Oullinská renglóda
|
|
|
|
host - 189.156 (?) 1.9.2016 20:21
Osobně se domnívám, že to co se tu bežně vydává za Oulinskou renglodu, tak Oulinská rengloda nebude. ne ta, která je popsána v Říhově českém ovoci, jakožto velká delikatesa. Opravdová Oulinská rengloda je více tmavě žlutá, má plody menší, strom je dost podobný na Wangenheimovu, popř. Zelenou renglodu (aby ne, když je to její potomek). Dužnia je tužší, kvalitní, rozhodně ne slívovitá. Tato očividná záměna jen potvrzuje mou předešlou myšlenku, že tady dochází k nefér hře, jejíž důvod snad nemusím objasňovat, je totiž zřejmý...
Ing. Fidla
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.211 (?), 31.8.2016 15:22
Oulinská má vysokú plodnosť. Jano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 1.9.2016 20:21
Osobně se domnívám, že to co se tu bežně vydává za Oulinskou renglodu, tak Oulinská rengloda nebude. ne ta, která je popsána v Říhově českém ovoci, jakožto velká delikatesa. Opravdová Oulinská rengloda je více tmavě žlutá, má plody menší, strom je dost podobný na Wangenheimovu, popř. Zelenou renglodu (aby ne, když je to její potomek). Dužnia je tužší, kvalitní, rozhodně ne slívovitá. Tato očividná záměna jen potvrzuje mou předešlou myšlenku, že tady dochází k nefér hře, jejíž důvod snad nemusím objasňovat, je totiž zřejmý...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 2.9.2016 8:12
Plody na fotkách patří samozřejmě odrůdě Ontario, to co vídávám ve školkách pod jmenovkou Oulinská, tak je tato odrůda, růst a listy má opravdu charakteristické. A že by Oulinská byla k nerozeznání podobná růstem, tvarem i chutí plodů? Odpovídat snad netřeba...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 2.9.2016 9:01
A jsme u toho stejného, jako ve vlákně o hruškách. Já mám s rozlišením Oulinské a Ontaria velký problém. Přijde mi, že Ontario zraje nepatrně dřív, bujněji roste, Oulinská mná trošičku menší plody a někdy drobné líčko. Ale rozdíly jsou tak malé, že mohou být způsobeny jinou polohou stromu. Rozeznat plody bych si netroufl ani s ohmatáním a ochutnáním, z fotky vůbec ne. Ani podle listů Přikládám listy obou odrůd, plody nemohu, ty už nejsou.
Samozřejmě nemohu 100%ně vyloučit, že i já jsem koupil zaměněnou odrůdu. Snadná záměna je i se slívou Washington.
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 2.9.2016 9:23
Já mám Washington od známého, a je to dle mě rovněž Ontario, lidé si lto leckdy určí lecjak.. U Oulinské ovažuju prakticky za jistotu že se ve školkách množí slíva Ontario. Narazil jsem jednou na starý strom, který by moh být pravá Oulinská. Menší plody, tmavě žlutě zbarvené a opravdu výborná chut, intenzivnější... U Říhy je ten rozdíl ve zbarvení dost jasně zřetelný...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 2.9.2016 12:40
Podle mého máte pane doktore Ontario a to dva stromy. Mohu se samozřejmě mýlit, ale pravá Oulinská je přeci jen odlišná o trochu více.. V každém případě je menší než Ontario! Tolik aspoň k Oulinské Petra z Pardubic. Je pravděpodobné že už desítky let se tu množí Ontario namísto Oulinské.
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|