Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 120.8 (?)
26.12.2013 21:06

Hanitě prozatím "věrni zůstaneme", pane Jano. I když se zde nějaké "protitlaky" už vyskytly. smiley Občas nějaká ta suchá skvrnitost, ale dá se to "ustát". Monilie je přijatelná. President, či Jojo jsou na tom hůře. Já tvrdím, že kdo nepoznal monilii na Presidentu, tak ten ji nezná. smiley Ani nemusí být žádné shluky plodů. Monilie postupně užírá i ty osamocené. Slušel by zde preventivní postřik Teldorem. Co se týče nových odrůd švestek, tak jsou zde velké naděje, ale jak to nakonec dopadne, těžko říct. Všelijakých novinek už tady bylo. Pokud mám momentálně chuť na nějakou švestku, tak je to TOPHIT a ten byl také kdysi novinkou. Ovšem kolik zůstalo jeho příznivců, to nevím. Moc asi ne. Vzpomínám na ten letošní a v optimální zralosti byl chutný. Měl i zajímavě jemnou strukturu dužniny. Jo, Tophit bych si dal.cheeky

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 3.9.2013 23:07

V naší poloze je to trochu jinak. V Červenci zabodoval snad jen Herman (myroblány nepočítám), Katinka měla svůj vrchol v srpnu, Hanita tu pravou chuť začíná dostávat až počátkem září,  Obávám se, že Prezenta to v září nestihne (jestli vůbec), naopak Č. lepotica už je skoro přezrálá (tak ji řadím spíš do srpna). Tak za týden čekám dva trumfy v podobě Chrudimské a Těchobuzické.

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 146.132 (?), 4.9.2013 0:01

Gabrovská a Topend Plus asi tiež vo vyšších polohách nedozreje? Snád sa ozvú pestovatelia z teplejších polôh. Aj v októbri býva teplé Babie leto plné kvitnúcich ruží.

                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 4.9.2013 14:30

Kvitnucí růže mě až tak nezajímají, pokud ovšem na nich později nenaroste modrá švestka,což není až tak časté, málokdy se to stává.Jinak si myslím, že Gabrovská není z těch, které by vyžadovaly extra víc tepla.Je to švestka do nepohody.Septembrových adeptů na přední místa bude více, a netroufnu si navrhnout nějakou jedničku.Řijnovým velkoplodým odrůdám peckovin je třeba popřát i teplého babího léta aby dosáhly něčeho kloudného.Do Topendu si netroufám jít, ale Presenta u mě dozrává v teplejším počasí dobře.Jen si vzpomínám na září 2009,kdy u nás nasněžil mokrý sníh, a bylo ho potřeba shazovat z obtěžkaných větví.Nebo to byl řijen?

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 161.60 (?), 4.9.2013 17:41

Dúfam, že som Vás, pane Rosťo, moc nevytočil poznámkou o ružiach. Aj královny kvetín patria k prírode, prídomovej záhradke, ale aj do vinohradov, kde m.i. signalizujú výskyt múčnatky. V minulosti sa kvety bežne pestovali medzi ovocninami a spríjemnovali ovocinárom pobyt v záhrade. Druhé kvitnutie ruží som spomenul preto, že práve v októbri sa často vráti na chvíľu leto, ktoré pomôže s dozretím modrého ovocia.wink

                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 4.9.2013 10:55

"za týden čekám dva trumfy v podobě Chrudimské a Těchobuzické"

Tak na tyto dvě fešandy jsem docela zvědavej. První jsem letos usadil za kůru u druhé si hýčkám prvního modrajícího jedináčka.

                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 64.58 (?), 4.9.2013 21:08

Dneska jsem sklízel Stanley. Nedokážu si představit, že by existovaly chutnější švestky (nebo pološvestky). Hanita mi zatím neplodí, jen kvetla. Tak snad uvidím příště.

                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 54.5 (?), 5.9.2013 21:29

Tak si myslím, že dnes byla u mě Hanita takřka sesazena z trůnu... Vlaškou(?). Vlaška je dost přeplozená a některé plody chuti pouze průměrné, ale ty větší, pěkně vyzrálé ukazují rozdíl mezi pravou švestkou a pološvestkou. Přesto mě zaráží prakticky nepřítomnost šarky a taky velká plodnost, což na Vlašku nesedí. Divné.

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 145.202 (?), 6.9.2013 0:46

Pravá Domáca slivka, na Znojemsku jej hovoria "kadlátka", na kopaniciach "chorvatky", je samozrejme chuťovo bezkonkurenčná. Najmä ak ju oberáte či zberáte zo zeme po prvých jesenných mrazíkoch. Musíte však rátať s tým, že do úst vložíte o polovicu menej dužniny ako pri Hanite či Stanley. To však milovníkovi pravej slivkovej chuti ani v najmenšom nemôže vadiť.cheeky

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 145.202 (?), 5.9.2013 20:31

Až teraz som si, pane Miloši všimol svôjho preklepu, keď som tipoval 3 adeptov na najchutnejšiu septembrovú slivku. Samozrejme, že Č.lepotica je augustová, navyše jej chuť je v pomológii hodnotená ako dobrá, príjemne aromatická. Septembrovou slivkou z Čačaku som myslel Čačanskú rodnú s veľmi dobrou chuťou dužniny, podstatne lepšou ako Stanley (A.Barborka a kol.: Slivky, slivy, ringloty a mirabelky). Takže, ktorá asi odroda zasadne na septembrový pomyselný trón? Gabrovská, Prezenta či málo tolerantná Čačanská rodná? Počasie sa vylepšuje, šance na dozretie nekorších odrôd stúpajú!cool

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 120.8 (?), 26.12.2013 21:06

Hanitě prozatím "věrni zůstaneme", pane Jano. I když se zde nějaké "protitlaky" už vyskytly. smiley Občas nějaká ta suchá skvrnitost, ale dá se to "ustát". Monilie je přijatelná. President, či Jojo jsou na tom hůře. Já tvrdím, že kdo nepoznal monilii na Presidentu, tak ten ji nezná. smiley Ani nemusí být žádné shluky plodů. Monilie postupně užírá i ty osamocené. Slušel by zde preventivní postřik Teldorem. Co se týče nových odrůd švestek, tak jsou zde velké naděje, ale jak to nakonec dopadne, těžko říct. Všelijakých novinek už tady bylo. Pokud mám momentálně chuť na nějakou švestku, tak je to TOPHIT a ten byl také kdysi novinkou. Ovšem kolik zůstalo jeho příznivců, to nevím. Moc asi ne. Vzpomínám na ten letošní a v optimální zralosti byl chutný. Měl i zajímavě jemnou strukturu dužniny. Jo, Tophit bych si dal.cheeky

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika