Je možnost zkusit švestku přeroubovat?
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář (243) - 231.99 (?), 12.3.2013 11:38
Co se týče německých rezistentů tak mě vždycky zajímalo, jak to udělají, když vyšlechtí nový strom z odrůd, které jsou na šárku náchylné. Že by genetické inženýrství? Jinak si to nedokážu vysvětlit a pokud je ta tolerance založena na přecitlivělosti, tak to je také dvousečné do budoucnosti...
Také některé zkouším, ne že ne, ale to šlechtění tam šlo jak na běžícím pásu a to ve mě vzbuzuje nedůvěru..
S tou individuální odolností s vámi plně souhlasím.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 12.3.2013 12:39
Takže budeme-li se držet rad pana Polehly, tedy použít proti šarce krumpáč, řetěz, traktor a oheň, znamená to použít nějakou zbraň hromadného ničení. Ve většině oblastí ČR je totiž šarkou postiženo bezmála 100% slivoní a nejen těch. Týká se to planých trnek, náletů myrobalánů v lesích a kolem polí, Kdo z nás hospodaří v takovém izolantu, že si může dovolit karanténní vzálenost od ostatních napadených stromů?
Ano, vykopeme a spálíme napadené stromy. Vysadíme nové. Než začnou pořádně plodit, infekci dostanou. Přinesou pár úrod, než se choroba projeví na plodech. ale infekci ponesou dál. U tolerantních odrůd se choroba na plodech neprojeví, ale infekci budou dál šířit stejně. Tak je taky zavčas vykopeme a spálíme??
Řekněte mi, jaký je rozdíl mezi nemocnou švestkou přeroubovanou tolerantní odrůdou a nově vysazenou švestkou (ať citlivou či tolerantní), která nemoc zákonitě dostaner? Já vidím jen jednu. Ta přeroubovaná mi do 2 let přinese hromadu plodů, a ta zasazená bude mít první dva nesmělé přírůstky.
Je hezké věřit na přirozený výběr. Akorát si generace šlechtitelů lámou hlavu s nálezem přirozeně odolné švestky a stále se jim nějak nedaří. A geneticky upravená Honey Sweet je pořád v nedohlednu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 124.20 (?), 13.3.2013 10:10
Nejsem zadny odbornik, ale zdravym selskym rozumem predpokladam, ze prirozeny vyber muze fungovat jen u semenacu, ktere maji kazdy nejak pozmenene geny.
Pokud je z jednoho stromu vzato tisic, nebo milon roubu, tak maji vsechny porad stejny gen a porad stejnou nachylnost. Rozdily muzou byt pak v lokalite, kdy jeden prospiva zdravy a druhy ne, ale jejich nachylnost je porad stejna, maji porad stejne geny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 12.3.2013 20:33
Radami z tohoto fóra se řídí dost lidí.A právě radit přeroubovat vysoce infekční strom tak, aby žil co nejdéle je chybná rada.Celá filozofie, kterou jste popsal v příspěvcích je chybná.Třeba na to někdy časem přijdete sám.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 67.66 (?), 12.3.2013 15:28
Lepší by bylo, pane Polehla, abyste místo deklamování na otázku M.V. odpověděl. Jako čtenář jsem si sám udělal představu, že vám došly argumenty.
Martin
|
|
|
|
|
|
|
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář (243) - 228.115 (?), 12.3.2013 15:42
Proč si nechávat tuto infekci dobrovolně na zahradě.Zvláště pokud jsou projevy infekce zjevné na plodech a listech.
Já na tom nevidím nic k nepochopení...
Pokud se vyskytnou projevy i na plodech tak likviduju taky, občas něco zkusím pokusně přeroubovat. Teď to mám v plánu s těmi napadenými tophity, ikdyž už jsem taky některé, které ani neměli chuť rust vykopal, stejně tak jako valjevky a nebo odkopky domácí.
Je zajímavé, že před sedmi lety koupená domácí velkoplodá se zatím pořád ještě drží a ikdyž dala jen pár plodů na ochutnání tak na listech ani flíček a v okolí je to těmi různými napadenými plánkami úplně prolezlé.
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.210 (?), 13.3.2013 8:21
Za sebe souhlasím s názorem Miloše Vysloužila.Žiju v kraji, kde je šarka všudypřítomná, řešit nakaženou švestku nemá z hlediska šíření choroby opravdu smysl, když ta je všude. I nakažená švestka a to i Domácí- může plodit slušné ovoce, v případě tolerantů tím tuplem. POkud bychom mysleli vymýcení šarky vážně, musela by být povolena jediná odrůda a to JOjo. Opravdu to tak chceme? Nezpochybnuju ovšem že má smysl s šarkou bojovat v oblasti, kde ta se nevyskytuje, nebo málo, otázkou je, zda u nás taková existuje. Uvádí se Jižní Čechy, či Jižní Morava a opravdu symptomy na stroemch Domácích tam nejsou takové jako na Opavsku. Zda tam šarka není ovšem vysoce pochybuju.
Ing.Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|