Osobná skúsenosť je na nezaplatenie.
A to nie len ochutnať plody, ale aj vidieť ten-ktorý strom rásť, vedieť čo potrebuje, čo mu vyhovuje a naopak, čo mu škodí. A mať takto na očiach 10 a viac sort a k tomu ešte aj čerstvo vysadenú Bystrickú, to už je malý vedecký experiment. Ako už v tejto diskusii odznelo, zatiaľ asi neexistuje človek, ktorý by ochutnal plody zo všetkých sort sliviek. To by bolo asi najobjektívnejšie...
No a teraz k odrodám:
Jojo na St. JulienA, záhrada 200 m n.m., okres Topoľčany, vysadená 03/2008
zarodila hneď v prvom roku (asi 10 plodov), stredná veľkosť, chuťovo dobrá, trochu menej výrazná a trochu menej sladká v porovnaní so starou Bystrickou z kúta tej istej záhrady.
V druhom roku už cca 100 plodov strednej veľkosti, chuťovo to bolo to isté, ale mali sme z nich veľkú radosť, stromček mal výšku tak cca 2,5m, no super.
V 3. roku 2010 (superdaždivý rok) kvetnú násadu skosila Monilia laxa, zostalo asi 5 plodov, ale superveľkých 6-7 cm výška a 4,5-5 cm šírka, no to bola paráda. Monilioźa zároveň úplne odrovnala 7-ročnú višňu Erdi Botermo, vysadenú o kus nižšie. Bystrická a Durandzia v kúte záhrady v tom istom roku zarodili nadpriemerne veľa chutného a zdravého ovocia, aj napriek dažďom bola vysoká cukornatosť a výrazná aróma, iba zber sa posunul o cca 2 týždne neskôr.
Toľko postreh zo Slovenska a malé porovnanie troch sort.
Urmo, Bardejov