Potřebuji tip na dobrou švestku
|
|
 |
 |
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.2 (?) 4.3.2017 13:25
Co to jsou zase za spekulace! Jistě že je oblast zasažena vírem PPV, tak jako většina všech pěstitelských území, na našem území, i v sousedstve(krom technických izolátů, kde se možný vznik nákazy přísně monitoruje. V případě potvrzeného onemocnění jedince se onen okamžitě vykoření).
Je to jeden z nějškodlivějších viru na plodinách.Takže nyní je situace taková, že pokud s tímto vědci urychleně něco neudělají, je všudypřítomá šarka každodenním nezvaným hostem naších zahrad ať chceme, nebo né.
Odrůda Hanita je jedna z nejkvalitnějších odrůd modré peckoviny-slivoň švestka(i podle popisu)byla přece šlechtitelem popsána jako tolerantní.
V dnešní době se švestky zase vysazují v hojné míře.Dokonce se mi zdá, že se vysazují více než jádroviny.Nastává jakési švestkové obrození.Já mám rád taky švestky typu bystričky, domácí švestky, a proto je taky vysazuju, a později se jejich ovoci těším.S úspěchem pěstuju i bystričky, taky proto, že dbám včasné, a pravidelné ochrany proti hmyzím vektorům, kteří onu šarku přenášejí.Ono vše uhlídat samozřejmě nejde, proto vím, že i ty moje telátka nákazy neuchráním.Budu jen rád, když to bude později, než hned.
Na jídlo doporučím už profláklé odrůdy, které většina z nás už zná... alespoň trochu tolerantní, a švestkově chutné, a podle doby dozrání-(Herman),Katinka, Opál, Hanita, Gabrovská, Čačanská rodná, Haganta.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 248.66 (?), 3.3.2017 21:38
Hanita je voňavější než Stanley, je tady dlouhatánské vlákno... Já vždycky chtěla švestku, která je nejen sladká, ale i "švestkově" voňavá a má krásně zlatou dužinu, jako mívala dědova stará švestka (prý to byl nějaký klon "domácí"). Hanita mi to splňuje. A navíc by měla být tolerantní k šarce. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.2 (?), 4.3.2017 13:25
Co to jsou zase za spekulace! Jistě že je oblast zasažena vírem PPV, tak jako většina všech pěstitelských území, na našem území, i v sousedstve(krom technických izolátů, kde se možný vznik nákazy přísně monitoruje. V případě potvrzeného onemocnění jedince se onen okamžitě vykoření).
Je to jeden z nějškodlivějších viru na plodinách.Takže nyní je situace taková, že pokud s tímto vědci urychleně něco neudělají, je všudypřítomá šarka každodenním nezvaným hostem naších zahrad ať chceme, nebo né.
Odrůda Hanita je jedna z nejkvalitnějších odrůd modré peckoviny-slivoň švestka(i podle popisu)byla přece šlechtitelem popsána jako tolerantní.
V dnešní době se švestky zase vysazují v hojné míře.Dokonce se mi zdá, že se vysazují více než jádroviny.Nastává jakési švestkové obrození.Já mám rád taky švestky typu bystričky, domácí švestky, a proto je taky vysazuju, a později se jejich ovoci těším.S úspěchem pěstuju i bystričky, taky proto, že dbám včasné, a pravidelné ochrany proti hmyzím vektorům, kteří onu šarku přenášejí.Ono vše uhlídat samozřejmě nejde, proto vím, že i ty moje telátka nákazy neuchráním.Budu jen rád, když to bude později, než hned.
Na jídlo doporučím už profláklé odrůdy, které většina z nás už zná... alespoň trochu tolerantní, a švestkově chutné, a podle doby dozrání-(Herman),Katinka, Opál, Hanita, Gabrovská, Čačanská rodná, Haganta.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 190.197 (?), 4.3.2017 19:28
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.66 (?), 4.3.2017 19:33
Paní chtěla samosprašnou, TG je jen částečně samosprašný, opylovače u něj doporučují. L.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 190.197 (?), 4.3.2017 19:34
A co Chrudimská, růžová Královna Viktoria nebo žlutá Avalon?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.66 (?), 4.3.2017 19:30
Se šarkou na tom paní ale bude se všemi odrůdami téměř stejně, kromě Jojo (a ta zas není nic moc). Osobně mne dírky v listech, pokud tam jsou, nijak nevzrušují, stříkám jen při dokvétání proti pilatce. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|