Jakou mirabelku

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?)
10.3.2013 9:25

Puvodne jsem chtel stromek zapestovat take jako vreteno, ale to jsem jeste tenkrat nevedel, ze budu mit podnoz myrobalan a co vlastne takova podnoz obnasi.Takze jsem do toho sel s tim, ze vytvaruji nejaky kmenny tvar, ale bohuzel pri kaceni, dva roky zpet, vzrostleho topolu tenkrat spousta stromku padla a nebo byla ponicena.Bohuzel, ale nebylo jine zbyti nez se stareho stromu zbavit.Jeden z poskozenych stromu byla i Nancys, ktere se terminal rozstipnul a dnes ji pestuji jako kotlovitou korunu.A svete div se zacala i plodit.Jelikoz roste celkem bujne, tak budu mit letos moznost vybrat terminal a zacit ji znovu modelovat... ale mam strach, abych to nejak neprehnal... nejsem zrovna odbornik v rezu slivoni.Myslim si, ze na St, Julien a typ vreteno dosahnete urcite plodnosti stromu drive nez na podnozi Myrobalan.Navic idelani tvar pro deti...Akorat trosku narocnejsi na vlahu a snizeni vahy plodu. Z druhe strany kratsi vegetacni obdobi,takze bych rekl vice vyhod nez nevyhod.Osobne tento rok budu zkouset podnoze St,Julien, Wangheimova a Krymsk2 v nasich podminkach.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 9.3.2013 21:56

v jakém tvaru mirabelky pěstujete? rád bych ji zapěstoval jako vřeteno, mám ji na žilience

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 10.3.2013 9:25

Puvodne jsem chtel stromek zapestovat take jako vreteno, ale to jsem jeste tenkrat nevedel, ze budu mit podnoz myrobalan a co vlastne takova podnoz obnasi.Takze jsem do toho sel s tim, ze vytvaruji nejaky kmenny tvar, ale bohuzel pri kaceni, dva roky zpet, vzrostleho topolu tenkrat spousta stromku padla a nebo byla ponicena.Bohuzel, ale nebylo jine zbyti nez se stareho stromu zbavit.Jeden z poskozenych stromu byla i Nancys, ktere se terminal rozstipnul a dnes ji pestuji jako kotlovitou korunu.A svete div se zacala i plodit.Jelikoz roste celkem bujne, tak budu mit letos moznost vybrat terminal a zacit ji znovu modelovat... ale mam strach, abych to nejak neprehnal... nejsem zrovna odbornik v rezu slivoni.Myslim si, ze na St, Julien a typ vreteno dosahnete urcite plodnosti stromu drive nez na podnozi Myrobalan.Navic idelani tvar pro deti...Akorat trosku narocnejsi na vlahu a snizeni vahy plodu. Z druhe strany kratsi vegetacni obdobi,takze bych rekl vice vyhod nez nevyhod.Osobne tento rok budu zkouset podnoze St,Julien, Wangheimova a Krymsk2 v nasich podminkach.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 11.3.2013 16:58

vřeteno mirabelky se nejspíš řeže stejně jako vřeteno jabloně-alespoň výchovný řez je stejný..?

host - 54.27 (?), 9.3.2013 23:08

Jejda, omlouvám se, nechtěla jsem se Vás dotknout. Bylo to míněno jako další "zkušenost" - že pozdní nástup do plodnosti není jednou z vlastností Nancyské. Elena

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 10.3.2013 9:50

Pani Elen nedotkla jste se mne...smiley,pouze jsem uvedl mou zkusenost s touto mirabelkou v mych podminkach a na podnozi myrobalan.Byla ma chyba, ze jsem neuvedl tazateli, ze tuto odrudu mam naroubovanou na myrobalanu a ze vstup do plodnosti bude pozdnejsi.Urcite na mene rostouci podnozi by se tazatel dockal urody drive.

Z druhe strany proc jit do Nancysky, kdyz je prekonana Bellamirou.

host - 41.143 (?), 10.3.2013 11:03

10 let to je hodně dlouho, podnoží to nebylo. Rozdíl v plodnosti mezi bujne a méně bujně rostoucí podnoží je max. 2 lety. Mirabelka Nancyská se doporučuje roubovat na myrobalán, kvůli velikosti plodů. Polohou to taky nebude, pokuď tá poloha není na vrcholu Sněžky. Petr

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 79.115 (?), 10.3.2013 6:45

Nancy jsem narouboval na dvě větve Malvazinky. Plodí od druhého roku růstu roubu. Máte pravdu s urychlením plodnosti jejím vroubováním do hotového stromku. Malvazinka mi málo plodila, tak jsem hledal nějakého opylovače. U mě je to boj s opylením / nejsou včely / a pilatkou. Poloha Brandýs n/L.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 10.3.2013 14:12

Tak asi ta Bellamira vyhraje. Jen pro zajímavost, v katalogu Sieberz uvádějí sloupovitou meruňkomirabelku!? Miracose. Nemá to tu někdo náhodou? Ovšem zraje to údajně až kocem září a to pro mne není. Mimochodem Bellamira tam má cenu takřka astronomickou.

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 10.3.2013 15:01

Miracose je  obchodni nazev pro Aprimiru... ale ted nevim jestli pro Nemecko nebo primo ochranna znamka nejakeho prodejce v Nemecku.Kazdopadne Miracose a Aprimira je jedna a tataz mirabelka.Dal jsem tady vyse odkaz na FruiLent... tam to mate popsane.Aprimira, Miracose a Apribelle je jedna a tataz mirabelka.A urcite Bellamiru nekupujte od techto prodejcu Sieberz a spol.Nic extra za svoje penize nedostanete.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 11.3.2013 9:36

Nemám žádné zkušenosti s pěstováním mirabelek, jelikož mě od jejich pořizování odradilo to, že jsem na různých místech, ochutnal jen jakési ne příliš přesvědčivě chutnající plody. Vyjímka se však přeci jen našla a tak žiju v domnění, že právě to byla ona pravá a slavná - Mirabelle de Nancy. Takže pokud bych měl začínat s nějakou mirabelkou, tak bych chtěl nejprve znát chuť této základní odrůdy, jež je známa pod jménem Nancyská mirabelka a s ní potom porovnávat nějaké ty novější křížence. To je samozřejmě čistě můj pohled na věc. Jinak bych asi postupoval stejně jako pan PP a snažil bych se vybrat odrůdu s těmi nejlepšími referencemi.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz