Jakou vybrat ideální švestku na jidlo?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
16.2.2016 15:51

Čačanská rodna je chuťově výborná. K šarce ale není plně tolerantní, moniliózou sice občas trpí, ale nijak mimořádně. Oproti lepotici je sladší a aromatičtější, má však menší plody a dozrává o dost později. Proč sousedovi lepotica nerodila, nevím polohou to asi nebude. Co mám zkušenost, v chladnějších polohách Č. lepotica plodí dobře, ale chuť dužiny je málo sladká - tzv. "prázdně masitá".
   Ve vyšší poloze, kde se nedaří lepotici, budou spolehlivě plodit Katinka, Opál, Wangheimova, z pozdějších asi i Stanley a Haganta.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 34.43 (?), 16.2.2016 12:58
Lepotica prý sousedovi nešla, nerodila i když ji stříkal, je to docela zkušený zahrádkář, zřejmě pro ni nejsou tady vhodné podmínky. Jinde o 20 km dál Lepotica plodí dobře. Takže k nám do 400 m raději něco odolnějšího? Kterou byste doporučili tam, kde nešla Lepotica?
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 16.2.2016 15:51

Čačanská rodna je chuťově výborná. K šarce ale není plně tolerantní, moniliózou sice občas trpí, ale nijak mimořádně. Oproti lepotici je sladší a aromatičtější, má však menší plody a dozrává o dost později. Proč sousedovi lepotica nerodila, nevím polohou to asi nebude. Co mám zkušenost, v chladnějších polohách Č. lepotica plodí dobře, ale chuť dužiny je málo sladká - tzv. "prázdně masitá".
   Ve vyšší poloze, kde se nedaří lepotici, budou spolehlivě plodit Katinka, Opál, Wangheimova, z pozdějších asi i Stanley a Haganta.

                     
host - 48.25 (?), 16.2.2016 21:16

Prosím, pokud je místo jen na jeden stromek SAMOSPRAŠNÉ švestky (nebo pološvestky), jakou spolehlivou odrůdu byste doporučili do 350-400 m? Především na jídlo, aby nebyla úplně mdlá, měla dobrou úrodu a netrpěla moc na choroby. Děkuji za radu.

                     
host - 250.70 (?), 16.2.2016 23:28

Já bych zvolil a doporučil Hanitu.
Tom

                     
host - 48.25 (?), 17.2.2016 7:56

Děkuji. O Hanitě se stále víc utvrzuji, že bude jistější než Čačanská. Ještě mi říkali, tady v prodejně zahradnictví, že mám koupit rději na myrobalánu (zákrsek, čtvrtkmen) a stříhat, stříhat, aby nebyl strom vysoký.  Tak jen doufám, že tím řezem nebudu stromečku ubližovat - aby vůbec rodil... Prý na St. Julien a ryngli tady moc nejdou. Pokud píšu nějaký nesmysl, můžete reagovat, budu jedině ráda.

                     
host - 250.70 (?), 17.2.2016 8:49

Jako Čačanská rodná není taky špatná, ale o proti Hanitě má o pár horších vlastností více (Rodná= má sklony ke střídavé plodnosti a taky pozdější nástup do plodnosti).
Ohledně podnože, záleží kolik máte místa na zahradě. Hanita na myr. bude mít v dospělosti kolem 6 m v průměru. Co se týše ostatních méně vzrůstných podnoží nevím, jak velký strom naroste, protože slivoně sadím jen na myr.
Tom

                     
host - 0.146 (?), 17.2.2016 9:07

zdravim ja zase zduvodu mista sazim slivoně na našem poli a kolem mezi po 8 kusech mista je tam dost tak maji i dostatečne vzdalenosti než doma na zahradce

                     
host - 34.43 (?), 17.2.2016 11:59

Takže jednoznačně Hanitu a raději na jiné podnoži. Mohu vám sdělit, že jak ji zady popisujete, už se na ni těším (doufám, že ji seženu) a hlavně až zaplodí -snad se za pár let poštěstí. Dívala jsem se, že Školka Šťastný ji mají na zelené renklodě jako zákrsek i čtvrtkmen, tak si asi udělám v březnu výlet pro stromeček.

                     
host - 34.43 (?), 19.2.2016 12:25

Ještě pár otázek - prosím. Jaké koruny tvoří Hanita? Mám počítat s krátkým obrostem, hustější korunou nebo dělá dlouhé vetve a řídkou korunu? Je vhodné zahustit korunu řezem, snáší letní řez o 30% na nových větvích?

Hanitu už mám rozhodnutou, jen sháním info abychom pro ni vybrali vhodné místo na zahradě. Musí být vysloveně na chráněném místě, nebo se spokojí s klasikou? Jakou půdu namíchat do jámy? My máme na zahr. spíše kyselejší půdi a je tam v podloží částečně opuka. Děkuji :)

                     
host - 168.81 (?), 14.3.2016 9:24

Dobrý den.
Není opuka náhodou zásaditá hornina? Její částice přeci spojuje vápenitý tmel.
Co by měli dělat na ČM vysočině, kde podloží je převážně z žul a rul? Tedy kyselé. Nedělají nic a švestky a další slivoně tam od nepaměti rostou dobře. JG

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika