Čačanská lepotica
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 47.253 (?), 13.8.2014 10:09
Záměrně jsem napsal "než začnou rodit" - stromky jsou zatím mladé, neplodné. Normálně u nás lepotice zraje tak o 10-14 dní později, čili než mi začnou rodit Katinka a Opál, jsem rád, že už takhle brzy můžu mít v puse slívu. Zdraví Mitt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 125.240 (?), 15.8.2014 14:03
Dneska jsem měřil Zelenou ringli, výborná sladká chuť, naměřil jsem 24 - 25 % Brix. Čekám na Toptasty, jsem zvědav jestli dosáhou na těch 30% a více jak uvádí literatura.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 28.8.2014 20:27
Po prve po x letech mne zklamala Lepotice.Prvni plody byly chutne, jak jsem byl zvykly, ale dele trvajici deste ze zbytku urody udelaly podprumer.
To je přesně ono. Čačanská lepotica asi stejně jako Topfive dozraje prakticky všude, ale vlivem počasí se kvalita může silně zhoršit. Konkrétně u Č.lepotice jsem to už několikrát zažil. Zde první plody dozrávaly už začátkem srpna, takže zhoršené počasí jí ještě minulo a na kvalitě plodů se neprojevilo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 10.6.2015 8:26
Ale coby ne. Tady u nás na Opavsku má sice neblahou pověst, jakožto podřadnější švestak, ale já ji mám rád. Ten názor na ni je ovlivněn nesmyslným srovnáváním s Domácí, což je zcestné už kvůli době zrání a pak taky tím, že lidé si myslím, že je zralá když je modrá. Já vždy lehce zatřesu stromem a pochutnávám si na těch, které spadnou. Doba zrání Lepotic je u mě dobou švestkového blaha, v tu dobu zraje i Nancyská- tady u mě mirabelka herrenhausenska a krátce nato Althanova- ta tedy loni prakticky celá shnila... Dalšéch asi 30 odrůd je zatím ve stadiu narůstu- letos první úroda čeká Čačanskou rodnou, Ontario, Stanley, Wazonovu, nebo Hamanovu...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|