Dobrý den,
Pánové, minulý týden jsem měl možnost zdegustovat plody ze dvou stromů Toptaste a musím říct, že to je hotový cukříček, stejně příjemě ale na mne působila v srpnu také zelená renkloda. Toptaste mělo v tuto dobu již krásně oranžovou štavnatou dužninu. Oproti švestkám domácím jsou šťavnatější.
Uváděný Tophit dle mého názoru není slivon určená na pálení, nýbrž stolní ovoce. Je to velkoplodá pološvestka tolerantní k šarce a nechá se skladovat. Měl jsem ji také možnost zdegustovat (lokalita sad Spálené Poříčí u Plzně)
Topfirst a Čačanská raná jsou rovněž na jídlo.
Už lepší výsledky sladkosti mají dle mé degustace Čačanská Rodná, Valjevka a Hanita. Podle mého názoru jsou to další odrůdy vhodné k pálení. Presenta asi jen do teplých poloh. S ní nemám zkušenosti.
Valjevka se myslím někdy řadí i k pravým švestkám a má jantarovou dužninu.
Juraj Kafka