Jen bych jen dodatečně po 5 letech poznamenal, že mít malou zahradu, kde se vejde jen málo stromů, preferoval bych taky švestky pro přímý konzum zasázením po odrůdě, co by plodila zhruba co 2- 3 týdny. Získání kvasu bych řešil kvašením v malých nádobách, které se dají snadno uzavřít. Dnes se již takové třeba plastové nádoby 10 - 20 litrů dají běžně koupit. Těsný uzávěr, pokud se o to člověk stará, může nahradit kvasnou zátku. V době intenzívního kvašení se nechá jako pootevřený a netěsný, aby při mírně zvýšeném tlaku vypouštěl CO2, jakmile začne kvašení ustávat, nádoba se uzavře a uloží třeba v létě do chladného sklepa. Určitý přetlak CO2, který nádoba vydrží, je žádoucí, protože v chladu svých cemickým vlivem zastavuje kvašení. A když přetlak bude příliš velký, nádba se přes pootevřený uzávěr odfoukne.
Dneska je minimální objem kvasu do pálenice kolem 50 - 70 litrů a tolik se dost snadno postupně sebere i na malé zahradě s pár ovocnými stromy. Pálenka sice bude horší než z klasiky - najednou naplněným sudem z více stromů na podzim uzrálých švestek, ale při dobrém ošetřování kvasuo moc horší nebude a i tak bude dobře pitelná.