Myrobalán versus špendlík a mirabelka



host - 7.89 (?)
3.7.2016 6:35
Ano! To co je na slovensku(záhorie atd) "belica" to je na moravě špendlík žlutý.O tom není pochyby.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 56.228 (?), 13.8.2015 21:03

Špendlíky má rád bodavý hmyz a následně monilie, navíc to chce trefit tu správnou zralost.

         
host - 7.89 (?), 3.7.2016 6:35
Ano! To co je na slovensku(záhorie atd) "belica" to je na moravě špendlík žlutý.O tom není pochyby.
            
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 23.7.2016 9:57

Zjišťuji, že v každé zemi a snad i v každém kraji mají své specifické plané slivoně a jejich křížence. Jejich správné zařazení jsem už vzdal, protože se i v jedné lokalitě liší. Teď například vídám na Balkáně "džanky", které bývají 3-4 cm velké, od žluté do tmavě červené, kulaté se špičatou peckou oddělitelnou nebo ne, zrající v červnu nebo červenci a kvetoucí v únoru nebo březnu. Tyhle mám u své zahrady. Jsou docela chutné a mají dobrou afinitu k lecčemu. Netrpí žádnými chorobami.

Slivoně na zemi
Slivoně na zemi
Džanky na stromě
Džanky na stromě
               
host - 144.32 (?), 26.7.2016 17:21
Dobrý den, přesně takové jaké jste fotil mám na zahradě - jeden strom, k tomu pravý špendlík čtyři stromy, červený myrobalan dva stromy a k tomu něco, co nevím co je: kulatý plod žluté barvy cca 2cm průměr, jde za zrala slušně od pecky (kulatá) moučnatá dužina, neojíněný, slabě sladké chuti takřka bez kyselinky, plodí jak drak, bez nemocí. Zahradu jsem koupil po sadaři, který zemřel, od jeho synovce, a byla zcela v katastrofálním stavu, v podstatě všechny tyto stromy jsou z podnoží, na kterých byly původně švestky, každý strom má ještě pár větví švestkových, i pár slivoní a dalších stromů s nějakými rynglemi tu ještě je. Hotový mišmaš. Kdo by poznal prosím podle popisu, co jsou ty moučnaté kulaté plody zač? Dělal jsem zatím jen první kvas asi 240 litrů minulý rok ze všeho co spadlo (80%špendlík, naplnění jednoho sudu práce pro vraha týden v kuse) a je to vynikající lihovina, v pálenici mne jako začátečníka docela pochválili, chuť po peckách a suché broskvi, vůně lehce meruňka, 11 litrů 61%, pálil jsem bohužel až před vánoci a kvas už byl jen taktak že nezoctovatěl, ale i tak jsem spokojen. Proč se ptám: potřebuji poradit zda ty moučné plody nejsou do kvasu nadbytečné, moc šťávy nepouští, voní pěkně, a mám jich každý rok cca 60-70kg, což je podstatný díl do kvasu. Co by to mohlo být a pálit je nebo nepálit? Vladimír
                  
host - 237.23 (?), 26.7.2016 20:33

Pokud je výrobek dobrý a chutná, tak proč ne?
Směs mirabelkovin, myrobalánů, rynglí, švestek dá skoro vždy dobrý a chutný destilát.
Byť těžko identifikovatelný.
A v každém případě určitě lepší než než destilát ze směsi různorodého ovoce - co zahrada dala, nebo drtě z jádrovin.

Rafael.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 26.7.2016 20:45

Směs mirabelkovin, myrobalánů, rynglí, švestek dá skoro vždy dobrý a chutný destilát.

To je pravda. Má to ale smysl, když myrobalány posbíráte v přírodě nebo u cesty. Nechávat kvůli tomu růst myrobalány ve vlastní zahradě nemá smysl. Nahradíte-li je modrými (polo)švestkami, bude jejich sbírání snazší a destilát kvalitnější.

                     
host - 237.23 (?), 26.7.2016 23:00

No já myrobalány jsem nechávat růst zpočátku cílevědomě. Kvůli podnožím k roubování. Pak mi nějak zdivočely a časem mi přerostly v rozsáhlém extenzivním sadu přes hlavu. Ani zvěř je nestačila tak rychle likvidovat...
*
(Fact byl to kdysi "moc dobrý nápad" vysadit pásové výsadby švestek na myrobalánech poblíž pásové výsadby rybízů...)
*
Pak jsem zjistil, že některé mají celkem zajímavé plody. Tak jsem jich zas část nechal. Co kdyby z nich něco časem bylo?
*
No, jako doplnění do sudů v neúrodných létech se hodily. Ty potfory jsou mimořádně úrodné a odolné skoro proti všemu.  Snad jen, že rychle hnijí, ale to zas vyvažila jejích mimořádná úrodnost.
*
Pak jsem zjistil, že použitelné pro další pěstování jsou díky své cukernatosti a vlastnostem jen asi 2-3 ty semenáčky, teď už vlastně menší stromy
*
No a teď na tu džungli už fyzicky nemám, ale zas nepotřebuji les, co jsem už párkrát od lesáků s kůrovcovou smrkovinou slyšel.
Tak ty myrobalány ještě nechám "trochu" vyrůst a pak si tu partu pozvu...
*
Tím jsem chtěl říct, že pokud striktně netrvám na čistě druhových švestkových destilátech, že nějaký rozumný přídavek myrobalánů, rynglot a podobných méně hodnotných peckovin do nich sice jejích kvalitu rozhodně nezlepší, ale ani nijak zvlášť pozorovatelně nezhorší...

Rafael.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 27.7.2016 7:10

rozumný přídavek myrobalánů, rynglot a podobných méně hodnotných peckovin do nich sice jejích kvalitu rozhodně nezlepší, ale ani nijak zvlášť pozorovatelně nezhorší...

Kvalitu určitě ne, ta je dána vedením kvasu a pálením. Ale ta vůně švestek je mi víc příjemná.

                     
host - 239.252 (?), 27.7.2016 11:48

rozumný přídavek myrobalánů, rynglot a podobných méně hodnotných peckovin do nich sice jejích kvalitu rozhodně nezlepší, ale ani nijak zvlášť pozorovatelně nezhorší...
*
Kvalitu určitě ne, ta je dána vedením kvasu a pálením. Ale ta vůně švestek je mi víc příjemná.


Z mého pohledu je výsledek na kvalitu se zaměřením na vedení kvasu a pálení víceméně podružný.
Nekvalitnímu nebo nevhodně zpracovanému ovoci to k cestě k dobré pálence nepomůže. Jen se z něj tak může stát kvalitní ovocný líh.
Hlavní je kvalitní surovina. Vedením kvasu a pálením se už nic zlepšit nedá. Jen zhoršit nebo úplně zmršit.

Rafael.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 27.7.2016 12:48

Hlavní je kvalitní surovina. Vedením kvasu a pálením se už nic zlepšit nedá. Jen zhoršit nebo úplně zmršit.

To záleží na tom, jaký si nastavíte standart. Je-li průměrným destilátem pálenka s částečně naoctěného, křísového kvasu (nic vzácného) destilovaná s příliš brzy nebo pozdě ukončeným přepalem (taky žádná výjimnka), pak cosi zlepšit lze.
   Taky jsou tu hlasy (sám k nim úplně nepatřím), že kvalitu lze výrazně zlepšit dodáním cukru, speciálních kvasinek, živné soli a pektolytických enzymů. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika