Poraďte tretiu slivku do záhrady



host - 103.119 (?)
11.2.2021 21:23

Záleži kde a v akých podmienkach mate záhradu. Ja odporúčam TopTaste. Veľa zahradkarov aj tu píše že chuť fádna, až moc sladká. Ale v horsích podmienkach a menej priaznivých rokoch veľmi prekvapuje.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 34.48 (?), 11.2.2021 19:39, zobrazeno: 6828x

Dobrý večer,

mám na záhrade mladé stromčeky katinka a hanita. Zatiaľ som chutnala len hanitu. Tá mi chutila. Chcela by som dosadiť ešte tretiu neskoru slivku rodiacu od polovice septembra až oktobri. Chcela by som ju na jedenie.

Dakujem

   
host - 103.119 (?), 11.2.2021 21:23

Záleži kde a v akých podmienkach mate záhradu. Ja odporúčam TopTaste. Veľa zahradkarov aj tu píše že chuť fádna, až moc sladká. Ale v horsích podmienkach a menej priaznivých rokoch veľmi prekvapuje.

      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 11.2.2021 22:10

Části lidí zraje Toptaste v půlce září a části koncem srpna. To je zvláštnost, kterou nikdo nevysvětlil, přitom plody jsou těžko zaměnitelné. Do teplých oblastí bych doporučil Presentu, Haromu, Harbellu. Hagantu snad i do méně teplých. Jinak, není nad Domácí švestky.

         
host - 81.144 (?), 12.2.2021 8:52

Rozdílná doba "zrání" je v některých letech ještě mnohem víc k "nevysvětlení" u Haganty, než u Toptaste. Podle mých zkušeností se u obou odrůd jedná jen o propad plodů v důsledku přeplození a nebo nepříznivých vláhových podmínek. A protože jsou tyto odrůdy opravdu po stránce cukernatosti kvalitní, dají se jíst i ty psárky... Já je ale nepoužívám ani do kvasu, co spadne, to spadne a počkám si až na ty opravdu kvalitní. To třeba u starých odrůd švestek není možné konzumovat předčasně opadlé. Chcete třetí švestku a chutná vám Hanita, která má kořenitější chůt v důsledku dobré rovnováhy mezi cukry a kyselinkami? Co třeba Elena? Pro větší velikost plodů a lepší vyzrávání ale potřebuje probírku a prořezávku, jinak je plodů jako vší... Ale to jistě vidíte i u Hanity, že ráda přeplozuje.

            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 12.2.2021 15:00

Abych to upřesnil, tak nejde o to, že Toptaste zraje v nižších polohách dříve, to je přirozené, ale je divné, že na jihozápadním Slovensku, kde všechno zraje dříve než u nás, zraje Toptaste o čtrnáct dní déle než v Pardubicích. To nechápu. 

               
host - 116.118 (?), 12.2.2021 15:40
Dakujem za odpovede. Nastudujem. Zahradu mam v Svatom jure ale v mrazivej doline. Hanitu sme jedli v auguste.
                  
host - 45.112 (?), 13.2.2021 9:05
Toptaste u mě zraje od půlky srpna, poslední plody trhám na začátku září. Haganta zraje koncem září. Na jídlo doporučuji spíš Hagantu. Má krásné, velké plody výborné chuti. Zdá se mně, že i růst stromku je lepší u Haganty, plodnost vysoká - mám více stromků od obou odrůd.
                     
host - 81.144 (?), 13.2.2021 12:16

Na jaké podnoži Hagantu a Toptaste máte? V tehdejší době když to všechno začalo s novými odrůdami se mně podařilo koupit na myrobalánu pouze Toptaste. Dnes vidím že trochu divočí... Ale původní Haganty, Hanity, Tophity a Joja byly v té době hlavně na Wangenheimově, St Julien nebo na klonu Wa X Wa. Na sleběji rostoucích podnožích třeba Hanita a Jojo vůbec neprosperovala a to se Wangengeimova doporučuje do těžkých půd, které u nás jsou. S Hagantou to nebylo o moc lepší. To co jsem chtěl pěstovat jsem si musel tehdy přeštěpovat na myrobalány doma. Topfirst šel naproti tomu dobře, ale to byla výjímka. Nevím jak je to dnes už moc nové odrůdy nenakupuju, ale ovocné školky pěstovaly hlavně pro profesionální velkosadaře a proto ty slaběji a nebo slabě rostoucí podnože. Jenže ty když prodáte zahrádkáři a vychválíte mu jak bude mít velké úrody a strom nezabere moc místa..., tak asi v některých případech moc úspěchů mít nebude a je jedno jestli jsou to peckoviny a nebo jabloně. Bohužel i v něterých zahrádkářských časopisech se slabě rostucí stromy do dnešní doby pořád upřednostnují. Znám švestkový sad vysazený nedlouho po tom mém tehdy tuším dovoz z Polska, a co já vím tak ty stromy byly vesměs na Wangenheimově. Po mnoha letech, kdy já už sklízím jsou tam ty stormy v tom sadě pořád téměř stejné zakrslé a o úrodě několika desítek kg z jednoho stromu si tam mohou nechat jenom zdát. 

                     
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (642) - 45.112 (?), 13.2.2021 16:06
Vše na myrobalánu, jen jeden Toptaste na Wagenhaimce. U mě ani na myrobalánu kvůli suchu stromky pořádně nerostou.
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 13.2.2021 16:58

Má dva Toptasty a oba jsou na myrobalánech. Ten první jsem původně v nedalekém zahradnictví kupoval jako Topfirst. Oba mají dosti silný vzrůst s řídkou korunou, ale s bohatým plodonosným obrostem. Haganta na myrobalánu roste také velmi slušně. Hanita na wangenheimu roste samozřejmě slaběji, nicméně uspokojivě a dává bohaté úrody. Řekl bych ideální podnož do těžkého jílu. Toptaste na jihozápadním Slovensku jsem měl na mysli v okolí Trnavy a nevidím žádný důvod, proč by měl zrát o čtrnáct dnů později než v Pce. Hagantu bych taky doporučil nejvíce jako kvalitní pozdní odrůdu a to pro svoji uspokojivě švestkovou chuť. Na Elenu tady laždoročně čekám, protože se mi pořád nějak nezdá, až mně ji nakonec sežerou špačci. Chuťově zajímavější se mně jeví Těchobuzická, u které jsem původně očekával, že bude zrát dříve. Špačkům chutná ještě víc, než mně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika