Čačanská lepotica
|
|
|
|
host - 151.38 (?) 15.7.2011 10:56
Ano starší odruda Lepotice má nesporně i v dnešní době nových Topodrud své místo na slunci.Ve středněvyšším mikroklíma kde ji mám potřebuje dozrát, až přezrát, jedině pak dostane výraznější aroma, a sladší chuť, to znamená koncem srpna, až začátkem září.Při výběru odrud někdy přehlížím požadavek-je určena do teplých oblastí, ale pro tuto odrudu to stoprocentně platí.Předpokládám, že bude sladší, než Topgigant, který ale nemám, a stěží můžu porovnat.Plody Lepotice jsou větší, až velké-radost pohledět na obsypaný strom.I když Jí mám na myrobalánu, neroste bujně.
Můj tip na odrudu mezi Katinku a Hanitu je Topfive.Dozrává krátce před Lepotici.
rostislavik
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.38 (?), 15.7.2011 10:56
Ano starší odruda Lepotice má nesporně i v dnešní době nových Topodrud své místo na slunci.Ve středněvyšším mikroklíma kde ji mám potřebuje dozrát, až přezrát, jedině pak dostane výraznější aroma, a sladší chuť, to znamená koncem srpna, až začátkem září.Při výběru odrud někdy přehlížím požadavek-je určena do teplých oblastí, ale pro tuto odrudu to stoprocentně platí.Předpokládám, že bude sladší, než Topgigant, který ale nemám, a stěží můžu porovnat.Plody Lepotice jsou větší, až velké-radost pohledět na obsypaný strom.I když Jí mám na myrobalánu, neroste bujně.
Můj tip na odrudu mezi Katinku a Hanitu je Topfive.Dozrává krátce před Lepotici.
rostislavik
|
|
|
|
|
|
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 56.251 (?), 15.7.2011 12:02
My máme Čač. Lepotici v 550m. v drsnějším klima, mírný S svah a plodila jak blbá, než nám ji téměř celou rozlámala před 2 lety vychřice (špatně zapěstované kosterní větve). Jinou jsem jedl pouze ze 340m.n.m. a chuťově byly srovnatelné, vyjma doby zrání - šťavnaté, trochu "ryngloidní", pro mě výtečné. Na zavařování 1, buchty 1, povidla slabší, slivovice s přídavkem no name starých menších slív (lep: slívy = 2:1-3:1) prý také výtečná. Ale jak říkám, nemám mnoho srovnání, obzvláště ne s Domácí. Teprv začínám.
Strom roste zdravě, se sytě zelenými listy, mají ho rády mšice. Bez postřiku proti pilatce není plodu. Květní pupeny namrzly za 15 let pouze jednou - následně všechny opadaly (únor-březen). Letos při květnových (nebo duben?) velmi pozdních, u nás silných, mrazech - co bylo rozkvetlé zhnědlo a odpadlo, popata přežila, odkvetla a už jsou na stromě nalívající zelené švestičky... ;-)
Zraje dle počasí tak v půli září+-. Podnož myrobalán. Dozrává víceméně průběžně, padá.
Chutná i rotwailerovi, slimákům, mravencům. Zdraví Mitt.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 15.7.2011 12:24
Lepotica a zdaleka nejen ona, má, oproti klasickým pravým švestkám dvě vlastnosti, které je třeba mít na mysli:
1. Plody zmodrají a vypadají k jídlu ještě v nezralém stavu, kdy skutečně jsou bez chuti. Teprve potom začnou měknout a sládnout. Pravá švestka naproti tomu, když je modrá, je i sladká
2. Optimální doba konzu, mní zralosti lepotic, kdy jsou plody měkké, ale ne moc, šťavnaté a lahodně nakysle sladké, trvá poměrně krátce. Zatímco pravé švestky při přezrání lehce zavadají kolem stopky a sládnou ještě víc, lepotice (a jí podobné) ztratí konzistenci - zblátovatí a částečně se vytratí chuť i sladkost.
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.183 (?), 15.7.2011 20:20
Pane doktore, vaše charakteristika Lepotice je dokonalá, není co dodat.
Letos mám na asi desetileté Lepotici takovou úrodu, že jsem musel úplně všechny větve podepřít, chudák vypadá jak invalida. V těchto dnech plody začínají modrat, přes obrovské množství jsou překvapivě velké. Zřejmě měl na letošní násadu plodů kladný vliv loňský rok, kdy se neurodilo vůbec nic.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.216 (?), 16.7.2011 23:46
Osobně jsem byl kdysi více zaměřený na pravé švestky, ale např. Vlašku, Hamanovu, Valjevku nebo Tuleu Gras zastínily chuťově pološvestky Gabrovská, Hanita atd., takže už to pro mě není tak důležité jestli je ta či ona odrůda pološvestka nebo pravá švestka. Ta výdrž u pravých švestek je samozřejmě výhoda, ale např. pološvestka Hanita oslní svou chutí v optimální zralosti (i když kratší) více, než leckteré pravé švestky na začátku, uprostřed i na konci své zralosti. Možná, že ne všude. Třeba na Vysočině to bude horší, ale např. pravá švestka Tuleu Gras dává údajně dobré výsledky taky jen v teplejších polohách.
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.38 (?), 15.7.2011 12:34
U nás ve 420 mnm.zraje v polovině srpna, a je k jídlu.Nechávám ji přezrát, a jím, až když spadne, netrhám.Když už na zemi nic není, mírně zatřepu.Ale nejlepší je začátkem září.Pro mě je i tak výborná, protože jsem staré stromy vyklátil, a než začaly nové plodit, byla dlouhá doba bez.Vážím si každé švestičky.Máme taky renklodu, roste plodí zdravě, hodně,ale ta mi tolik nejede jako švestky.
rostislavik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.88 (?), 15.7.2011 21:15
U nás nad 400m taky už začíná Lepotica modrat, což mne docela překvapuje :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|