Jakou vybrat ideální švestku na jidlo?
|
|
 |
 |
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10517) - 70.240 (?) 9.11.2014 15:59
Naopak, drahý pane J.R., já bych nahradil Hanitou některé odrůdy se slabou chutí. Bohužel mezi takové nestabilní odrůdy jsem už zařadil i třeba nadějnou Těchobuzickou, která to samé už provádí i Milošovi, jak jsem se mohl přesvědčit. Oproti tomu Hanita dává plody stejně výborné chuti už od druhého roku po výsadbě. Samozřejmě, že by měl hlavně radit ten, který pěstuje slivoně v podobné nadmořské výšce. Já mohu porovnat zdejší lokalitu třeba s Poličskem, místem s nadmořskou výškou 600 m, kde jsou úrody nejisté hlavně v důsledku jarních mrazů. Ale rozdíly mohou být i tady. To platilo hlavně v kritickém pozdně květnovém dnu, tuším před dvěma lety, kdy zde byla úroda standartní, ale o kus dál mráz všechno spálil.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 65.144 (?), 9.11.2014 13:36
K Hanite - cetl jsem kdesi na internetu, ze jakasi slabsi povaha vykopala ci vykacela cca osmilety stromek Hanity (nebylo uvedeno, zda doslo ke zhorseni chuti ci deformaci plodu). Nejsem si jist, zda projevy na listech jsou vsem znamy (spise nikoliv) a s timto psychologickym efektem by se melo pocitat.
Obdobne jako pan MV nepovazuji za romumne se za kazdou cenu pidit po nejlepsi chuti a to nejen v tomto pripade, ale i obecne, byt chapu, ze pro nekoho je to konicek. Obdobne je to s velikosti plodu. V pripade, ze je misto jen na 1 strom, tak je rada ci doporuceni obtizne. J.R.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10517) - 70.240 (?), 9.11.2014 15:59
Naopak, drahý pane J.R., já bych nahradil Hanitou některé odrůdy se slabou chutí. Bohužel mezi takové nestabilní odrůdy jsem už zařadil i třeba nadějnou Těchobuzickou, která to samé už provádí i Milošovi, jak jsem se mohl přesvědčit. Oproti tomu Hanita dává plody stejně výborné chuti už od druhého roku po výsadbě. Samozřejmě, že by měl hlavně radit ten, který pěstuje slivoně v podobné nadmořské výšce. Já mohu porovnat zdejší lokalitu třeba s Poličskem, místem s nadmořskou výškou 600 m, kde jsou úrody nejisté hlavně v důsledku jarních mrazů. Ale rozdíly mohou být i tady. To platilo hlavně v kritickém pozdně květnovém dnu, tuším před dvěma lety, kdy zde byla úroda standartní, ale o kus dál mráz všechno spálil.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.144 (?), 9.11.2014 16:34
Vasi preferenci vynikajici chuti (coz je navic subjektivni) asi nebudou sdilet vsichni pestitele, zejmena pokud nemaji vice mista na zkouseni ruznych odrud. Dovolim si pripojit nazor pani Jiriny z oblasti Trebice z obdobne nadmorske vysky na Hanitu (a Gabrovskou) zde. Treba to panu tazateli pomuze ve vyberu. J.R.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10517) - 70.240 (?), 9.11.2014 17:08
Výborně, pane J.R., to jste vybral vhodný příspěvek. Nakyslost u Hanity údajně způsobuje slupka a možné je, že v chladnější poloze nemusí plody dostatečně zesládnout. Ale z hlediska časnějšího dozrávání by to Hanita i zde mohla stihnout. Co se týče subjektivity hodnocení chuti Hanity, tak tato odrůda je všeobecně oblíbená, ale hlavně mohu jen souhlasit z hodnocením pana Suse a Blažka, cituji: plody jsou silně aromatické ze žlutou až zlatožlutou dužninou, vynikající chutí, s jemnou nakyslostí a dobře oddělitelnou peckou. (Obrazový atlas peckovin 1.) Jak jistě víte, tak jsem k Hanitě vždy doporučoval i Gabrovskou (viz. např.vlákno Gabrovská se Bulharům povedla). A je možné, že do knedlíků bude skutečně lepší. Ale nezapomeňte, že u Gabrovské se také uvádí jen částečná samosprašnost.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.144 (?), 11.11.2014 14:04
Tak se asi nedozvime, co je to Dalmatinka. Pane Petre - Poličsko (nadmorska vyska 600 m) - ma tam nekdo Hanitu? J.R.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 206.89 (?), 28.11.2014 7:50
Na skvelu chut u Jojo zabudnite, sused ju po 7 rokoch cakania na dobru chut plodov prave zrusil (lokalita pri Trnave).
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|