Durancie
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Ema V. - (11) - 86.101 (?), 19.9.2018 17:18
Za jak dlouho vám ty stromečky zacaly rodit? A jakou chemickou ochranu na nich aplikujete?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 123.101 (?), 19.9.2018 19:42
Durancie to je letos velký problém. Totálně přeplozené a i když jsem větve i s plody ostříhal, podepřel stejně jsou zdevastované jak polámáním tak monilií na plodech i ve dřevě. Z osmi stromů jsou čtyři na likvidaci. A to jsem jich měl v minulosti celkem patnáct. Durancie = výborná slivovice ale s pěstováním je problém.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ema V. - (11) - 86.101 (?), 19.9.2018 21:10
My jsme tento týden taky sklízeli na Hořňacku a monilia teda zauřadovala. Pár zlomenych větví, ale tam si pravokorene stromy rostu jak chcou a s tvarovanim si hlavu nedělají. Rada bych tomu předešla u nově vysazenych. Jsem toho názoru nechat jim terminál a kvalitne zapestovat korunu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 137.210 (?), 19.9.2018 21:06
Prvních pár plodů uzrálo snad po třech letech, ale byly malé a nedobré.Opravdu kvalitní úroda byla snad po šesti nebo sedmi letech, už si to přesně nepamatuju.Chemicky ošetřuju na podzim mědí (dezinfekce, ochrana proti bakteriozam),na jaře dalšího roku, před rašením znovu mědí, před květem, Sulka - puchrovitost a hálčivec višňový, Horizon - moniliový úžeh, po odkvětu Signum - moniliový úžeh a mospilan - pilatka švestková a žlutá (při opadu 90 ti% ovětních plátků).Další postřiky dle vývoje počasí a výskytu škůdců (obaleč švestkový, mšice,rez švestová atd),letos jsem to neřšil, nebyl na to čas a nechtělo se mi do dozrávájícího ovoce valit další chemii.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ema V. - (11) - 86.101 (?), 20.9.2018 7:25
Před zranim moniliozu plodů? Předejít škodám na sklizňovych plodech.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 21.9.2018 17:00
Měl bych dotaz na na pana doktora, jak myslí tu větu, že Durancie je o několik konských délek před ostatními odrůdami, co se vhodnosti na pálení týče. Je to myšleno tak, že z Durancií je suveréně nejlepší slivovice? Nebo spíše to, že z ní nejvíce teče? Že má prostě nejlepší poměr cena výkon? Pokud vím, tak valaši jako chuťově nejvíc delikátní, berou pálenku ze Žlutého špendlíku, ne neradujte se vy, kteří jste si nasbírali špendlíky kolem cest, myslím samozřejmě pravý Žlutý špendlík... Durancie je hlavně na Slovácku mimořádně ceněna (nic iiného zde v podstatě nenajdete), ale myslím si že nejvíce tam cení spíše nenáročnost pěstování a mimořádnou úrodnost v kombinaci s mimořádnou úrodností. Vzhledem k tamnějšímu klimatu tam nemají problém ani s monilií, která je zásadní achillovou patou této slívy. Pokud se dobře pamatuju, tak MUDr.. Vysloužil kdysi zmińoval že nejlepší je kombinace Domácích (kvůli aroma) a Durancií (kvůli cukernatosti).
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 36.103 (?), 21.9.2018 17:53
Nevím jestli jsem to tady někde už psal, když jo tak se omlouvám.
Ptal jsem se Martina Žufánka, jednoho z majitelů lihovaru s vlastními sady, proč zlikvidovali durancie.
Dle jejích názoru, přesná citace - "Protože to jsou stromy blbci. Jiné odrůdy se dokáži nadúrody zbavit, ale ty se pod jejích tíhou rozlámou. A blbce v sadech nechceme!"
(Já to posoudit nemůžu protože jich mám jen pár a jsou ještě malé).
Jinak podobný názor získali letos na Opály který prý čeká stejný osud.
Na Fcb jsou fotky.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|