Lipnická švestka
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?) 18.8.2015 13:55
Co si budem vykládat. rostoucí popularita slivoní stojí a padá s popularitou slivovice a kvalita odrůdy je do začné míry dána vhodností k pálení. Málokdo projí dva metráky švestek zasyrova, na koláčích a v knedlících, takže důvod je jasný. Když chci prorazit s novou odrůdou, musím hledat, nacházet a vychvalovat především palírenské vlastnosti:
1. Růst by měl být bujný. K pálení se vysazují kmenné tvary a žádné palmety. Z balkonovky - třebas obsypané - sud nenaplníte.
2. Plody by neměly být příliš velké. Aroma švestek je ukryto především ve slupce, potažmo v jádru. Čím menší plody, tím větší procentuelní zastoupení těchto složek, tím aromatičtější destilát.
3. Vysoká cukernatost plodů. Důvod není třeba rozvádět.
4. Odlučitelnost od dužiny úplně nutná není. Ale na nějaký ten švestkový táč, odpeckované knedlíky se to hodí. Manželka tak na odrůdu kývne spíš, než na jinak nepoužitelnou durancii.
5.Odrůda by měla vykazovat dobrou toleranci k neštovicím švestek. Domácí je sice nepřekonatelná, ale co to platno.
6. Plody by neměly dozrávat příliš pozdě. Trochu problém, když víme, že pozdnější odrůdy jsou obvykle cukernatější. Ale v chladnějších oblastech odrůdy jako Tophit, Presenta, Elena, ale i Durancie v horších letech nedozrají. Navíc ne každý má možnost kvasit mač z plodů sbíraných po mrazu ve vytopené místnosti. Takže sladká švestka, jejíž kvas stihne v pohodě vykvasit během podzimu pod přístřeškem, je ideální.
Když to podtrhnu a sečtu, tak aspoň na papíře splňuje tyto vlastnosti snad jen jediná odrůda. Hádejte která. Ano, zázrak nad Bečvou. Jsou-li informace o ní pravdivé, pak má o hvězdnou budoucnost postaráno.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 117.163 (?), 18.8.2015 12:39
Já mám Malvazinku zafixovanou taky jako kyselejší, ovšem pan Mikeš se mě snaží přesvědčit, že "stara nemecka sásrak" v Sudetech je Malvazinka. Ta kyselá v konečné fázi zralosti není. Zdravím, pane Mikeši. Jinak, jestliže jste jedla lepotice, tak sice nesmí být moc podtržené, ale na druhou stranu, když už jsou jako "bačkory",tak jsou fádní. Svěží kyselinka je pro chuť potřebná. Zkuste si zasadit Herman, Katinku, Opál, určitě málo sladké nebudou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 18.8.2015 13:55
Co si budem vykládat. rostoucí popularita slivoní stojí a padá s popularitou slivovice a kvalita odrůdy je do začné míry dána vhodností k pálení. Málokdo projí dva metráky švestek zasyrova, na koláčích a v knedlících, takže důvod je jasný. Když chci prorazit s novou odrůdou, musím hledat, nacházet a vychvalovat především palírenské vlastnosti:
1. Růst by měl být bujný. K pálení se vysazují kmenné tvary a žádné palmety. Z balkonovky - třebas obsypané - sud nenaplníte.
2. Plody by neměly být příliš velké. Aroma švestek je ukryto především ve slupce, potažmo v jádru. Čím menší plody, tím větší procentuelní zastoupení těchto složek, tím aromatičtější destilát.
3. Vysoká cukernatost plodů. Důvod není třeba rozvádět.
4. Odlučitelnost od dužiny úplně nutná není. Ale na nějaký ten švestkový táč, odpeckované knedlíky se to hodí. Manželka tak na odrůdu kývne spíš, než na jinak nepoužitelnou durancii.
5.Odrůda by měla vykazovat dobrou toleranci k neštovicím švestek. Domácí je sice nepřekonatelná, ale co to platno.
6. Plody by neměly dozrávat příliš pozdě. Trochu problém, když víme, že pozdnější odrůdy jsou obvykle cukernatější. Ale v chladnějších oblastech odrůdy jako Tophit, Presenta, Elena, ale i Durancie v horších letech nedozrají. Navíc ne každý má možnost kvasit mač z plodů sbíraných po mrazu ve vytopené místnosti. Takže sladká švestka, jejíž kvas stihne v pohodě vykvasit během podzimu pod přístřeškem, je ideální.
Když to podtrhnu a sečtu, tak aspoň na papíře splňuje tyto vlastnosti snad jen jediná odrůda. Hádejte která. Ano, zázrak nad Bečvou. Jsou-li informace o ní pravdivé, pak má o hvězdnou budoucnost postaráno.
|
|
|
|
|
|
|
host - 15.37 (?), 14.9.2016 15:51
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.1 (?), 18.8.2015 18:38
Plody Lipnické budou k ochutnání ještě asi týden, pak budeme celý podzim nabízet k ochutnání sušené. Při nákupu stromků dáváme ochutnat i slivovici. Zatím je jí dost! Chovanec Miroslav
|
|
|
|
|
|
|
host - 50.172 (?), 18.8.2015 18:49
Tak tomu říkám zvládnutá reklama na 100%. Ne jak u odrůd o kterých nás informují v odborných časopisech a pak 5 let nic.Potom zájem většinou opadne. Dávám palec nahoru. Jarin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
petr11 - (5) - 90.187 (?), 23.8.2015 22:03
Byl jsem ochutnat Lipnickou švestku.Plod menší 25g, chuť překvapivě sladká.Ze stromu jsem vybral nedozrálou švestku a ta měla dužninu pevnou, se začínající sladkostí.Ochutnal jsem i křížalu, byla medově sladká.Odvezl jsem si jednu zralou švestku a nechal změřit cukernatost.Mojí Lepotici naměřil instruktor 14° a Lipnické 25°.Až potom se dozvěděl, co měřil.
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.2 (?), 7.10.2013 14:30
Má již někdo s Lipnickou zkušenost?
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 7.10.2013 14:48
Za 12 let bude mít někdo z Lipnické i slivovičku.Je tu někdo takový? AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|