Očkování
|
|
 |
 |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 12.6.2019 8:41
Je to přesně tak, jak píše P.
Je fakt, že očkovanci oproti roubovancům většinou rostou bujněji, lépe.
To je pravda. Musíme si ovšem uvědomit, že srovnáváme podnož naroubovanou před pár týdny s očkovancem naštěpovaným před 3/4 rokem. Je jasné, že očko přihojené již v loňském létě, poroste rychleji.
Očkování... má ještě jednu velkou nevýhodu. Je potřeba mít vyzrálé, čerstvé rouby
V tom je jádro pudla. A taky kvalitní, dostatečně silnou podnož. A to bývá často problém.Občas jsme nuceni štěpovat podnože a rouby síly 2-3 mm, protože silnější letorosty prostě na starém stromě ani na odkopku nejsou. Zejména višně a některé slivoně s tím mají problém. Očkování takového materiálu je technicky skoro nemožné.
Je dobře, že oba způsoby štěpování existují a že si každý může vybrat ten, jaký mu vyhovuje.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 12.6.2019 8:41
Je to přesně tak, jak píše P.
Je fakt, že očkovanci oproti roubovancům většinou rostou bujněji, lépe.
To je pravda. Musíme si ovšem uvědomit, že srovnáváme podnož naroubovanou před pár týdny s očkovancem naštěpovaným před 3/4 rokem. Je jasné, že očko přihojené již v loňském létě, poroste rychleji.
Očkování... má ještě jednu velkou nevýhodu. Je potřeba mít vyzrálé, čerstvé rouby
V tom je jádro pudla. A taky kvalitní, dostatečně silnou podnož. A to bývá často problém.Občas jsme nuceni štěpovat podnože a rouby síly 2-3 mm, protože silnější letorosty prostě na starém stromě ani na odkopku nejsou. Zejména višně a některé slivoně s tím mají problém. Očkování takového materiálu je technicky skoro nemožné.
Je dobře, že oba způsoby štěpování existují a že si každý může vybrat ten, jaký mu vyhovuje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 12.6.2019 22:27
Když už tady je toto vlákno o očkování, tak bych ho využil k dotazu. Jezdívám silnicí, kde bývala alej višní a třešní. Zbývá už jen pár ubohých stromů. Jedním z nich je višeň. Určil jsem si, že Köröšská. Ale nebyl to nikdy velký strom, jak by měl být. Ovoce chutné, velké, ale málo. Letos zbývá asi třetina původní koruny a je plody „osypaná“ a přitom v okolí dost pomrzlo. Vzal bych jí na milost, ale výhonky má mrňavé a pak, silničáři takové „trosky“ rádi uklízí. Kvetoucí třešňová očka znám.
Můj dotaz tedy je: Roubovat nebo očkovat? JG
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 13.6.2019 13:34
Mikroténovému pytlíku bych se snad raději vyhnul, dával jsem, dobré, ale pracné (chce to pečlivost; místo papíru jsem dával alobal). Roubovat do rozštěpu myslíte do zeleného, letošního výhonu?
Co se týká vyrašení letošních oček, na to moc nevěřím. V červnu jsem už třešně očkoval (T řez) a všechna očka čekala až na budoucí jaro. JG
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 100.77 (?), 13.6.2019 16:47
Existuje aj očkovanie na bdiace očko, tu ho nikto nespomína a možno by to niekoho mohlo zaujať.Minulý rok som ním očkoval Suncrest na starší semenáč broskyne na jednoročné výhony, ktoré vyrástli po zmladení.Zo 6 očiek sa prijali 4.Rástli veľmi slabo, ostatné konáre stromu mali výraznú prevahu v raste a tak zrejme odoberali živiny očkám.Najväčší výhon mal asi 20 cm a najmenší 1 cm.Všetky prežili zimu a v jari bujne vyrazili. Teraz maju asi 40-50 cm.Prikladám návod na očkovanie zo záhradkára-sfotene a uložené v mobile.Na záver pozdravujem a jednu moju radu, očká brať z čo najviac vyzretých výhonou. S pozdravom
afer
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 13.6.2019 22:27
Pro pana Mimmo: Bouřka je prevít, tedy vítr a pytlík. Vynalezl jsem klícky na rouby s pytlíkem (roubování narašenými rouby). Buď ze zkřížených oblouků „U“ dvou drátů nebo z trubičky králíkářského pletiva. Obojí uchyceno úvazkem pod roubem. Pak pytlík a alobal. Stejné doporučuje i prof. Hričovský (jak jsem zjistil později). A roubovat tedy do „zeleného“ nebo do staršího (roub jako na obrázku ten horní)? A proč mě vlastně zajímá stará višeň? Protože na mladých stromech nových odrůd v okolí (plody mají pěkné) vidím hodně moniliového úžehu.
Očko bdící, očko spící. Asi něco podobného jako špenát a železo. Přeci, když očku neuděláme apikální dominanci, neprobudíme ho k růstu řezem podnože (hnojením atd.) tak bude spát navěky. JG
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.254 (?), 16.6.2019 23:10
Když máte takové znalosti 168.81, co vás vedlo k takovému zadání!
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|