Jak rozeznat Oulinskou, Ontario a Washington?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.88 (?), 11.8.2014 13:06
Oulinská má dužinu dost přirostlou k pecce. U mne někdy mívá rzivé skvrnky, v plné zralosti má slupku i dužinu téměř žlutou. Korunu má strom široce rozložitou. Ontario ani Washington jsem naživo neviděla (W. by neměl být samosprašný). Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 11.8.2014 15:03
njn a já mám v poznámkách Washington zařazený mezi ZR, tedy měl by to být vyselektovaný klon Zelené renklódy. Selekce byla za účelem získání lepšího opylovače, než je ZR (s delší dobou kvetení pro delší časové pokrytí).
O Olinské a Ontariu je to jako u ostatních starých odrůd. Zrovna nedávno jsem se bavil s jedním Jaroslavem, co řeší problém, že má 3 klony mirabelky Nancyské a neví který je ten pravý/původní genotyp. Všechny jdou od pecky, dají se loupat a separovaná dužina je pevná (tj. po usušení jsou to docela dobré rozinky). Tedy pokud si oulinskou emigranti vzali s sebou za oceán, je jisté, že rozdíl v DNA bude meněí než rozdíl u brambory s červenou a žlutou slupkou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 236.1 (?), 11.8.2014 17:49
Washington zařazený mezi ZR, tedy měl by to být vyselektovaný klon Zelené renklódy
To nedává úplně smysl. V literatuře je Washington řazen mezi slívy, zatímco Zelená k renklódám. Osobně v tom ale nemám jasno, podle čeho se to určuje. Třeba Oulinská (renklóda) má mnohem měkší dužinu než třeba Malvazinka (slíva).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 245.55 (?), 5.2.2017 12:13
Nejsem si jist, ale toto by mohal byt Oulinská. Foceno na Vysočině.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 2.8.2015 15:51
No ona Oulinská rengloda zdá se že nebyla obecně rozšířena na rozdíl od Ontaria, já na ni totiž narazil jen jednou. Rodíl ve srovnání s Onariem je přece jen menší plod, výrazně žlutá barva, eromatičtější chut. Strom nemá tak velké a tmavě zelené listy, spíše se podobal na strom Wangenheimovy...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 2.8.2015 15:53
Myslím si, že se opravdu jedná o záměnu roubů... rozdíl mezi Ontariem a Oulinskou je podle mě dosti výrazný...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|