Jak si stojí rané švestky?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?)
24.7.2015 12:50

Opál s Katinkou se u nás zralostí částečně překrývají, takže je mám možnost porovnat. Opál je v plné zralosti sladší a šťavnatější, Katinka má pevnější a lepší konzistenci dužiny a chuťově se víc podobá pravé švestce. Povidla (lekvár) z Opálu byly sladší, ale ze stejného objemu suroviny jich bylo méně než z Katinky. Zavařit jsem nezkoušel žádnou z nich, ale spíš bych věřil té Katince (že se nebude tolik rozvařovat). Zato jsem ji sušil a to jde dobře. V současném počasí by ani nebylo třeba sušičky.
   Opál mám zatím ještě zelený.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 24.7.2015 12:50

Opál s Katinkou se u nás zralostí částečně překrývají, takže je mám možnost porovnat. Opál je v plné zralosti sladší a šťavnatější, Katinka má pevnější a lepší konzistenci dužiny a chuťově se víc podobá pravé švestce. Povidla (lekvár) z Opálu byly sladší, ale ze stejného objemu suroviny jich bylo méně než z Katinky. Zavařit jsem nezkoušel žádnou z nich, ale spíš bych věřil té Katince (že se nebude tolik rozvařovat). Zato jsem ji sušil a to jde dobře. V současném počasí by ani nebylo třeba sušičky.
   Opál mám zatím ještě zelený.

host - 137.52 (?), 24.7.2015 12:19

Take mne to moc netesi, ani jsem ji neochutnal. Kdy u Vas dozrava a jakou chut ma Tegera?

host - 234.241 (?), 24.7.2015 22:43

Tak to je prekvapenie že má Katinka už aj zdeformované plody mala by byť výrazne odolnejšia k šarke.Tegera dozrieva na začiatku augusta-srpna až po Katinke.

host - 229.185 (?), 25.7.2015 7:12

Mozna mi misto Katinky prodali neco jineho. Ale zil jsem v domneni, ze je tolerantni i na listech, coz podle pana MV neni. Hanita rovnez vyletela, projevy PPV na listech v prvnim roce po vysadbe (podnoz ZR).

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 25.7.2015 9:34

Tegera navíc není ani příliš tolerantní k PPV.

host - 229.185 (?), 25.7.2015 10:41

Dobra, tak se asi o Tegeru nebudu zajimat. A co takovy Top Star? Ten by mohl byt tolerantni, kdyz je to krizenec Cac. najbolie. Z ranych odrud jsem vysadil Kalipso, to by mi mohlo prozatim stacit.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 25.7.2015 10:52

Topstar mám zatím úplně zelený. Myslím, že dřív než v půli srpna zralý nebude. Takovou švestku nelze nazývat raná.

host - 229.185 (?), 25.7.2015 13:28

Ano, Topstar do tohoto vlakna nepatri, ale zajimaly by mne spise vecne informace k pestovani modrych peckovin, nez kazdorocni vychalovani chuti Katinky.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 25.7.2015 15:33

No škoda, škoda těch nekonečných záměn. Už jsem si taky mohl pochutnávat na Topfirstu. Můj největší objev letošního roku je HERMAN, tak doufám, že se to potvrdí i v budoucnu. Pan Vinšálek o jeho kvalitách ví už dávno. Nevýhoda Čačanské rané je rychlé přezrání a moučnatění, jinak je to ve správné konzumní zralosti na velmi ranou odrůdu chuť dosti švestkovitá. Topstary mám pro jistotu dva, protože nějaké pochybnosti o pravosti prvního stromku tady jsou. Těch pár plodů na něm má navíc různé vypoukliny od hálčivce, takže nevím, jestli vůbec dozrají. Jaká je Černošická v porovnání s jinými ranými odrůdami to nám může říci ten, kdo ji má. Například Miloš. Ještě jsem zapomněl na lahodný Topfive. Milane, jak je na tom letos?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 26.7.2015 16:46

Černošická je dobrá, byť pamatuji roky, kdy byla ještě sladší. Před chvílí jsem porovnával Hermana s Ruth Gersteter, která dozrála o pár dní později. V plné nzralosti je skutečně chutnější než Herman. Na čelo se ovšem v chuti tlačí první plody Katinky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz