Ako ostrihať 2. krát

peter-yamaha - (8) - 219.88 (?)
9.3.2010 20:47

tu je tá jedna Stanleyovka zo všetkých strán... prosím o presné znázornenie kde a čo ucvaknúť mám ich päť ks sliviek ostatné si už domyslím lebo 1. krát zakladám korunku... nov. 2oo8 som ich zasadil, mali 2m /// apr. 2oo9 som ich všetky cvakol asi 8o cm od zeme /// a teraz som z toho... =(

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

peter-yamaha - (8) - 219.88 (?), 9.3.2010 20:47

tu je tá jedna Stanleyovka zo všetkých strán... prosím o presné znázornenie kde a čo ucvaknúť mám ich päť ks sliviek ostatné si už domyslím lebo 1. krát zakladám korunku... nov. 2oo8 som ich zasadil, mali 2m /// apr. 2oo9 som ich všetky cvakol asi 8o cm od zeme /// a teraz som z toho... =(

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 9.3.2010 21:12

Možností je víc. 
Já bych narovnal a vyvázal nejhořejší výhon ke kůlu. Ty tři silné pod ním bych ponechal jako ramena Spodní 4 výhony bych odstranil úplně. Všechny výhony bych zakrátil zhruba o 1/3 tak, aby konce zastřižených výhonů byly v jedné rovině a jejich poslední pupen směřoval ven. Prostřední vyvázaný výhon bych taky zkrátil, aby jeho vrchol byl tak o 15 cm výš než ty postranní a poslední pupen směřoval k ose kmínku.

host - 176.18 (?), 9.3.2010 22:11

:-))  Přesně tohle jsem si říkala, když jsem se dívala na fotku (ještě než jsem četla Váš příspěvek). Tak mám radost, že jsem se strefila :-)). Jak se teď dívám, tak Rony by tam těch větviček nechal víc, ale myslím si, že u slivoní je lepší mít zpočátku méně větví a k druhému patru větší odstup, aby pak korunka nebyla moc hustá. Zdraví Lída

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 9.3.2010 21:52

Zásady:

• Odstraníme všechno níže na kmenu, co je výše (jedna) a vodorovně ještě rok ponecháme
  • Nahoře učiníme pokus silně zakrátit na vnější očko a to podle zásady, že ty co jsou kolmější níže a ty více odkloněné výše o 1 až 2 pupeny
  • Terminál ponecháme bez řezání aby se dobře olistil a zesílil a bude mít snahu růst kolmo a pak další rok se uvidí
  • Slabé a odkloněné moc větévky ponecháme jako pomocnou asimilační plochu

Řezat těsně nad očkem, nepoužívat kleště, hladký řez a zamáznout voskem, švestky rádi vyslepují poslední pupen, když se nezamázne rána

Bez názvu
Bez názvu

host - 218.211 (?), 10.3.2010 21:23

Chtěl bych se optat co tak pěstovat švestky jako vřetena ty přece nastupují v plodnosti o dva roky dřív než vaše zapěstované korunky proč pěstujete jen dřevo.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 247.176 (?), 11.3.2010 9:01

Viděl jsem ve Švýcarsku opěstrovat švestky ve stěnách, skoro jako ve vinohradu. Přesto nepovažuji vřeteno za ideální tvar pro švestku. Hlavní výhody vřeten vidím ve vysokém procentu výběrových plodů, možnosti více odrůd na menší ploše, snadné sklizni, aj.  To ocení především stolní ovoce jako jádroviny, broskve, méně už švestky.

peter-yamaha - (8) - 87.148 (?), 11.3.2010 16:18

vďaka Vám všetkým za rady už som múdrejší...=) a ešte sa spýtam môžem použiť konsko:kravskú močovinu - 1:2 na prihnojovanie ovocných stromov počas vegetácie a dozrievania plodov???

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 11.3.2010 18:15

Hnojit močůvkou opatrně a jenom na začátku vegetace. Jeden můj kolega takto v začátku září při dozrávání ovoce pohnojil a "pohnojil dobře". Na Vánoce byly stromy brčálově zelené a pak zmrzly. Proč, to se dá dočíst v literatuře.

Peter. - (7) - 121.178 (?), 26.6.2010 17:27
Ahojte no ponechal som päť ramien a teraz po troch mesiacoch mi z každého vyrástli tri 7o cm výhony chcem sa spýtať môžem ich skrátiť aj teraz v lete, lebo sa bojím, že mi to vetry všetko polámu =(vďaka za odpovede pekný deň prajem

Peter. - (7) - 121.178 (?), 29.6.2010 12:33

neviete mi poradiť??? tak ja to ostrihám aj teraz, lebo sa mi to všetko doláme...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz