Nahrada za švestku domácí

host - 36.70 (?)
25.8.2011 17:06

Díky. Do Holovous už nejedu. Jednak mám tam odtud zašárkovanou Radku a jednak maloodběratelům stromky neschovávají. A buď je nemají ještě vykopané anebo už všechny prodané. Takže zbytečná cesta. Nejvíce jsem spokojen se zásilkovým prodejem. I ten Malochýn připadá v úvahu.         Petr

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 238.154 (?), 22.8.2011 15:37
A ktreou mate Petre na mysli? Honza z Vysociny

host - 151.38 (?), 22.8.2011 16:08

Podívte se na příspěvek ze dne 17.8.,hosta 43.70 - tenhle:

Gabrovská je u mne citlivá na šarku, příznaky na listech i plodech, monilia téměř žádná, plodnost a chuť výborná. Toptast zatím šarce odolává záleží jak dlouho. Plodí hodně a pravidelně, chutná taky dobře ale na monilii je celkem citlivý. Stanley bez šarky, monilia snesitelná, plodnost vysoká a pravidelná ovšem chutná mdle, u mne dobře nevyzraje. Vše na myrobalánech. Hanitu nemám, nemohu posoudit.

rostislavik

duran - (41) - 30.90 (?), 24.8.2011 16:19

U mě je číslo jedna domácí. Pár plodů napadených šárkou opadne, ale v tuto dobu už to je chuťovka. Nic se jí nevyrovná a dále sadím další.

K tomu jsem dolnil pár duracií a toptaste.

Ještě mám Stanley, jako dekorace je supr ale chuť dobrá jen při úplné zralosti a připomíná mi spíše ringle.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10467) - 36.70 (?), 24.8.2011 17:18

Já mám Stanley raději v době, když při zmáčknutí plodu slupka jen nepatrně povolí, není již zcela tvrdá a není ještě moc měkká. V této zralosti vydrží pár dnů. Dužnina je ještě pevná a leckdy má i velmi dobrou chuť. Když je už měkká, je sladčí, ale s fádnější chutí. V tomto stavu, kdy je už měkká, je velmi dobrá v buchtách. Pokud je nechcete do buchet, nesmí se moc dlouho s utržením otálet. Stanley už svou chuť nezlepšuje, pouze změkne a podle mě,  to pak už není ono.

host - 221.214 (?), 24.8.2011 19:26

Petře z Pardubic,

mám dotaz:  nevíte, jak je k mání Chrudimská (Vaňkova)? Mám poblíž chalupu a chtěl bych jí tam nasadit. Loni jsem jí marně scháněl. Přivítal bych i případné zhodnocení kvality.

PS U Vaňků v CHrudimi ji neměli...

Díky Jirka

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.1 (?), 25.8.2011 8:46

Chuť plodů Chrudimské je velmi dobrá, dokonce i těch s šarkou. Ze všech slivoní letos nejvíc hnily na stromě.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10467) - 36.70 (?), 25.8.2011 10:52

Tam ji nemají nikdy. Ovocné stromy jsou tam na okraji zájmu. Pokud vím, tak se dá sehnat jen vyjímečně. Jednou jsem objevil prázdný kotec po Chrudimské v Litomyšli. Letos to ale nebylo. Tento rok už ji opět neměli.

host - 221.214 (?), 25.8.2011 16:06

Díky za rychlou odpověď. Protože jste ji také sháněl, předávám své letošní tipy: měli by ji mít v Holovousích (očka i stromky)  a ve školce Malochýn (to je u Ždírce nad D.)...) Stromky kolem 10.10.

Jirka

host - 36.70 (?), 25.8.2011 17:06

Díky. Do Holovous už nejedu. Jednak mám tam odtud zašárkovanou Radku a jednak maloodběratelům stromky neschovávají. A buď je nemají ještě vykopané anebo už všechny prodané. Takže zbytečná cesta. Nejvíce jsem spokojen se zásilkovým prodejem. I ten Malochýn připadá v úvahu.         Petr

host - 36.70 (?), 25.8.2011 17:25

Opět připomínám, že můj názor je ten, že ze současných odrůd je jasně nejlepší Hanita, co se týče chuťových vlastností. Jsou dobré švestky, ale na ni žádná nemá. Bez spousta z nich bych se obešel a nahradil je právě Hanitou. Nevím jak na Vysočině, ale tady je to jasná jednička. Opravdový přínos ve švestkových odrůdách. Každý rok stejná kvalita.      Petr

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz