Aku Slivku?

host - 248.180 (?)
2.4.2025 20:27

Královnu Viktorii měla kdysi má tchýně. Švestky velké, hodně šťávy, sladké, ale chuťově byly něco mezi rynglemi a švestkami, ta typická švestková vůně chyběla. Ale přes to mi jako takové chutnaly.

Možná byste mohla zkusit Gabrovskou, u nás (HK) plodí koncem prázdnin, minimálně 14 dní před Hanitou a je chutná.           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
pl31 - (35) - 221.240 (?), 29.2.2020 20:00, zobrazeno: 2940x

Zdravim,

Chcel by som sa spytat aku odrodu slivky by ste mi poradili zasadit... Mam Valjevku, Hagantu a Kralovnu Viktoriu... 

Dakujem Peter

Peter1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (75) - 169.2 (?), 5.5.2020 16:21
Toptaste, jofela,Katinka, hanita..

host - 234.248 (?), 5.5.2020 18:43

s tímto se nedá nic jiného... než souhlasit a možná ještě Herman, Opal a Č.Rodná....Jirka, Poděbrady

host - 234.189 (?), 31.1.2025 22:00

Jofela trpí moníliou plodov, dosť plodov na strome každý rok zhnije. Je len priemernej chuti. Korunu je potrebné častejšie presvetlovať, lebo dosť zahusťuje.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10480) - 70.240 (?), 1.2.2025 8:59

To mám radost. smiley Ta Jofela připomíná tvarově Valjevku. Ta Valjevka má poměrně lahodný alespoň jeden plod z mnoha. Jofela bude jalová vždycky a celá? Kuky má na to jiný názor?

Enna - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 243.43 (?), 2.4.2025 17:24

Dobrý den, nechci zakládat nové vlákno, tak se zeptám zde. Mám švestky Haromu, Jogantu a Topend Plus. Chci si pořídit ještě jednu odrůdu, Tipalu. Je ale cizosprašná a jejími opylovači jsou podle popisu Hanita, Katinka a Čačanská lepotica. Mám šanci, že ty moje odrůdy budou schopny být opylovačem pro Tipalu? Potřebuju švestku, která zraje o prázdninách, ať si švestek užijí také vnoučata.

Nebo jaké je vaše hodnocení odrůdy Královna Viktorie?

Za názory děkuji, enna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10480) - 70.240 (?), 2.4.2025 19:21

Královna Viktorie ani Tipala nejsou žádná "hitparáda". U Královny Viktorie vycházím z toho, co o ní napasal pan Walter, který by si jí znovu už nepořizoval. Tipale dost podstatně chybí vyšší cukernatost. Jinak má na žlutou švestku docela výraznou chuť. Narouboval jsem si do ní Bystrickou zlatku, ale jestli bude lepší, to nevím. O opylování bych se nebál. Úrody Tipaly jsou značné. Vybral bych si na místo Tipaly spíš vámi zmiňovanou Katinku a Hanitu.

host - 248.180 (?), 2.4.2025 20:27

Královnu Viktorii měla kdysi má tchýně. Švestky velké, hodně šťávy, sladké, ale chuťově byly něco mezi rynglemi a švestkami, ta typická švestková vůně chyběla. Ale přes to mi jako takové chutnaly.

Možná byste mohla zkusit Gabrovskou, u nás (HK) plodí koncem prázdnin, minimálně 14 dní před Hanitou a je chutná.           Lída

Enna - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 243.43 (?), 2.4.2025 20:43

Gabrovská byla moje první švestka, bohužel jsem jí tenkrát vysadila bez zkušeností a opylovače. Byla na zahradě jediná, bez úrody, tak šla po šesti letech do krbu.

Hanitu jsem po přečtení vašeho doporučení vysadila v roce 2018, nevím kde byla chyba, ale za dva roky odešla, na jaře se neprobudila.

S těmi současnými jsem moc spokojená, jenže všechny tři zrají, když už jsou vnoučata zpět doma po prázdninách. Ráda si nechám poradit odrůdu nějaké ranější švestky, která zraje kupříkladu koncem července až začátkem srpna.

host - 120.6 (?), 2.4.2025 21:12
Hanitu jsem vysadil na základě zdejšího označení, že je to nejlepší srpnová odrůda. A nelituji.Vloni všechny ostatní ovocné druhy pomrzly, pouze švestka Hanita byla obsypaná.Známý má více odrůd švestek, ale vloni po mrazech měla jeho Hanita největší úrodu že všech.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků11:11
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz