Oullinská renglóda

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
2.9.2016 10:10

Já mám Oullinskou s hmotností plodů odpovídající Obrazovému atlasu peckovin 1, kde se uvádí 35 - 50g. Někdy je hmotnost i přes padesát. Plody Ontaria jsem kupoval jednou od trhovce a byly menší, intenzivněji žluté, snad i pevnější, ale chuť slabá. Rouby jsem posílal Milošovi a Míťovi, tak mohou posoudit rozdíly. Osobně bych vsadil raději na Zelenou a Wazonovu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.8.2016 22:10

Asi nějak podobně, jak to říkal Gustáv Husák: "Čo je pevné, nech zostane"...laugh

host - 234.211 (?), 31.8.2016 15:22

Oulinská má vysokú plodnosť.    Jano

host - 248.8 (?), 30.8.2016 20:45

Asi to bude tou Vysočinou, u nás je už dááávno sklizená (a to jsem se o ni prala s vosama) a voňavá cheeky.                  Lída

host - 189.156 (?), 1.9.2016 20:21

Osobně se domnívám, že to co se tu bežně vydává za Oulinskou renglodu, tak Oulinská rengloda nebude. ne ta, která je popsána v Říhově českém ovoci, jakožto velká delikatesa. Opravdová Oulinská rengloda je více tmavě žlutá, má plody menší, strom je dost podobný na Wangenheimovu, popř. Zelenou renglodu (aby ne, když je to její potomek). Dužnia je tužší, kvalitní, rozhodně ne slívovitá. Tato očividná záměna jen potvrzuje mou předešlou myšlenku, že tady dochází k nefér hře, jejíž důvod snad nemusím objasňovat, je totiž zřejmý...

Ing. Fidla

host - 189.156 (?), 2.9.2016 8:12
Plody na fotkách patří samozřejmě odrůdě Ontario, to co vídávám ve školkách pod jmenovkou Oulinská, tak je tato odrůda, růst a listy má opravdu charakteristické. A že by Oulinská byla k nerozeznání podobná růstem, tvarem i chutí plodů? Odpovídat snad netřeba... Ing. Fidla

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 2.9.2016 9:01

A jsme u toho stejného, jako ve vlákně o hruškách. Já mám s rozlišením Oulinské a Ontaria velký problém. Přijde mi, že Ontario zraje nepatrně dřív, bujněji roste, Oulinská mná trošičku menší plody a někdy drobné líčko. Ale rozdíly jsou tak malé, že mohou být způsobeny jinou polohou stromu. Rozeznat plody bych si netroufl ani s ohmatáním a ochutnáním, z fotky vůbec ne. Ani podle listů Přikládám listy obou odrůd, plody nemohu, ty už nejsou.
   Samozřejmě nemohu 100%ně vyloučit, že i já jsem koupil zaměněnou odrůdu. Snadná záměna je i se slívou Washington.

která je která?
která je která?

host - 189.156 (?), 2.9.2016 9:23

Já mám Washington od známého, a je to dle mě rovněž Ontario, lidé si lto leckdy určí lecjak.. U Oulinské ovažuju prakticky za jistotu že se ve školkách množí slíva Ontario. Narazil jsem jednou na starý strom, který by moh být pravá Oulinská. Menší plody, tmavě žlutě zbarvené a opravdu výborná chut, intenzivnější...  U Říhy je ten rozdíl ve zbarvení dost jasně zřetelný...

Ing. Fidla

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.9.2016 10:10

Já mám Oullinskou s hmotností plodů odpovídající Obrazovému atlasu peckovin 1, kde se uvádí 35 - 50g. Někdy je hmotnost i přes padesát. Plody Ontaria jsem kupoval jednou od trhovce a byly menší, intenzivněji žluté, snad i pevnější, ale chuť slabá. Rouby jsem posílal Milošovi a Míťovi, tak mohou posoudit rozdíly. Osobně bych vsadil raději na Zelenou a Wazonovu.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 2.9.2016 11:26

No a poznáte, pane inženýre, které listy na fotce patří které odrůdě?

host - 189.156 (?), 2.9.2016 12:40

Podle mého máte pane doktore Ontario a to dva stromy. Mohu se samozřejmě mýlit, ale pravá Oulinská je přeci jen odlišná o trochu více.. V každém případě je menší než Ontario! Tolik aspoň k Oulinské Petra z Pardubic. Je pravděpodobné že už desítky let se tu množí Ontario namísto Oulinské.

Ing. Fidla

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024