Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?) 3.9.2013 23:07
V naší poloze je to trochu jinak. V Červenci zabodoval snad jen Herman (myroblány nepočítám), Katinka měla svůj vrchol v srpnu, Hanita tu pravou chuť začíná dostávat až počátkem září, Obávám se, že Prezenta to v září nestihne (jestli vůbec), naopak Č. lepotica už je skoro přezrálá (tak ji řadím spíš do srpna). Tak za týden čekám dva trumfy v podobě Chrudimské a Těchobuzické.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 4.9.2013 14:30
Kvitnucí růže mě až tak nezajímají, pokud ovšem na nich později nenaroste modrá švestka,což není až tak časté, málokdy se to stává.Jinak si myslím, že Gabrovská není z těch, které by vyžadovaly extra víc tepla.Je to švestka do nepohody.Septembrových adeptů na přední místa bude více, a netroufnu si navrhnout nějakou jedničku.Řijnovým velkoplodým odrůdám peckovin je třeba popřát i teplého babího léta aby dosáhly něčeho kloudného.Do Topendu si netroufám jít, ale Presenta u mě dozrává v teplejším počasí dobře.Jen si vzpomínám na září 2009,kdy u nás nasněžil mokrý sníh, a bylo ho potřeba shazovat z obtěžkaných větví.Nebo to byl řijen?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 4.9.2013 10:55
"za týden čekám dva trumfy v podobě Chrudimské a Těchobuzické"
Tak na tyto dvě fešandy jsem docela zvědavej. První jsem letos usadil za kůru u druhé si hýčkám prvního modrajícího jedináčka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 145.202 (?), 5.9.2013 20:31
Až teraz som si, pane Miloši všimol svôjho preklepu, keď som tipoval 3 adeptov na najchutnejšiu septembrovú slivku. Samozrejme, že Č.lepotica je augustová, navyše jej chuť je v pomológii hodnotená ako dobrá, príjemne aromatická. Septembrovou slivkou z Čačaku som myslel Čačanskú rodnú s veľmi dobrou chuťou dužniny, podstatne lepšou ako Stanley (A.Barborka a kol.: Slivky, slivy, ringloty a mirabelky). Takže, ktorá asi odroda zasadne na septembrový pomyselný trón? Gabrovská, Prezenta či málo tolerantná Čačanská rodná? Počasie sa vylepšuje, šance na dozretie nekorších odrôd stúpajú!
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 120.8 (?), 26.12.2013 21:06
Hanitě prozatím "věrni zůstaneme", pane Jano. I když se zde nějaké "protitlaky" už vyskytly. Občas nějaká ta suchá skvrnitost, ale dá se to "ustát". Monilie je přijatelná. President, či Jojo jsou na tom hůře. Já tvrdím, že kdo nepoznal monilii na Presidentu, tak ten ji nezná. Ani nemusí být žádné shluky plodů. Monilie postupně užírá i ty osamocené. Slušel by zde preventivní postřik Teldorem. Co se týče nových odrůd švestek, tak jsou zde velké naděje, ale jak to nakonec dopadne, těžko říct. Všelijakých novinek už tady bylo. Pokud mám momentálně chuť na nějakou švestku, tak je to TOPHIT a ten byl také kdysi novinkou. Ovšem kolik zůstalo jeho příznivců, to nevím. Moc asi ne. Vzpomínám na ten letošní a v optimální zralosti byl chutný. Měl i zajímavě jemnou strukturu dužniny. Jo, Tophit bych si dal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|