Ahoj sadaři.
Tak jsem konzultoval s prof. Krškou z Holovous moji Libštátskou dalmatinku. Výsledek. Není to žádná známá evidovaná slivoň. Letos se mi odvděčila krásnými a chutnými plody. Libštátská dalmatinka /Ld./ Není vhodná pro velkosady. Je vhodná pro zahrádky. Je to z důvodu křehkosti, krátké konzumní doby, nevhodnosti přepravy. Při dobrých podmínkách je velká. Vždy nadprůměrně sladká, šťavnatá, má nakyslou slupku, což ji dodává chuti. Je to nejlepší slivoň co jsem kdy jedl. Dužnina jde od pecky. V plné zralosti pouhé spadnutí na zem způsobí její prasknutí. Velkou nevýhodou je, že chutná hmyzu. Trpí na klejotok plodů. Nejeví známky šarky. Na jiné nemoci průměrná. Je cizosprašná. Je pravokořenná.