Aku Slivku?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10472) - 70.240 (?)
3.4.2025 10:26

Dozrávání Toptaste se tady už kdysi řešilo. Někomu dozrává v srpnu a někomu v září. Divné je, že někomu dozrává v září i v teplé Podunajské nížině. "Baculaté" plody jsou těžko zaměnitelné. Tvarově jsou podobnější spíše Valoru než Domácí švestce (rodiče). Valor měl u mě projevy šarky na spodních listech a nakonec zaschnul. Některé odrůdy, ať už tolerantní nebo netolerantní mají také projevy šarky na listech, ale prosperují dál. Plody jsou bez příznaků. Plody Špendlíku žlutého naopak náhle opadají před dozráním, ale strom je jinak vitální, bez jakéhokoliv zasychání obrostu. Není mi známo, jestli má Toptaste více klonů. V Holovousích mají například Tuleu Gras bez čísla a Tuleu Gras 43, u Carpatinu to samé. Z těch srpnových odrůd je dobrá Katinka, Tegera, Carpatin, Kalipso, Hanka, Hanita atd. U mě zůstávájí nejchutnější všechny možné typy Domácích švestek. Většinou dozrávají v září.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2131) - 168.103 (?), 3.4.2025 9:01
Stejně tak já. V reakci na téma Hanita jasná chuťová jednička, jsem si Hanitu pořídil také a rozhodně mohu doporučit. Mimo jiné mi plodí na stromku s dalšími dvěma odrůdami, Černošickou slívou a Stanley a z těchto odrůd je nejchutnější. Walter

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10472) - 70.240 (?), 3.4.2025 18:29

Pane Waltere, v atlase se uvádí, že "Frühzwetsche von Černošice" je pološvestka, i když možná hůře odlučitelná pecka od dužniny a její konzistence připomíná slívu. Moc se na plody těším. Roub pěkně roste a je obalený květními pupeny. Zřejmě bude podobně mrazuodolná v květu jako Hanita. Plody byly v minulém roce sice poškozené mrazem, ale překvapila výrazně plná chuť. Žádný "odvar" jako například Topfirst.

host - 248.180 (?), 2.4.2025 21:36

Zkusím sem vložit tabulku...          Lída

zrání švestky
zrání švestky

host - 125.98 (?), 3.4.2025 7:29

Pěkná tabulka. Jen neměla by Toptaste zrát (alespoň dle popisů prodejců) od poloviny srpna?

host - 234.248 (?), 3.4.2025 8:20

je to tak... v polabí od poloviny srpna. J

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10472) - 70.240 (?), 3.4.2025 10:26

Dozrávání Toptaste se tady už kdysi řešilo. Někomu dozrává v srpnu a někomu v září. Divné je, že někomu dozrává v září i v teplé Podunajské nížině. "Baculaté" plody jsou těžko zaměnitelné. Tvarově jsou podobnější spíše Valoru než Domácí švestce (rodiče). Valor měl u mě projevy šarky na spodních listech a nakonec zaschnul. Některé odrůdy, ať už tolerantní nebo netolerantní mají také projevy šarky na listech, ale prosperují dál. Plody jsou bez příznaků. Plody Špendlíku žlutého naopak náhle opadají před dozráním, ale strom je jinak vitální, bez jakéhokoliv zasychání obrostu. Není mi známo, jestli má Toptaste více klonů. V Holovousích mají například Tuleu Gras bez čísla a Tuleu Gras 43, u Carpatinu to samé. Z těch srpnových odrůd je dobrá Katinka, Tegera, Carpatin, Kalipso, Hanka, Hanita atd. U mě zůstávájí nejchutnější všechny možné typy Domácích švestek. Většinou dozrávají v září.

host - 112.70 (?), 3.4.2025 11:46

chtěl bych poprosit, zda někdo nemá tabulku i s jabloněmi, hrušněmi, meruňkami a dalším ovocem. Před několika roky zde byla uveřejněna, ale havaroval mi počítač a o data jsem přišel. Mělo to asi 2 strany. Potřeboval bych z důvodů mrazíků pozdnější odrůdy. Lu.

host - 243.43 (?), 3.4.2025 13:27

Asi už jsem rozhodnutá, našla jsem v blízkém zahradnictví Hanitu na podnoži WaVit a St. Julien. Protože pořád šetřím místem, budu sadit jen jeden stromek. Zajedu, prohlédnu a snad i vyberu.

Děkuji všem za tipy. enna

host - 248.180 (?), 3.4.2025 18:16

Podívejte se na "prodejstromku.cz"- praktické informace wink  Lída 

host - 248.180 (?), 3.4.2025 21:25

Ten odkaz na prodejstromku se týkal tabulek doby zrání různých ov.stromů, špatně se to zařadilo.                           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz