Opál



Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.13 (?)
7.8.2016 23:10

Sterilované ovoce stylem "ve vlastní šťávě" používají zejména diabetici, kteří jsou na "přidaný cukr" citliví a absence "sladké harmonie" jim nevadí. Druhá věc je ekonomika výroby polotovaru. Úplně bez proslazování se dají sterilovat strouhaná jablka a hrušky. Třešně ve vlastní šťávě nemají příliš praktické použití = klasický kompot i s peckami je lepší. U višní není ani ten kompot příliš oblíbený a klasika jsou 1) mošt, 2) jam, 3) sirup a 4) griotka (tj. alkoholizovaný sirup).

Ostružiny ve vlastní šťávě jsou nesmysl. Zásadní pro zpracování je odstranění semínek propasírováním přes husté síto. Pak už je cesta vedoucí k džemu nebo k sirupu (obé s cukrem). Bez přidaného cukru je požitelný pouze nektar = směs 1 dílu ostružinového protlaku a 4 dílů přirozeně sladkého jablečného moštu.

SfK.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.13 (?), 6.8.2016 12:39

Souhlas, Opál je natolik šťavnatý, že pro něj není vhodná konzervace sušením nebo na povidla. Jako jedna z mála slivoní je sladká i po konzervaci zmrazením. Nejlepším způsobem je ale nakládání "do vlastní šťávy :

Opál odpeckujeme a rozložíme půlky na plech řezovou plochou navrch, poprášíme moučkovým cukrem a začneme skládat do slenic slupkou nahoru postupně po jedné až dvou vrstvách. Jak cukr podporuje pouštění šťávy, tak než dokončíme kolečko 24 sklenic, už přechozí vrstva vlastní vahou vytlačí vzduchové bublinky. Po naplnění sklenic dáme ještě čajovou lžičku cukru na vrch (nebo skořicový cukr) zavíčkujeme a dáme sterilovat. Množství přidaného cukru je minimální, jen technologicky nutné = na kg zpracovaných plodů cca poloviční než k přípravě cukerného roztoku k zalití kompotu z celých plodů.

                     
Mortimer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 183.0 (?), 7.8.2016 9:41

Super nápad, dal by sa takýto postup využiť aj pri iných druhoch ovocia? napr. broskyne, odpeckované višne?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 7.8.2016 10:35

Dá, ale u ostatního ovoce je poměr cukrů a kyselin takový, že cukru musí být o dost víc. Já ten postup používám jen u borůvek - do 0,7 l poháru 4 vrchovaté polévkové lžíce krystalu, protřepat (nemíchat!), sterilovat.

                     
Mortimer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 183.0 (?), 7.8.2016 11:18

A s černicami by sa dalo? Ak áno, koľko cukru by ste dali do 7 dcl fľaše? Chémiu na konzervovanie nedávate? Stačí strerilizovať - koľko?

                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.13 (?), 7.8.2016 23:10

Sterilované ovoce stylem "ve vlastní šťávě" používají zejména diabetici, kteří jsou na "přidaný cukr" citliví a absence "sladké harmonie" jim nevadí. Druhá věc je ekonomika výroby polotovaru. Úplně bez proslazování se dají sterilovat strouhaná jablka a hrušky. Třešně ve vlastní šťávě nemají příliš praktické použití = klasický kompot i s peckami je lepší. U višní není ani ten kompot příliš oblíbený a klasika jsou 1) mošt, 2) jam, 3) sirup a 4) griotka (tj. alkoholizovaný sirup).

Ostružiny ve vlastní šťávě jsou nesmysl. Zásadní pro zpracování je odstranění semínek propasírováním přes husté síto. Pak už je cesta vedoucí k džemu nebo k sirupu (obé s cukrem). Bez přidaného cukru je požitelný pouze nektar = směs 1 dílu ostružinového protlaku a 4 dílů přirozeně sladkého jablečného moštu.

SfK.

                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.13 (?), 6.8.2016 10:25

Kupoval jste hotový stromek nebo jen letní_očka/zimní_rouby? Nejhorší formou záměny by bylo, když by jste měl roub z matečného stromu odebíraný pod místem roubování na St. Julien A. Další je možnost přehlédnutí neujaté podnože ve školce a její dopěstování na prodávaný jalový špičák. U jalového špičáku bude asi jednodušší reklamace...

SfK

                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 57.51 (?), 6.8.2016 21:49

Kupoval jsem jen očka/rouby.

                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.13 (?), 6.8.2016 22:18

Ano, při pozorném pohledu na první snímek je to mírně patrné. Asi bude dobré nafotit to jednoznačně (aby bylo vidět místo roubování i plody) a poslat emailem na info@vsuo.cz s přáním, aby to předali panu BABECovi k vyřízení... Nezapomeňte uvést původní fakturační údaje, datum doručení a platby.

Hlavně otestujte, jestli jde dužina od pecky = většina podnoží má dužinu neodlučitelnou na rozdíl od Opálu, který má dužinu odlučitelnou i v poměrně nezralém stavu. Žilienka je dobrá na pálenku, ale nemusíme ji pěstovat na vlastní ztahradě, protože kolem silnic je plodných křovin (na místech původně slivoňových alejí) dost a setřásání do plachty je jednoduché.

Porovnání Opal a SJA
Porovnání Opal a SJA
Porovnání Opal a SJA
Porovnání Opal a SJA
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 80.158 (?), 14.8.2016 20:52

Tak St. Jul. A to nebude. Chuť plodu je slívovitá - nic moc, pecka jde dobře oddělit od dužniny.



                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 28.8.2016 15:50

Plody rozlomeného a přeplozeného OPÁLU na Poličsku měly velmi slabou chuť.

Opál
Opál
Opál
Opál
Opál
Opál
Opál
Opál
Opál
Opál
Opál
Opál
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika