Tak slechtitel Helmut Jacob, pevne tomu verim, mel umysl tohoto krizence stvorit.Bohuzel nenese zadne geny merunky. Takova mirabelka Nancys, co se mne tyce, urcite znaky chuti merunek ma, ale je to jem muj osobni vjem a samozrejme, ze Nancys nema nic spolecneho s merunkou.
V Polsku se daji koupit vzdy novinky co tahnou, ale je to vesmes propadak.Tak jak jsem byl nadsenec techto novinek, tak dnes chapu ostrilene kozaky sadare, ze neni nad dobrou overenou klasiku.Novinky ano, ale s rozumem.Osobne jsem byl nadsen nalezem trech modrych svetek, stari cca 60 let, ktere vysadil ded meho pribuzneho a rikal mu, ze jakakoliv svestka v tomto sadu muze dostat sarku, ale tyto tri ji nedostanou.Jsou posledni stromy, kterym bylo povoleno prezit z byvaleho sadu.Ostatni byly pro infekci sarky pokacene a spalene.Dnes mam z techto stromu 200l kvasu(celkem daly cca 500l) a jsem zvedav na vysledek.Cukernatost nebyla nejak vylozene vysoka neco kolem 22.Idealni stav sklizne konec zari, zacatek rijna.Plodi v triletych periodach, ne ze by neplodily, ale vzdy tretim rokem jsou stromy obsypane totalne.