Nákaza PPV patří a podléhá karanténní procedůře,tzn.každý kdo ji v sadu zaznamená by měl nahlásit zjíštění statním orgánům.Nikdo to nedělá,ani já si neumím přectavit jakým způsobem by státní rostlinolékařská zpráva konala,a postupovala kdyby všichni nahlásili.Zjednodušili by si tento problém asi tím,že by všem přikázali stromky spálit a basta.V podstatě celá území jsou šarkou zamořena.Přijde mi jednodušší nahlásit "bílá místa",kde se ještě PPV nevyskytuje.
Z prvu jsem vysadil pár stromků z odkopků, taky proto, že mi tato činnost přišla jako levnější varianta, jak si vysadit stromek švestky.Vždy se to tak dělalo, a sousedi to tak dělají stále.U švestek vždy platilo, že se nemusely roubovat, a přinášely kvalitní ovoce.
Když jsem pak poznal, jak strašně se pletu, hned druhým rokem jsem všechny dobře přesazené,ujmuté stromky bez milosti, a lítosti vytrhal.Postupně jsem vysazoval odrůdy, které se mi zalíbily, a kterých z prvu mnoho nebylo.Dával jsem mimo jiné větší důraz na odolnost proti PPV.Mezi prvními nechybělo Jojo.Dnes již vím, že odolnost odrůdy proti PPV není někdy radno nadřazovat nad chuťové kvality, a jak plyne čas, a přibývají zkušenosti, upřednostňuju i odrůdy, které nemají takovou míru odolnosti, ale zato uspokojí můj maškrtnický jazyk více, než ty s "planou rezistencí".Stanovil jsem si základní pravidla dodržování ochrany proti PPV, ale nejsem tak naivní, abych si myslel, že to do budoucna bude stačit, aby původně zdravý výsadbový materiál vydržel neinfikován.Dnes mám několik stromků modrožlutých peckovin, a směle mohu prohlásit, že skoro všechny zatím zdravé.Jeden stromek každoročně vykazuje příznaky podobné PPV.Přesto,že je možným zdrojem infekce pro ostatní stromky jej nyní likvidovat nehodlám.Takže budeme muset počkat na nějaké nové léčebné postupy,a slabě infikované stromky buď vyklátit,nebo více přihnojovat,aby se příznaky tlumily.
Moje preventívní zásady ochrany proti PPV:
1)vizuálně zjíštěné mšice sající na listech ničím důsledně chemii, nebo je ničím mechanicky.
2)po ukončení prací na stromě (řez, zastřihávání),a přechodu na jiný, dezinfikuju nástroje.
3)spoléhám se na zdravý výsadbový, a množící materiál.Pořizuju rouby z koupených mladých stromků, kde je ještě nějaká naděje, že jsou neinfikovány PPV, nebo rouby z pěstitelských stanic, matečnic.Materiál, kde neznám zdravotní stav, naroubuju,naočkuju na samostatnou podnož, a když se ukáže, že nevykazuje infekci PPV, vysadím do sadu.Testy Elisa jsem si zatím nepořídil.
4)Po likvidaci nakaženého stromku,nevysazuju na stejné místo hned nový stromek,ale počkám půl roku,až rok,až se výsadbová jáma samovolně vyčistí od infekce,protože předpokládám,že vír PPV se stále nachází v částečcích ještě živých zbytků kořenů.Nebo ochrannou lhůtu zkrátím,ale vyměním část zeminy.