Nahrada za švestku domácí
|
|
 |
 |
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář (165) - 119.49 (?) 25.8.2011 18:07
Vypadá to, že v každé lokalitě je tou jedničkou jiná odrůda. Já osobně Hanitě moc nefandím. Není špatná, ale znovu bych ji už nevysadil. Rovněž pochybuji o odrůdě Top Taste. Mám jich pět, chuť velmi sladká, ovšem nejde od pecky. Docela začínám pochybovat, zda je to opravdu Top Taste, ikdyž všechny ostatní znaky ukazují, že ano, ovšem ta odlučitelnost je hrozná.Již jsem se zde na ní dotazoval, avšak nebyla zde žádná reakce.
Dobře se mi jeví odrůda Těchobuzická, ovšem ten její nástup do plodnosti je opravdu pozdnější.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář (165) - 119.49 (?), 25.8.2011 18:07
Vypadá to, že v každé lokalitě je tou jedničkou jiná odrůda. Já osobně Hanitě moc nefandím. Není špatná, ale znovu bych ji už nevysadil. Rovněž pochybuji o odrůdě Top Taste. Mám jich pět, chuť velmi sladká, ovšem nejde od pecky. Docela začínám pochybovat, zda je to opravdu Top Taste, ikdyž všechny ostatní znaky ukazují, že ano, ovšem ta odlučitelnost je hrozná.Již jsem se zde na ní dotazoval, avšak nebyla zde žádná reakce.
Dobře se mi jeví odrůda Těchobuzická, ovšem ten její nástup do plodnosti je opravdu pozdnější.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 26.8.2011 11:05
Myslím si, že jako většina Německých odrůd, hlavně z Geisenheimu, tak i odruda Toptaste vybarvuje dříve, než je její konzumní zralost, tak i odlučitelnost, a pozdnější chuť bude lepší až za měsíc, tzn. koncem září.Jeji genetická výbava ji k tomu předurčuje-nepadá, tudíž vydrží déle na stromě.Přezrálá bude určítě chutnat mnohem líp.Je otázkou jak dlouho vydrží na stromě, zdali by vydržela třeba do konce října?
rostislavik
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10515) - 70.216 (?), 30.8.2011 18:27
Od člověka jako je pan Ján, který píše články do Zahrádkaře očekávám, že nebude srovnávat Katinku, která zraje na konci července, např. ze zářijovou Domácí švestkou. Nejenom já, ale i spousta dalších vybírá odrůdy podle někoho, kdo je již dříve otestoval, a kdo bude srovnávat srovnatelné. Mnohem správnější je tvrzení autora publikace Pěstujeme slivoně, pana Blažka, který považuje Katinku za v současnosti jednu z nejlepších raných odrůd. To je správné tvrzení, které odpovídá skutečnosti. Nejen u mě, ale i u mnohých dalších, zde diskutujících.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář (165) - 119.49 (?), 29.8.2011 19:54
Někdy je to doslova k smíchu, jak naši přední odborníci vydávají pomologie s takovými rozdíly v popisu jedné odrůdy. Omluvil bych dobu zrání a údržnosti ve sklepě, dejme tomu podnož, lokalita atd. ale i tento údaj se nemůže lišit např. o tři měsíce pokud hovoříme jednoznačně o skladování v běžném sklepě. Nedávno jsem si objednal dvě knihy, (byla zde onich už řeč) jedna jsou jádroviny, druhá peckoviny. Docela mne překvapilo, že se zde nediskutovalo o jejich kvalitách. Osobně si myslím, že jsou podprůměrné. Začínající zahrádkář musí být asi trošku vyveden z míry a dle těchto knih si asi odrůdu nevybere. Postrádám zde např z čeho odrůda pochází, hodnocení (zvláště chuťové) je nedostatečné a navíc u jádrovin jsou chyby v odolnosti proti nemocem. Domnívám se, že autor nebyl s některými odrůdami osobně seznámen, osobně je neviděl, ba ani nechutnal a v mnoha případech převzal od někoho hodnocení, který rovněž nebyl jak se říká v obraze. Pak dochází k tomu, že si nelze vybrat odrůdu podle popisu v pomologii, ale je i špatné to, když zde někdo tuto pomologii ci tuje a vydává to za své poznatky. Dlužno ještě dodat, že některé odrůdy zde nejsou uvedeny a přesto by si to dle mého názoru zasloužily.
No a ještě maličkost k odrůdě Toptaste. Plody k dnešnímu dni mám velice sladké, neuvěřitelně tvrdé, takže při použití na kvas se domnívám, že jejich narušení například tloučkem nebude ani možné, neboť by se rozmlátily i pecky. Navíc se začínají plody u stopek mírně scvrkávat, což by svědčilo o jejich zralosti, ovšem nepadají.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|