Domácí švestka a Domácí velkoplodá

host - 212.219 (?)
10.8.2024 21:15

yes Jsem taky zvědavý. Mám je jako multiodrůdu naroubované jako kosterní větve, akorát na listech je šarka. Čerčínská, Dušičková, Bystrická byly zpočátku čisté, ale Dolanka ta byla těžce flekatá odpočátku a šarka se zřejmě od ní pak rozlezla na všechny. Domácí švestky (maloplodé) stromy co mám jsou zatím bez šarky cca už 14 let od výsadby. S šarkou tedy nemám zkušenost, co to udělá u těch pravých švestek - Čerčínská apod... MH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 212.219 (?), 10.8.2024 21:15

yes Jsem taky zvědavý. Mám je jako multiodrůdu naroubované jako kosterní větve, akorát na listech je šarka. Čerčínská, Dušičková, Bystrická byly zpočátku čisté, ale Dolanka ta byla těžce flekatá odpočátku a šarka se zřejmě od ní pak rozlezla na všechny. Domácí švestky (maloplodé) stromy co mám jsou zatím bez šarky cca už 14 let od výsadby. S šarkou tedy nemám zkušenost, co to udělá u těch pravých švestek - Čerčínská apod... MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 11.8.2024 15:12

Dolanky nevydržely. Byly asi dvě, ale jsou fuč. Rouby růstově hodně zeslábly, naopak Čerčínskou musím hodně "krotit". Jsem stále docela zvědavý, co ukáže ta chválená Jofela. Na novém stromku je pár plodů, které jsou ještě nevybarvené. Na původním stromku zbyly asi tři obří plody, které už jsou vybarvené a možná díky obalečům předčasně zralé. Chuť jen fádně sladká, "stanlejovitá". Podobně jako velký plod Čačanské rodné a předčasně vybarveného Amersu. Jinak, ty Hanity jsou letos větší než obvykle.  Šarku jsem zaregistroval na listech Vlašky z Vysočiny, naroubované zde na jednom roubu na Čačanské rodné. Na stromě ZR roste zatím mnohem silněji a listy nejsou tak flekaté.

Hanita
Hanita
Jofela
Jofela
Jofela
Jofela
Jofela
Jofela
Čačanská rodná
Čačanská rodná
Čačanská rodná
Čačanská rodná
Amers
Amers
Amers
Amers
Amers
Amers

host - 234.10 (?), 12.8.2024 5:31
Mikrofotečky, 1000x opakované. Stromy nejsou... Čeho se bojíte, PZP?

host - 236.1 (?), 12.8.2024 8:44

K čemu je při prezentaci plodů nové odrůdy fotka stromu z dálky? Když vám chybí, tak si nějaký vyfoťte.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 13.8.2024 14:36

Plody zdeformované šarkou se najdou na stromě poměrně často, ale i když jsou předčasně zrající, s občasným červeným místem v dužnině, jejich chuť je naprosto typická pro Domácí švestky, tak jak ji známe od nepaměti.

Domácí velkoplodá
Domácí velkoplodá
Domácí velkoplodá
Domácí velkoplodá
Domácí velkoplodá
Domácí velkoplodá
Domácí velkoplodá
Domácí velkoplodá

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.8.2024 11:10

MH: Našla se přece jenom jedna Dolanka. yes

Dolanka
Dolanka
Dolanka
Dolanka
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024