Čačanská raná
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 26.8.2013 15:14
Minulý rok začínaly touto dobou "pařáky", letos přišel místo nich podzim. Doufám, že ne natrvalo. Člověk aby si ve střední Evropě opravdu velice vážil každého slunečného dne. Snad aby přímo slavil. Sezóna je stále v dozrávání opožděná a nepomohly nižádné vysoké teploty v minulosti léta, které, jak to vypadá, již pominulo. V předchozím roce v této době byla zralá Stanley, Těchobuzická a Hanita byla už pryč. Nyní má k tomuto nejblíže Hanita, jinak je vše ostatní vybarvené ještě málo. Tedy kromě Toptaste, ale tam je třeba také ještě posečkati. Lepotic bylo málo, ale byly velmi kvalitní. Č.raná byla standartně v chuti dosti výrazná. Od Č.Najbolji nelze čekat nic mimořádného, jedině je snad možné jí "zahrát za dobrou práci" v souvislosti s jejím použitím pro křížení velkoplodých odrůd. Vylepšená Najbolja je podle mě Tophit, ovšem typická příchuť se objevuje jen v příznivých oblastech, v teplém září, u dosti vyzrálých měkkých plodů.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 102.201 (?), 16.8.2013 12:53
Nu, plná čačanská chuť, to je něco jako skvělý německý smysl pro humor. Ale vážně. O chuti, aromatu čačanek obecně si iluze nedělám, ale spoň u nás ocením spíš velikost plodů, taky vyšší stupeň tolerance k PPV. Asi chuťově nejhůř mi přijde najbolja. Musím ale spravedlivě říci, že v letošním teplém létě se Č. rané neměly až tak za co stydět. Plody obrovské, docela sladké, chuť neurazila. Charakteristika čačanek se nevztahuje na nejchutnější odrůdu Č. rodna, která v plné zralosti snese srovnání s pravými švestkami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 26.8.2013 15:14
Minulý rok začínaly touto dobou "pařáky", letos přišel místo nich podzim. Doufám, že ne natrvalo. Člověk aby si ve střední Evropě opravdu velice vážil každého slunečného dne. Snad aby přímo slavil. Sezóna je stále v dozrávání opožděná a nepomohly nižádné vysoké teploty v minulosti léta, které, jak to vypadá, již pominulo. V předchozím roce v této době byla zralá Stanley, Těchobuzická a Hanita byla už pryč. Nyní má k tomuto nejblíže Hanita, jinak je vše ostatní vybarvené ještě málo. Tedy kromě Toptaste, ale tam je třeba také ještě posečkati. Lepotic bylo málo, ale byly velmi kvalitní. Č.raná byla standartně v chuti dosti výrazná. Od Č.Najbolji nelze čekat nic mimořádného, jedině je snad možné jí "zahrát za dobrou práci" v souvislosti s jejím použitím pro křížení velkoplodých odrůd. Vylepšená Najbolja je podle mě Tophit, ovšem typická příchuť se objevuje jen v příznivých oblastech, v teplém září, u dosti vyzrálých měkkých plodů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.9 (?), 27.8.2013 22:52
Jaj, když už tady zazněl Opál, letos i u nás bohatě zaplodil, stihl dozrát před dešti a co se týče chuti, kdeže čačanky jsou...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.60 (?), 28.7.2014 10:20
Zase vám vydrží, já jí mám jak smuteční vrbu a odchází.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|