Jakou vybrat odrůdu na pálení?
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 25.12.2016 19:47
Vidím dobře? 6000 Kč za litr pálenky?
Sám se řadím k odmítačům cukru v kvasu, ale pokud bych to dělal poprvé, asi bych přisladil. Tedy poté, až bych koukl do refraktometru. Taky bych uvažoval kvas přikyselit. No a zákvas by měl být asi u tak drahé suroviny samozřejmost.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.55 (?), 25.12.2016 20:17
Já to ovoce fact neznám, tak bych do toho neměl vůbec kecat, ftípek se Lžínem mi snad byl prominut, ale když je něco hodně sladké může to být způsobeno velmi nízkým obsahem kyselin.
Nemusí to vždy svědčit na vysokou cukernatost...
A kvasy z takových surovin jsou dost choulostivé k nejrůznějším zvrhnutím.
Rafael
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.96 (?), 27.12.2016 19:15
"Zkoušel jste už někdy sbírat, sklízet nebo otrhávat plody v takovém množství - v metrických centech aby se daly použít na kvas??
Já ano.
A třeba jen rybízu velmi zkušený a zručný česač neobere za hodinu více než 10-15kg...
*
Osobně pokud jsem takové akce kdysi dělal, tak nás na to bylo 5-10 a byl u toho vždy 10l demižonek vína nebo 5l likéru nebo pálenky.
Jinak si troufám tvrdit, že bez té "svépomoci" to udělat nejde...
Ale třeba je někdo šikovnější než my kdysi...
Když tak se podělte se zručností svou...
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář (491) - 45.4 (?), 27.12.2016 21:04
V polovině devadesátých let jsme v září jezdívali na sklizeň jablek do sadů v okolí Pirny (šetřil jsem na to dovolenou). Při optimálních podmínkách (větší plody, sklizeň celé úrody, správné rozmístění beden) byl výkon zručného česáče 200kg/hod. Pracovalo se bez vína a bez pálenky, jen s jednou přestávkou na svačinu.
Dnes to ve svém sadě nikterak znormované nemám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|