Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 3.9.2013 13:47
Nu, zatím jsem tu Petře, slyšel na Hanitu samou chválu a žádné negativní závěry. Je fakt, a je to dobře, že Hanitě nechybějí v chuti kyselinky, které postrádámj u řady odrůd, např. u všech myrobalánů.
My, co většinu ovoce sníme přímo v zahradě, nevnímáme problém měkkých plodů. Ti ovšem, co si je vozí domů, kde jim mají švestky 1-2 týdny vydržet, musejí plody sklidit trochu tvrdší.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 3.9.2013 13:47
Nu, zatím jsem tu Petře, slyšel na Hanitu samou chválu a žádné negativní závěry. Je fakt, a je to dobře, že Hanitě nechybějí v chuti kyselinky, které postrádámj u řady odrůd, např. u všech myrobalánů.
My, co většinu ovoce sníme přímo v zahradě, nevnímáme problém měkkých plodů. Ti ovšem, co si je vozí domů, kde jim mají švestky 1-2 týdny vydržet, musejí plody sklidit trochu tvrdší.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 3.9.2013 14:33
Na fotkách je špatný datum. Správně tam má být 30.8. 2013. Já mám některé plody Hanity už měkčí, ale stále se mi zdají málo sladké, takže je tam ještě nechám. Vzpomínám minulý rok na kupované plody Presenty z Holovous. Jak jsem psal tak byly ještě lepší, než ty moje, hlavně ty měkčí, zralejší. Překvapivé je to, že kupované plody švestek byly takhle dobré. Jak je vidět, tak ono to jde, utrhnout je i pro prodej v rozumnou dobu a né je všechny silně "podtrhávat", což způsobí jejich "nedojití" do dobré kvality a člověk čeká a čeká a ony tu "hubu stále kroutí a kroutí" nebo jsou zase naopak mdlé a bez chuti.
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.43 (?), 19.2.2016 12:38
Drží plody do úplné zralosti na stromě nebo postupně padají?
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.43 (?), 23.2.2016 13:06
Snese Hanita zkracování nových větví o 1/3? Četla jsem, že tvoří poměrně dlouhé větve... dá se žerem koruna zahustit nebo to není vhodné?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.43 (?), 23.2.2016 14:54
No, pokud je vážně tak vynikající chuťově, myslím, že plody budeme ožírat i s větvemi a tím se koruna zahustí :D
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.2 (?), 23.2.2016 18:48
Zakracovat bujné výhony se dá, ale nyní na jaře bych to nedělal, protože dle vlastní zkušenosti, kosterní větve po zakrácení příliš zesilují, a v konečném důsledku celková intenzita přirůstání nabírá na síle, a jde do dřeva.V konečném důsledku některé kosterní větve (někdy)přebírají úlohu terminálu.Já už od této činnosti ustupuji, a dělám jen v omezené míře.Když už letorosty zakracovat, tak pouze v létě velmi dlouhé jednoleté výhony tím podpořím předčasný obrost..
Lepší způsob jak snížit příliš velkou intenzitu růstu výhonů, a donutit je nasazovat plodonosný obrost je vyvazování bujných letorostů do skloněné polohy.Navíc se přiblíží plodnost ovoce.Dalšími roky tyto letorosty obtěžkané úrodou ve skloněné poloze už zůstanou.Tuto činnost můžete udělat už nyní, ale taky v pozdním létě.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 3.9.2013 15:04
První Hanity jsem sklidil v sobotu - ta kyselinka ve slupce velice dobře doplňuje sladkou chuť dužniny a když se k tomu přidá aroma této odrůdy, tak je z toho silný chuťový zážitek.
Průměrná hmotnost byla kolem 32g, ale velikostně jsou plody větší, než popisované v pomologiích. Sem tam nějaká červivá nebo napadená monilií.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|