Durancie
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.183 (?), 23.11.2009 19:45
S odkopky slivoní mám vyzkoušený malý zlepšováček. Po zakořenění odkopku jej přeroubuji plodnou větvičkou z mateční pravokořenné dřeviny. Není problém s afinitou ani s pozdním nástupem plodnosti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.183 (?), 29.11.2009 11:58
Pane doktore, v mnou popisovaném případě se jedná skutečně o semenáč z pecky, vlastnoručně sázený. Plodit začal skoro po deseti letech, ale jsem rád že jsem vydržel a strom nevykopal.
Možná máte pravdu že odkopky plodí dříve vlivem horšího srůstu řezných ploch... zkusím do kmínku udělat zářez, to by mělo mít stejný efekt a nemusel bych se zdržovat roubováním.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.179 (?), 24.11.2009 8:43
Co se týká duranciových odkopků, nejlepší kořenový systém je na odkopcích vzdálenějších od matečního stromu, blízké odkopky vyrůstají zpravidla na silnějším kořenu bez vlásečnic.A tam to zakořeňování odkopku déle trvá, pokud se vůbec odkopek ujme.Může to být i příčina odkladu plodnosti. AB
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 21.9.2014 19:36
Nevím přesně v kterém vlákně Milan umístil fotky stromů svých nových Durancií, takže jsem použil toto starší vlákno. Milan byl tak hodný a zaslal mi plody těchto Durancíí. Byly slušné velikosti, ale já jsem hlavně vůbec nevěděl, že jsou to Durancie, nýbrž jsem je považoval za nějaké neznámé odrůdy švestek. Jen jsem si říkal, že jsou na švestky málo aromatické, tedy chuť méně výrazná. Ale na druhou stranu při té bídě konce švestkové sezóny, myslím tím zhoršenou kvalitu pozdních odrůd, bych tyto sladké plody s pevnou dužninou dobře oddělitelnou od pecky, rozhodně bral.
|
|
|
|
|
|
|
host - 132.254 (?), 21.9.2014 19:57
Durancie, které jdou dobře od pecky neznám. U nás (Moravské Slovácko) se traduje, že od pecky jdou jedině švestky (trnky), durancie jsou spíš do kulata a jsou rozhodně sladší než trnky. Letos už je po nich a šly do kvasu nebo na kompot.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|