Otázky pre skúsených záhradkárov
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 94.165 (?), 22.12.2020 17:26
O velikosti plodu rozhoduje jak genetika, tak agrotechnika. Co se týče Kordie, která je domnantní odrůdou, tak při mírném řezu a dobrém opylení udělá plody 24+. Když se jí hodně pomůže udělá 26+ což je finančně zajímavější. No a pokud to pořádně nafedrujete ořežete a uděláte probírky máte plody 28+. Hlavní přednosti Kordie jsou: malá náchylnost k praskání a vydrží černá na stromě, takže ji lze sklízet v poměrně dlouhém intervalu. Navíc je pozdní, takže v době jejího zrání nám nekonkurují jiní významní evropští producenti. Jsou ale geneticky větší třešně. Třeba Tamara. Jsou roky a místa, že úroda tak inteligentně promrzne, že i staré stromy mají 3cm plody a pokud do zralých plodů nezaprší, tak ani nepopraskají. Při pěstování se ale snažím o opakovatelném výsledku. Tzn. pěstovat plody na mladém plodném dřevě co nejblíž hlavních vodivých drah.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 165.146 (?), 22.12.2020 13:00
2 - Pokud je strom napaden dřevokaznou houbou je to spíše příznak konce životnosti stromu.Pokud by se jednalo o odrůdu na které mě hodně záleží a má přijatelný letorost pro roubování asi bych jej přenesl na jiný strom.Pokud nemá letorost, volil bych zmlazení stromu a roub odebral příští rok.Předpokládám, že dřevem se šíří spíše virové choroby jako plochovětvost, metlovitost atd.
5 - U banánu nedokážu rozeznat zda se jedná o hnilobu, namrznutí při přepravě a nebo obyčejný otlak.Prostě nevím.Banán jsem už nejedl aspoň 10 let.Jím jablka a hrušky.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.149 (?), 22.12.2020 13:29
Konvalinko, já kompost dává rok do jednoho boxu, na podzim přehážu, zjara nahoře něčím osadím (celer, okurky) a na podzim rozvezu krásnou zem... Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.174 (?), 22.12.2020 11:37
Ad 5: hnědé skvrny na slupce banánu nebývají od hniloby.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 94.165 (?), 22.12.2020 18:32
Ad 5 Samozřejmě ne každá hniloba je zdraví škodlivá. Problematické je především Penicillium. Produkuje patulin. Takže jak na ovoci, nebo zelenině uvidíte tzv. modrou plíseň určitě to nejezte. Na jablkách se před vybarvením projevuje jako měkká světlehnědá hniloba. Monilie a Gleosporium jsou údajně méně problematické. Osobně hnilé plody nezpracovávám, takže to uplně přesně nevím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Pierre - Stříbrný Zahrádkář (183) - 175.190 (?), 26.12.2020 10:32
2. Viem, že ked je huba na jabloni, tak sa blíži jej koniec. Jablon je obrovska, vek stromu je cez 75-80 rokov, kmen ma priemer cca 45 cm. Skor sa bojím že huba oslabí pretivá a ho vietor zlomí. Avšak nechavam ho, lebo stále rodí. Tým, že je veliký strom odoláva jarným mrazom.
Zabezpečil som si rovnakú staru odrodu len červenu mutáciu - Boskopské červené. Prvotne som si chcel navrúblovať, ale nie som si istý, či by som tu hubu preniesol alebo nie. Zatial nemám konkrétnu odpoveď.
3. Uvidím čo bude na jar v ponuke, či colt alebo mahalebka.
4. Ked som listy hrabal, aby neostal pod stromom ani jeden, stromy mali chrastavitosť aj tak. Teraz nehrabem, listy absolútne zmiznú. Chrastavistoť zavisí podľa roku. V prípade menej daždivých rokov nie je skoro vobec, ci hrabem listy alebo nie.
5. Budem konkretnejší - po opade jablka na zem vzniká obitá časť, ktora rýchlo zhnedne. Starsie padanky radsej nezbieram, ale neviem, či to nie je na škodu.
6. Kompostujem roky, osobne miesam uhlikaté s dusikatym. Primiešavam hlavne stiepku a skrupiny z orechov.
Avsak len ma prekvapilo tvrdenie, že ak by som nemiešal, a mal same dusikaté, je to pre podu škodlivé. Ako to može byť skodlivé? Co tam može vzniknút.
Alebo keby som kompost neprehadzoval a vznikali by hnilobné procesy. Vadi to nejako pôde?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 26.12.2020 12:49
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.1 (?), 26.12.2020 13:19
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.64 (?), 17.1.2021 22:18
Zdravím čo by ste poradili aby jablone ktoré majú skoro 40 rokov začali kvitnúť. Každý rok majú len pár kvetov, trvá to už viac ako 5 rokov, úroda na nich je slabá.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|