Libštátská dalmatinka
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 236.1 (?), 15.1.2023 14:47
Toptaste... má mnohem větší výtěžnost než Durancie
Opět nemáte pravdu. Cukernatost Durancie i Toptaste se udává někde mezi 24 a 32%. Je úplně jedno, která z nich má cukru víc. Cukernatost obou odrůd zřetelně převyšuje prokvasitelnost jakýmikoli kvasinkami, takže v kvasu pokaždé zůstane zbytkový cukr z něhož se již alkohol nevypálí. Výtěžnost pálenky tak nezáleží na tom, kolik cukru která švestka obsahovala, nýbrž kolik ho kvasinka dokáže zpracovat.
Sotva průměrná kvalita destilátu z Toptaste není dána jeho vysokou cukernatostí, nýbrž prostým faktem, že tato pološvestka není aromatická tak, jako jiné odrůdy pravých švestek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 15.1.2023 20:19
Vysadte si sad Durancií a Toptastů a od každé odrůdy si nasbírejte 300 l kvasu bez přislazování. A až budete v pálenici, požádejte, abyste měl přístup k lihoměru, který měří při průtoku hotového destilátu před počitadlem. Trochu se to houpe, ale dá se to. Zapisujte hodnoty od prvního natečeného litru a dále pak v rozestupu po pěti litrech až do konce pálení. Zapisujte si to několik sezon po sobě a pak pochopíte o čem zde píšu. A že mezi jednotlivými jednoodrůdovými kvasy jsou rozdíly v lihovitosti a je jedno jestli je to Durancie kontra Toptaste a nebo něco jiného. Durancie mají zase při neodborném zacházení až moc benzaldehydu, což mně osobně taky zrovna moc nesedí. Ale někdo má podobné zatrestovadlo rád, podporuje jeho tvorbu a pak si s tím aromatizuje jiné produkty...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 15.1.2023 20:36
A ještě ohledně té vaší prokvasitelnosti cůkrů kvasinkami. Vyráběl jsem medovinu, ale jenom v malém a koupil jsem si na to hlubokoprokvašující kvasinky podle návodu. V receptu jsem se taky dočetl, že je nejlepší naředit cukernatost roztoku na 30. Tak jsem tak učinil a vše přeměřil v odměrném válci cukroměrem. Nějak jsem ten 5 litrový demižonek zapoměl pečlivě hlídat a než jsem se nadál cukr by téměř pryč zůstala hodnota 2...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.1 (?), 15.1.2023 22:52
Cukroměrem se měří až zbytkový cukr v hotovém kvasu, ale to už je asi vyšší dívčí...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 16.1.2023 8:22
Založte si na tu vaši "vyšší dívčí" diskusi v tématech o přípravě ovocných kvasů. Pokud se tam s vámi bude někdo bavit. Já ovoce pěstuju proto, abych ho různými způsoby využil, nejsem jen sběratel odrůd, a proto mě zajímá k čemu pěstitel konkrétní odrůdu používá. Tahle diskuse už ale posunula téma úplně někam jinam.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 16.1.2023 15:21
Pane Jariel, moc se vám omlouvám, mělo mi být hned jasné, že ten člověk, který zde začal vypichovat mé věty je troll a že jsem mu zde tím, že jsem na něj reagoval a snažil se něco vysvětlit poskytl živnou půdu...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 31.177 (?), 16.1.2023 18:38
máte pravdu. Čas od času se tu začne předvádět nevybíravým způsobem nějaký anonymní troll a to pak i ti, kteří tu vystupují pod jménem a rádi nabídnou své zkušenosti, cítí zklamání, že se diskuze otáčí jiným směrem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 16.1.2023 22:43
Asi ještě zimní spánek...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|