Jakou vybrat odrůdu na pálení?



Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.128 (?)
25.12.2016 20:35
Je to možné pán Rafael, možno to bude fiasko, ale nemienime okolo toho robiť nejaké rituálne tance, ani leštiť povraz keď to nevyjde 😁. Tiež mám pocit že také slivky či hrušky sú na pálenie vhodnejší materiál, ale človek nikdy dopredu nevie... Hovorí sa že keď sa chlapi prestanú hrať, smerujú do hrobu. V živote sú oveľa dôležitejšie veci než jeden nevydarený kvas. Inak ten Váš fórik s Lžínom bol perfektný, ja som si to vôbec nevšimol. Chlapci z liehovaru by mali uvažovať o zmene 😁. IH P.S.: Dosť by ma zaujímal názor pána ing.Šlosara, resp. či má s "hurmikakovicou" nejakú skúsenosť a čo hovorí na tú cenu 2990Kč/0,5 l.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 25.12.2016 19:47

Vidím dobře? 6000 Kč za litr pálenky?

Sám se řadím k odmítačům cukru v kvasu, ale pokud bych to dělal poprvé, asi bych přisladil. Tedy poté, až bych koukl do refraktometru.  Taky bych uvažoval kvas přikyselit. No a zákvas by měl být asi u tak drahé suroviny samozřejmost.

         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.128 (?), 25.12.2016 20:03
Pre dr.Vysloužila: Áno, píšu tam takmer 3000Kč za pollitrovku, ale je to zo Lžína... U nás to bude lacnejšie 😁. K tomu cukru- je to hrozne sladké, tak to asi nebudeme cukroviť, inak cukor nedávame ani do jabĺk. Čo sa týka "drahej suroviny", dopestovali sme si ju sami, takže pánboh dal-pánboh vzal (ak to nevyjde). Aspoň nám to už v rodine nedovolia zopakovať 🔚IH
            
host - 157.55 (?), 25.12.2016 20:17

Já to ovoce fact neznám, tak bych do toho neměl vůbec kecat, ftípek se Lžínem mi snad byl prominut, ale když je něco hodně sladké může to být způsobeno velmi nízkým obsahem kyselin.
Nemusí to vždy svědčit na vysokou cukernatost...
A kvasy z takových surovin jsou dost choulostivé k nejrůznějším zvrhnutím.

Rafael

               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.128 (?), 25.12.2016 20:35
Je to možné pán Rafael, možno to bude fiasko, ale nemienime okolo toho robiť nejaké rituálne tance, ani leštiť povraz keď to nevyjde 😁. Tiež mám pocit že také slivky či hrušky sú na pálenie vhodnejší materiál, ale človek nikdy dopredu nevie... Hovorí sa že keď sa chlapi prestanú hrať, smerujú do hrobu. V živote sú oveľa dôležitejšie veci než jeden nevydarený kvas. Inak ten Váš fórik s Lžínom bol perfektný, ja som si to vôbec nevšimol. Chlapci z liehovaru by mali uvažovať o zmene 😁. IH P.S.: Dosť by ma zaujímal názor pána ing.Šlosara, resp. či má s "hurmikakovicou" nejakú skúsenosť a čo hovorí na tú cenu 2990Kč/0,5 l.
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 27.12.2016 17:16

Vidíte a já si taky myslel, že ta pálenka ze Lžína je jen fór, něco jako princ z Nemanic. A ona ta ves sxistuje a ten lihovar taky! To tedy oskeruše musí být se svou pálenkou za čtvrtinu ceny závistí zelená až do konečků listí...

                     
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 8.18 (?), 27.12.2016 18:09

Je s podivem, že v Třebenicích téměř každoročně pár metráků oskeruší bez užitku opadá, nikdo je do soudku neposbírá. Jeden pěkný velký strom mám hned za plotem zahrady. Mladé semenáčky oskeruší decimují zajíci, jelikož je mají ve stejné oblibě jako jabloně!

                     
host - 159.96 (?), 27.12.2016 19:15

"Zkoušel jste už někdy sbírat, sklízet nebo otrhávat plody v takovém množství - v metrických centech aby se daly použít na kvas??
Já ano.
A třeba jen rybízu velmi zkušený a zručný česač neobere za hodinu více než 10-15kg...
*
Osobně pokud jsem takové akce kdysi dělal, tak nás na to bylo 5-10 a byl u toho vždy 10l demižonek vína nebo 5l likéru nebo pálenky.
Jinak si troufám tvrdit, že bez té "svépomoci" to udělat nejde...
Ale třeba je někdo šikovnější než my kdysi...
Když tak se podělte se zručností svou...

Rafael.

                     
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 45.4 (?), 27.12.2016 21:04

V polovině devadesátých let jsme v září jezdívali na sklizeň jablek do sadů v okolí Pirny (šetřil jsem na to dovolenou). Při optimálních podmínkách (větší plody, sklizeň celé úrody, správné rozmístění beden) byl výkon zručného česáče 200kg/hod. Pracovalo se bez vína a bez pálenky, jen s jednou přestávkou na svačinu.

Dnes to ve svém sadě nikterak znormované nemám.

                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.61 (?), 27.12.2016 23:05
"...a ona ta ves existuje a ten lihovar taky!..." A zdá sa že to nie sú žiadni amatéri (foto 1,2,3). Zaujali ma niektoré ich netradičné produkty (foto 4,5,6). Na porovnanie: 0,5 l datlovice stojí 380Kč, kým 0,5 l destilátu z kaki 2990Kč (ak sa teda nájde niekto kto také lóve vysolí). 😃 IH






                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 27.12.2016 23:23

Amatéři to asi nejsou, ale vyděrači ano. Při průměrné výtěžnosti 1 l pálenky z 10 kg ovoce mi vychází přepočet na cenu suroviny 60Kč za kilo kaki. Pamatuji akci v Albertu 29,90 za kg.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika