Myrobalán versus špendlík a mirabelka
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 137.183 (?), 27.7.2016 20:42
Taky jsou tu hlasy (sám k nim úplně nepatřím), že kvalitu lze výrazně zlepšit dodáním cukru, speciálních kvasinek, živné soli a pektolytických enzymů.
K těm hlasům jsem přiznám se, nepřihlížel. Nějak jsem na to zapomněl. Což vlastně i potvrzuje ten můj názor o kvalitní surovině...
A stejně by to bylo na několik samostatných debat ve kterých by jsme se asi shodli. Až v některých případech na ten cukr.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 28.7.2016 9:41
Což vlastně i potvrzuje ten můj názor o kvalitní surovině...
Je to zase o vymezení pojmů. Co je to kvalitní surovina? Bavíme-li se o myrobalánech, tak ty já za kvalitní surovinu nepovažuji. Cukru mají málo, aroma skoro žádné a vyšší podíl pecky. Jistě, opít se dá takovou pálenkou úplně stejně jako pravou slivovicí. Ale to mi přijde málo.
Je to jako s medem. Každý včelař tvrdí, že řepkový med je stejně kvalitní jako ten lesní spadkový či akátový. Ale kdo je ochutná, ví své.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 229.235 (?), 28.7.2016 21:06
Taky myrobalány za kvalitní surovinu rozhodně nepovažuji. Nemají prakticky žádnou dobrou vlastnost. Jen tu, že jsou v některých místech volně nasbíratelné.
*
Vlastně jsem jen reagoval na dotaz p. xxx.xxx.144.32 - 80% špendlíků a zbytek nějaký peckovinový mix.
Taky to tak občas praktikuji, že do 220l soudku švestek přidám 2-3 kyblíky rynglot, myrobalánů a kdysi, pokud jich bylo málo na samostatný kvas i Nancynských. A žádné zhoršení kvality jsem nezaznamenal.
*
A jak jsem tady psal, že nejdůležitější je kvalita vstupní suroviny, tak to je taky dlouholetá zkušenost. Před cca 30lety po vykácení Domácích a výsadbě Č. Lepotic, Nalbolji, Hamanových, podobně v té době dostupných slivoní a nejrůznějších svépomocně vypěstovaných švestek se s kvalitou těch nejlepších komerčně vyráběných slivovic nemůžu rovnat i kdybych se na hlavu stavěl...
(Tím samozřejmě nemyslím, i když jsem patriot, Jelínka apod...)
A nepomůže mi ani to, že jako HG "můžu používat" postupy o kterých o se jim může jen zdát...
*
Srovnání s tím řepkovým medem mi přijde hodně trefné. Co s ním kdysi dělal můj děd přesně nevím, ale určitě nikdy nešel z domu. Vím to od zákazníků které jsem po něm zdědil. Já jsem řepkový med vytáčel asi jen 2x a nepoužil jsem ho ani na medovinu - medové víno. Nechtěl jsem si zkazit pověst svou a hlavně dědečkovou.
"Naštěstí" pak družstevníkům napadl řepkové pole nějaký nebezpečný škůdce, neměli ho pojištěné - málem kvůli tomu zkrachovali a od té doby se už naštěstí to žluté sfinstfo v mém okolí nepěstuje"
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.98 (?), 28.7.2016 23:41
Jak jsme se už odchýlili od tématu, a ač jsem myslím si, že jsem bezkonfliktní člověk, tak jakákoliv podpora masivního pěstování řepky mně vždy neskutečně vytočí!!!
Myslím si, že větší devastace kvalitních zemědělských půd a krajin snad ani nemůže existovat!
No, ještě stavby cizích montoven nebo našich satelitů hypotečně podporovaných - králikáren", atd. na úrodné zemědělské půdě.
Proč se vždy v takových případech raději nevybírají, když už to musí být, půdy k zemědělské výrobě méně vhodné?
*
K řepkovému medu ať si udělá každý názor sám. Jen bych rád upozornil, že není správné ho zaměňovat s medem květovým - nektarovým. Pokud mají včely v dosahu kvetoucí řepku, o nic jiného nemají zájem. Tvrdit, že v době masivní snůšky z řepky sbírají nektar i z jiných květů je absolutní blbost! Je to vždy "jen řepkový med", který většina konzumentů odmítá a já bych se styděl ho někomu i "jen" darovat...
*
Na druhou stranu tzv. med lesní, tolik žádaný, vzniká tak, že červci, mšice a podobná havěť saje mízu z listí a jehličí stromů a díky jejích trávení a metabolismu vylučují, (serou), sladké výkaly které po nich včely sbírají...
*
A teď si vyberte...
(Ale ještě jsou medy květové, většinou jarní a jen z nektarů)
*
Omlouvám se za psaní hodně od původního tématu, ale nedalo mi to...
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.46 (?), 29.7.2016 7:11
Co se týče řepkového medu, tak se kvapem blíží doba, kdy žádný nebude a proč nebude, si může vyguglit každý sám. S tím spadkem máte pravdu. Neni nad „husí sádlo“ bíle barvy, které se dá lehce namazat na krajíc chleba.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr Zehnálek - (35) - 58.232 (?), 15.2.2016 15:22
Zdravím,
se zájmem jsem si přečetl celou diskuzi. Bohužel boj za pojmenovávání špendlíků, myrobalánů, mirabelek atd. pravými jmény je asi nevybojovatelný.
U nás (okolí Litomyšle) je jedna silnice, u níž byly vysazeny špendlíky, mirabelky aj. Dneska už zbyly jen dva stromy mirabelky Nancyské a asi čtyři stromy mirabelky Flotowovy. Tamní špendlíky už zmizely, ale naštěstí je otec před lety narouboval. Mělo by se jednat o špendlík žlutý.
Myrobalánů, kterým tady u nás nikdo neřekne jinak než špendlíky, je všude habaděj. Velká variabilita barev, chutí, doby zrání atd.
Potom vím v okolí asi o dvou starých stromech slivoní s malými, ojíněnými, modrými, kulatými plody. Zrají v srpnu, stromy mají slívoidní habitus. Chuť ji příjemně sladká, dužnina spíše vodnatá, jde hůře od pecky. Bohužel nemám ji zatím nafocenu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 241.86 (?), 5.2.2017 18:40
Dobrý den. Bydlím v Adamově okres Blansko. Bývalo tu hodně těch žlutých až fialových já jim říkám špendlíky. Ale poslední roky to pohúnci města likvidují jako by neměli co dělat. Z těch čistě žlutých jsem dělal svůj 1. kvas. Sbíral jsem pouze ze země a vždy až večer, protože na zemi je ještě dorazilo slunce do plné sladkosti a taky proto že už na nich nebyl pichlavý hmyz. Mnoho kolem jdoucích známích i cizích lidí mě tvrdilo že z toho nic nebude že to nemá štávu aj. co má mýt ovoce do bečky. Nasbíral jsem tehdy 250l kvasu a dal to do 1. nádoby. Ta byla v garáži v koutě zskládaná různým harampádím. Bohužel sezonu v palírně jsem pros. a tak mač zůstal v bečce přes léto v garáži do další sezony pálení. Bečka byla uzavřena deklem s kovovou obručí. V palírně se mě ptali co to je že to tak krásně voní a já jim popsal tendle příběh. Kořalka byla výborná a oba paliči mě potom okopírovali. Dával jsem 1kg cukru na 50l
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|