teď mám Hanitu a ta plodí o 106...Ale Hanita je i chuťově lepší.     Lída

Enna - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 7.69 (?), 3.3.2017 20:36

Děkuji za názory. Napsala jsem sice 4 odrůdy, ale uvažovala jsem nad dvěma favority, a to Stanley a Hanita. A Hanitu mi doporučil i prodavač u nás v zahradnictví. Hrozně ráda bych vybrala tu nejlepší odrůdu, protože u mě vítězí švestky a jablka nad ostatním ovocem, proto bych si ráda konečně pochutnala na své vlastní úrodě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz