Oullinská renglóda

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
5.9.2016 20:06

Velkoplodá Oullinská v Pardubicích žádné 2 až 3 týdny na stromě nevydrží, takže to žádné Ontário není. Jedině snad ta na Vysočině, ale ta má zase poměrně ničemnou chuť, i kdyby visela na stromě třeba do Vánoc.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 2.9.2016 12:58

Protože jsem Vaši odpověď tak trochu čekal, mohu doplnit, že vlevo jsou listy Ontaria a vpravo Opálu (u něj mi záměnu s Ontariem, s dovolením, nevnutíte). Ale to jen na dokreslení, že hádat odrůdu podle listí je věštba z koule.
   Nahlédneme-li do Vávrovy pomologie, dočteme se, že autoři nerozlišují u těchto dvou odrůd velikost ani dobu zrání. Obě nazývají renklódami.  Sami přiznávají, že se odrůdy zaměňují. Rozdíl vidí v hloubce jamky a pevnosti dužiny.  To ale těžko z fotky poznáte.

oulinská txt
oulinská txt
Ontario txt
Ontario txt

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.9.2016 16:34

Takže žádná velkoplodá Oullinská renglóda neexistuje, ale je to Ontário. Tím pádem profesor doktor kandidát vět SUS ve svém Obrazovém atlasu peckovin 1, LŽE. Problém Vávrova popisu je v tom, že uvádí (viz.fotky), že se plody udrží na stromě 14 dní i déle, což u mojí "velkoplodé" Oullinské není pravda. Plody rychle přezrávají a hnijí.

host - 189.156 (?), 5.9.2016 9:17

Máte pravdu, z fotky nemůžem poznat vše, proto jsem ty listy na fotce vůbec nehodnotil. Pro mě je nejzásadnější celkový dojem z odrůdy, ne jeden detail. A to co vídám jakožto Ouliskou je natolik podobné (nebo stejné) jako Ontario, že to odovídá proměnlivosti v rámci jedné odrůdy. Víme, kolik klonů má třeba Domácá švestak, nebo Grávštýn, popřípadě i Rubín... Ontario je chuťově určitě zajímavé, ale jen optimální zralosti, nedozrálé nechutná a při přezrání ztácí šťávu, tohle by pravá rengloda dělat neměla, srovnejte s Althanovou, nebo Zelenou... Bohužel nějaký omyl v množení kdysi dávno nás v podstatě připravil o chuťově jedinečnou odůdu a zdá se, že ještě v době před Vávrovou knížkou... Pro pravou Oulinskou člověk musí zabrousit až do Říhova Českého ovoce...

Ing. Fidla

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 5.9.2016 14:37

Jábych to neviděl tak tragicky. Nahlédneme-li do pomologie Kamenický - Kohout, 60 let staré (ještě o něco starší než je ta Vávrova), vidíme, že si autoři (čerpající mimochodem převážně z Říhy), Ontaria vysoce cení, přinejmenším stejně jako Oulinské (které věnují jen malý odstavec bez obrázku). Zajímavé je, že na rozdíl od Vávry nazývají Ontario slívou nikoli renklódou.

Atlas tržních odrůd ovoce 1957
Atlas tržních odrůd ovoce 1957

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.9.2016 20:06

Velkoplodá Oullinská v Pardubicích žádné 2 až 3 týdny na stromě nevydrží, takže to žádné Ontário není. Jedině snad ta na Vysočině, ale ta má zase poměrně ničemnou chuť, i kdyby visela na stromě třeba do Vánoc.

host - 189.156 (?), 5.9.2016 21:18

No tyhle údaje o dozrávání, trvání sklizně, ze starých pomologií je nutno brát s rezervou, ted už neplatí, nakolik je tepleji...

Ing. Fidla

host - 248.15 (?), 2.9.2016 10:30

U Ontaria a Wazonovy by se pecky měly oddělovat lehce, u Oulinské občas (u mne většinou) s obtížemi.           Lída

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.9.2016 11:04

Ano, dužnina částečně ulpívá (Oullinská) i mně. Našel jsem teď na ZR ještě nějaké zapomenuté plody. Jistě sami znáte, jaký silný chuťový koncentrát je v těchto malých plodech. To je taky jedna s předností Zelené ringloty, že plody vydrží na stromě déle. U Oullinské rychle přezrávají a hnijí. Kdo to nezná, tak vřele doporučuji nechat na Zelené renglódě plody vyzrát do tohoto "koncentrátu". 

host - 176.68 (?), 19.7.2018 8:43

Minulý piatok som kosil záhradu a všimol som si na zemi spadnuté prvé 2 prezreté plody oullinskej. Plody krásne voňali, boli sladké ako med, s mäkkou dužinou.Je to moja obľúbená odroda, čiastočne kvôli spomienkam z detstva.  Tento rok dužina drží pomerne pevne na kôstke. V ten istý deň som išiel so psom na chalupu, kde som tiež našiel na zemi prvé prezreté plody oullinskej. Odvtedy prešiel takmer týždeň, postupne dozrieva prvá tretina až polovica úrody doma, aj na chalupe. Tá zvyšná časť je ešte zelená a tvrdá. Takže obdobie dozrievania u stromčekov, ktoré som kúpil ako oullinskú je naozaj veľmi dlhé, čo je v záhrade veľká výhoda. 

host - 234.105 (?), 10.5.2021 22:46

Oulinská ringlota je spolahlivá odroda vo výnosoch ale má nevýhodu v tom že plody každý rok trpia moníliovou hnilobou plodov.       Jaromír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz