Najlepšie slivky
|
|
|
|
host - 178.235 (?) 16.11.2010 10:57
Rony, ještě jedno užitečné vyjádření Doc.Poláka.Jde o problém roubování odrůdy JOJO na jiné podnože či stromy.Všichni se vyjadřují asi jen k pravokořennému šlechtění JOJa.Moje poznatky směřovaly k roubovaní, kdy se v praxi předávají(i prodávají) vzájemně mezi zahrádkáři různé rouby, JOJO nevyjímaje.Případ, kdy dojde k infekci a onemocní podnož nikdo z diskutujících neuvádí.Zde je:
Doc.Polák: JOJO nesmí být v žádném případě přeroubována, nebo roubována, očkována na jiné stromy a podnože peckovin.Nejen proto, že je licenčně chráněna, ale i proto, že po naroubování, přeroubování,naočkování na rostlinu, strom, podnož,infikovaný šarkou, by JOJO, jako hypersenzitivní odrůda odumřela, nebo částečně odumřela. AB
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 15.11.2010 23:46
Pane Vysloužile, dosud jsem si myslela to, co Vy. Tohle jsem četla tady teď před chvílí (vyšlo - Abeceda zahrady), zatím jsem to ještě jinde neověřovala. Psala jsem to i kvůli té Jojo, čím to je způsobeno, že u ní se šarka nešíří dál do stromu. Ještě zapátrám. Lída
|
|
|
|
|
|
|
host - 82.2 (?), 16.11.2010 8:22
Je to nesmysl, veškerá dostupná odborná literatura jasně uvádí, co tolerance, znamená - strom je nakažený, ale nemá zjevné příznaky nemoci na plodech, je zdrojem infekce a proto se nemají toleranty vysazovat do sadů zdravých pravých švestek (můžou být bezpříznakově nakažené a přenést nemoc do okolí).
Jojo -supercitlivost je daná odumíráním buněk v okolí místa inokulace infekce -viz výzkum Holovousy - jde o reakci na mikroskopické úrovni, pouhým okem nepozorovatelnou. Prakticky stromek nejde nakazit šarkou (ani záměrnou inokulací) a tudíž je zcela zdráv, bez jakýchkoliv viditelných známek nemoci.
Jistě, není to rezistence v pravém slova smyslu - že by virus neuměl buňku infikovat nebo se v ní množit. Ale nemůže se z napadeného "mikromísta" nikam šířit a tak je praktický dopad pro záhradkáře stejný jako u rezistenta (kterého dosud nikdo nikde nevypěstoval, Durandzie rezistentní rozhodně není-jen tolerantní). Jediný rozdíl oproti "pravé" rezistenci pro praxi je v nemožnosti množit Jojo roubovaním na nakažené podnože -styčná vrstva buněk po infekci nekrotizuje a tím je znemožněno ujmutí roubu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 82.2 (?), 16.11.2010 8:54
Tak novinka - chvilku jsem googlil a zjistil jsem, že rezistentní odrůda již existuje, i když není dosud na trhu (a ještě chvíli nebude) - vznikla totiž genetickou modifikací. Jde o transgenní švestku domácí, klon C5, "Honey Sweet" pod tímto názvem je od r. 2008 dostupná v USA, zde testována od r. 2001 ve VÚRV Praha-Ruzyně. Rezistence vůči šarce je potvrzená, u nás se musí ale ještě provést hafo testů na ekologickou a zdravotní nezávadnost, aby byla povolena do běžného prodeje.
A ještě k těm pojmům, protože v nich mám sám zmatek, našel jsem odbornou klasifikaci vnímavosti rostliny k viru:
1.Vnímavá -virus se snadno a rychle množí, vyvolává příznaky, výrazně poškozuje užitnou hodnotu rostliny.
2. Tolerantní -virus se množí stejně jako ve vnímavé rostlině, příznaky však nebývají výrazné, užitná hodnota je snížena jen málo, nebo vůbec ne.
3. Rezistentní -rostlinu lze nakazit, ale následně se spouští kaskáda obranných mechanizmů, která vede k výraznému omezení šíření viru nebo časem i k jeho úplnému vymizení z rostliny.
4. Imunní - rostlinu příslušným virem nelze nakazit.
Kategorie "superzenzitivní" není uvedena, prakticky se však tato rostlina chová jako imunní.
|
|
|
|
|
|
|
host - 31.135 (?), 16.11.2010 8:30
Veľmi dobrý článok o vzťahu rastliny a patogénu, pochopiťeľný pre každého. To že Fytos alebo Plantex napíše na svojich stránkach "absolutna novinka, plne rezistentná" je iba obchodný ťah.Podobné polopravdy, a niekedy aj úplné hlúposti sa občas vyskytnú aj v časopisoch o záhradách. Stano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 16.11.2010 10:57
Rony, ještě jedno užitečné vyjádření Doc.Poláka.Jde o problém roubování odrůdy JOJO na jiné podnože či stromy.Všichni se vyjadřují asi jen k pravokořennému šlechtění JOJa.Moje poznatky směřovaly k roubovaní, kdy se v praxi předávají(i prodávají) vzájemně mezi zahrádkáři různé rouby, JOJO nevyjímaje.Případ, kdy dojde k infekci a onemocní podnož nikdo z diskutujících neuvádí.Zde je:
Doc.Polák: JOJO nesmí být v žádném případě přeroubována, nebo roubována, očkována na jiné stromy a podnože peckovin.Nejen proto, že je licenčně chráněna, ale i proto, že po naroubování, přeroubování,naočkování na rostlinu, strom, podnož,infikovaný šarkou, by JOJO, jako hypersenzitivní odrůda odumřela, nebo částečně odumřela. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|