Jiná podnož než myrobalán

kema83 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 200.142 (?)
12.2.2015 14:34

A kolik máte spon vy, jestli se můžu zeptat? :-) Dal bych to i blíž, jestli to půjde :-) Já jsem myslel, že máte moc místa, kdyžkdyž ččtu Vaše příspěvky, tak musíte mít hodně stromů.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 11.2.2015 21:42

Většina knížek nedoporučuje štěpovat broskvoně na myrobalán. Ani nevím, proč. Snad ani afinita není nejlepší.  Ani pod meruňky se myrobalán nedoporučuje.  U mě ale nejlíp roste meruňka naroubovaná v korunce, která má jako podnož myrobalán a mezikmen nějakou ušlechtilou slivoň, už nevím jakou.
    Každopádně pěstitelům v menších zahrádkách s dobrou půdou bych myrobalán doporučil snad jen pod slabě rostoucí slívy renklódy a mirabelky.

kema83 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 200.142 (?), 12.2.2015 9:12

Tak dobře, nebudu to řešit a koupím stromky na myrobalánech. Běda jak se jim nebude dařit :-) Dělám si srandu, ale samozřejmě doufám, že budou k světu. A ohledně broskvoní na myrobalánech, to jsem ještě neviděl nikde, tatakže asi tam bude nějaký problém.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 12.2.2015 11:27

Kemo, na té fotce, co tady ukazoval Standa z Hradce, bych žádný problém neviděl. Tam si sázejte slivoně na čem chcete. Broskvoně na myrobalánech jsem tady jednou viděl. Škoda, že jsem je tenkrát nezkusil koupit. Dokonce vím i odkud pocházely.

kema83 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 200.142 (?), 12.2.2015 13:42

Dobře, tak myrobalán teda vyhrál :-) A pane Petře, jaký spon výsadby by jste mi doporučil, jestliže bych chtěl mít stromky jako čtvrtkmeny, myslíte, že 4 x 4 m je málo?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 12.2.2015 14:26

Blaze tomu, kdo má na zahradě tolik místa. Já mám všechno mnohem více u sebe. "De to, ale dře to". smiley

kema83 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 200.142 (?), 12.2.2015 14:34

A kolik máte spon vy, jestli se můžu zeptat? :-) Dal bych to i blíž, jestli to půjde :-) Já jsem myslel, že máte moc místa, kdyžkdyž ččtu Vaše příspěvky, tak musíte mít hodně stromů.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 12.2.2015 14:50

Řady 4 m od sebe je akorát, pokud chcete nějakou řadu jako průjezdnou (s větším provozem) pak jděte u té konkrétní až na 5,5 m. No v řadě to rozpočítejte rovnoměrně od 3 do 4 m. Dá se i 2,2 m, ale to se Vám pak větve kříží a porost se zapojuje do stěny.

host - 104.15 (?), 12.2.2015 18:24

Prave pozeram Blazek: Pestujeme slivone a tam je pre sem. myrobalan odporucany spon 7x5m. Moje 20-rocne Stanley na myrobalane maju priemer koruny okolo 5m. Keby boli v spone 4x4, tak by boli prilis nahustene. Celkovy vzrast zavisi aj od nastepenej odrody a prisnosti tvarovania. Na jesen som sadil slivky a marhule v spone 5m. Radsej nech je medzi nimi nejaka medzera, nez aby sa prekryvali. Viac svetla a vzduchu pomoze jednak proti hubovym chorobam a druhak viac plodov bude pekne vyfarbenych.

Este k tym marhuliam a broskyniam na myrobalane. Pri niektorych odrodach marhul je vraj problem s afinitou a preto sa pouziva medzistepenie nejakou uslachtilou slivkou. Sam tak mam 2-rocny stromcek Madarskej na myrobalane s medzistepenim Opalom. Nie preto, ze by som sa bal vynechat to medzistepenie, ale vraj by to malo predlzit zivotnost. Okrem toho mam Leskoru a Orangered priamo na myrobalane. Nemyslim, ze je s tym nejaky zasadny problem, v Plantexe, Agrofructe aj inde na myrobalan bezne stepia.

Broskyne na myrobalane tu uz tiez niekto ukazoval, problemy s afinitou by sa asi dali riesit podobne ako pri marhuliach. Aj na GF677 sa marhule nestepia priamo, ale s broskynovym medzistepenim, inak sa nastepena marhula velmi pravdepodobne vylomi. Ale osobne si myslim, ze dovod stepenia na ci St. Julien je hlavne ten, ze broskyne sa lepsie osetruju v mensich tvaroch, Narozdiel od marhul vyzaduju pravidelny hlboky rez, co sa pri velkom strome zle realizuje. A pokial by aj myrobalan a GF677 davali podobne velke stromy, tak GF677 je pre broskyne ovela vhodnejsi.   

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 12.2.2015 18:37

jj Blažek - pro myrobalán jsou vhodné méně přísné tvary a tomu by opravdu odpovídal spon 7×5m. Pokud však Kema nechce volně rosotucí vysokokmeny, pak pro čtvrtkmeny může na ten menší spon.

Pokud bych zakládal sad modrého ovoce k pálení a pro povidla, tak volba číslo 1 je volněrostoucí vysokokmen sklízený setřásáním do plachet.

Tondaa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 208.137 (?), 12.2.2015 18:51

Broskev na mirabelánu (naočkovaná) mi krásně roste...5 stromků... Připustím, že je to štěstím amatéra, ale... stejně tak se uchytila ZR roubovaná na meruňkovém semenáčku.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz