Laický dotaz ohledně řezu slivoní

host - 14.170 (?)
17.5.2015 22:10

Nesmíte bazální větve moc zakracovat. Výše postavené větve musejí být kratší.  Nepěstujte víc větví z jednoho místa. Větve na bázi korunky mají náskok a dostatečnou sílu díky řezu na korunku.

Dlouhé větve v horní části vzniknou třeba po sesazení terminálu. Pokud na terminál musíte sáhnout, počítejte s tím, že další rok vám zesílí horní větve a budete je muset upálit.

Chtělo by to nastudovat trochu fyziologie. To co jsem napsal není úplně přesné. Snad mě nebude nikdo chytat za slovo.

V.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 17.5.2015 11:48

Dovolím si, nesouhlasit.pokud vynecháte řez v prvních letech po výsadbě narostou Vám vytáhle monstra s pár dominantními větvemi, stromek bude vyholovat, nížší patra zaschnou a plodnost bude mizerná.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 17.5.2015 8:48

Přiznám se, že tomu nerozumím. Máte stromky s kotlovitou korunkou, při normálním vývoji na nich musí být plodonodný obrost. Nenapadá mně jiná možnost, než že jej systematicky každoročně stříháte na ježka. I tak by to ale už mělo kvést.

sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 90.70 (?), 17.5.2015 18:02

Máte pravdu, tak nějak to bylo. Ve snaze tvarovat korunu jsem stříhal příliš... nějaké květy tam jsou, ale čekal jsem, že bude víc.

Je třeba tedy nyní zredukovat cca 12 hlavních větvích (všechny ale slabé) na 4 ze kterých se stanou kosterní? Nyní mám výšku stromu konečnou, kterou chci, cca 4m. V horní části všech větví plodonosný obrost je. Ale květů moc nebylo. Pomůže tedy zredukovat počet hlavních větví ze 12 na 4?

Děkuji.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 17.5.2015 19:38

Já nejsem kdovíjaký odborník na řez. Ale protože jste doposud systematicky odstraňoval plodonoše, máte jen holé větve, jak to chápu já. Podle mne když strom necháte a nebudete ho holit, rodit bude, ale bude mohutnější, než chcete. Možná by pomohl nějaký zpětný řez, ale jak na to, nevím.

sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 90.70 (?), 16.5.2015 22:03

Děkuji. Teď je mi to více méně jasné :)

host - 14.170 (?), 16.5.2015 23:07

Je jedno jak řezu budete říkat.  Je i jedno kde začnou první větve. Můžete je časem vyřezat.

Budete odstraňovat stojáky. Taky převislé větve, nebo převislé části větví. Musí být zachován pyramidální tvar stromu. Sledujte úhel odklonu od terminálu. poměr tloušťky větví k terminálu. Na stromě by měly zůstat rovnoměrně rozloženy průměrné větve. Extrémě bujné a extrémě slabé vyřežete. Také při řezu budete odstraňovat větve v zahuštěných partiích. Větve které mají být na bázi koruny nesmí být slabší než větve výše postavené.

Je to jasné?

V.

sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 90.70 (?), 17.5.2015 18:14

Jak dlouhé mají být zhruba průměrné větve rostoucí z kosterních větví? A jak docílím toho, aby větev která má být na bázi koruny zesílila?

Děkuji.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 17.5.2015 19:16
Jste me celkem pobavil. Myslim, ze vy zesileni vetvi dosahnete nejlepe tak, ze zahrabete vase nuzky co nejhloubeji nekam do hnoje. Mozna byste mohl dostat lepsi radu, kdybyste pridal nejakou fotecku.

host - 14.170 (?), 17.5.2015 22:10

Nesmíte bazální větve moc zakracovat. Výše postavené větve musejí být kratší.  Nepěstujte víc větví z jednoho místa. Větve na bázi korunky mají náskok a dostatečnou sílu díky řezu na korunku.

Dlouhé větve v horní části vzniknou třeba po sesazení terminálu. Pokud na terminál musíte sáhnout, počítejte s tím, že další rok vám zesílí horní větve a budete je muset upálit.

Chtělo by to nastudovat trochu fyziologie. To co jsem napsal není úplně přesné. Snad mě nebude nikdo chytat za slovo.

V.

sadař82 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 90.70 (?), 17.5.2015 22:23

Máte pravdu s těma nůžkama do hnoje, taky jsem si to kolikrát říkal :)

Na druhou stranu jsem naštvaný, že to dělám 5 let blbě, ale nechci v tom pokračovat dalších 30let:) na fotce zapracuju;-)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz