Lipnická švestka
|
|
|
|
|
|
|
helfires - (6) - 96.8 (?) 6.10.2013 21:53, zobrazeno: 199325x
Zdravím všechny pěstitele!
Má někdo zkušenost s touto švestkou! Děkuji
Lipnická švestka – NOVINKA
Nová odrůda švestky s vysokou cukernatostí a vynikající chutí. Vznikla jako náhodný semenáč, pravděpodobně volným pokřížením odrůdy Wangenheimova x podnože St. Julian. Plody jsou střední velikosti, dobře odlučitelné od pecky, šťavnaté, velmi sladké a aromatické. Cukernatost naměřená refraktometrem dosahuje u běžně zralých plodů přes 30°, plné zralé plody měly až 37,5° (odhadem 2,5 dílku nad stupnici refraktometru). Část plodů zůstává na stromě a dochází k sesychání a ke zvyšování cukernatosti. U těchto plodů již nešlo cukernatost změřit. Plody jsou vhodné ke kuchyňskému zpracování, především sušení, ale i na marmelády, povidla, mražení, zavařování. Ovšem největšího uplatnění získá zřejmě na výrobu tradiční slivovičky. Výtěžnost je u této odrůdy téměř dvojnásobná proti jiným odrůdám. V r. 2011 bylo vypáleno ze 43 l kvasu 9,5 litrů 50% slivovice, v r. 2012 bylo z 220l vypáleno 42 l lahodného moku. Z r. 2013 ještě výsledky nejsou, ale ihned, jak budou aktuální, je zveřejníme. Pálení bylo prováděno v legální pálenici.
Lipnická švestka patří mezi středně rané až rané odrůdy, v Lipníku nad Bečvou dozrává první týden v srpnu. Plody dozrávají postupně a sklizeň může trvat až tři týdny. I plně nezralé plody jsou chutné a sladké, zralé plody s vysokou cukernatostí lehce změknou a jdou velmi dobře utrhnout. Velikost plodů je střední s hmotností 25-40g, jsou oválné s klasickou švestkovou rýhou. Stromy rostou volně, mají široké koruny, jsou řídké a vzdušné ideální k plnému vyzrávání plodů. Vyžadují minimální řez, vyloženě nesnáší hluboký řez, který se praktikuje zpravidla ve velkovýrobě. Dvanáctileté stromky mají průměr koruny 4-5 m. Odolnost odrůdy k šarce švestek je velmi vysoká, rezistentní nebo max. tolerantní. Podrobně se tato vlastnost bude ještě odborně zkoumat. Faktem je že za 12 let pěstování nemá ani jeden mateční strom žádný klon viru šarky švestek. Stromy jsou pravidelně testovány ve VÚO Holovousy. Plodnost je vysoká, stromy plodí pravidelně, nedochází k rozlámání stromů vlivem vysoké plodnosti, nedochází ani odpočívání stromů kdy neplodí. Odrůda se jeví jako samosprašná (bude se zkoumat), problémy s opylováním a plodností nejsou. Nutné je, jako u většiny odrůd švestek, postřik proti pilatce švestkové.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 242.172 (?), 6.10.2013 22:40
Mrkl jsem na web. Tomu se až nechce věřit! Proč by s tím vyrukovali teprve teď? Kvůli dlouhé době pro udělení právní ochrany? Škoda, že jsem tento podzim za hranicema.
Očekávám inetnzivní diskuzi. Jestli jsme pátráním v Topech něco neprošvihli přímo před nosem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 238.154 (?), 7.10.2013 7:08
Dost mi ta Lipnická švestka připomíná odrůdu Vlaška. Ať už kolmým nasedáním větví, hustou korunou, tvarem plodů, utvářením stopky plodu, Zajímal by mne ještě květ a jak chutná. Soudím tak na zákkladě dvou fotek, neměl sem možnost si prohlédnout strom ani plody. Pokud by to byla nová a kvalitní odrůda, bylo by to fajn! Dva stromky sem si objednal, tak uvidíme :) Honza z Vysočiny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.1 (?), 17.8.2015 20:17
Lipnická švestka je náhodný semenáč, když jsem jej objevil několik let jsem jej testoval a zjišťoval zda se nejedná o nějakou odrůdu. Pak jsem ji přihlásil do právní ochrany jako odrůdu, to trvalo asi 6 let. Následovalo meristemové ozdravovování, trvalo 4 roky, namnožení bezvirozního materiálu 2 roky, uvedení prvních stromků na trh další dva roky. Vzhledem k parametrům jsem nic nezveřejňoval. I zahraniční firmy uvadějí, že od vyšlechtění po uvedení na trhnové odrůdy trvá 10-20 let. Chovanec Miroslav
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.1 (?), 17.8.2015 20:01
Ano pane, velmi se mýlíte. Švestky jsou v plné zralosti, můžete dojet ochutnat, letošní vedra dělají rekordy. Chovanec Miroslav, zahradnictví
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.23 (?), 17.8.2015 23:09
Opravdu bych mohla dojet ochutnat? Sladké švestky mě lákají, co jsem zatím kde chutnala z raných švestek, tak mi přišly kyselé. Štěpánka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|