Slimáci

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 31.192 (?)
25.6.2011 23:30

ti malí, hubení tmaví jsou naši? Já myslela, že to jsou mladata od spanelaků a myslím, že nejen já

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 16.5.2011 8:23
Zase prší a slizniaci majú raj :-( Včera som sadil hokkaido, dal som pre istotu cez rastlinku odrezanú petku + Ferramol. Pivné návnady sú plné, ale sliznikakov neubúda... Peter

host - 220.158 (?), 19.5.2011 15:26

Pri masovem premnozeni sneku/plzaku muze za tepleho pocasi vyborne pomoct biologicky prostredek -- paraziticke hlistice Phasmarhabditis hermaphrodita. Je to zivy material, pomerne citlivy, jestli se da od nejakeho dodavatele v CR dostat expresne, je to vyborne. Davkuji se 30 x 106/100 m² formou zalivky; davka 30 mil. se rozptyli v 2 - 5 litrech bezchlorove, odstate pitne vody teloty 15 - 20°C. Tato suspenze se pote zredi vlaznou (15 - 20°C) bezchlorovou vodou na 10 - 50 litru a tato jicha je aplikovana po zapadu slunce (citlivost nematod na UV) rovnomerne zalivkou na osetrovanou plochu.

Teplota zeme nesmi klesnout pod 5°C, optimum je 10 - 25°C, 2 tydny po aplikaci nematod je nutno denne dostatocne zavlazovat, pokud neprsi; stojici voda ale neni dobra, nutno vlazit jen max. do bodu nasyceni pudy.

Hnojit mozno 3 dni po aplikaci hlistic, jenom zirava hnojiva jako vapno a dusikate vapno, insekticidy skupin organofosfatu a karbamatu a mednate fungicidy jsou problematicke, mely by byt aplikovany alespon 2 tydny po/pred aplikaci hlistic. Bezne moluskocidy (nastrahove peletky s metaldehydem, methiocarbem, fosforecnanem zelezitym) snaseji hlistice bez problemu, jako i jine metody boje proti snekum (krome vapna atd.).

Hlistice aktivne vyhledavaji sneky, plzaky apod., zavrtaji se do nich a vyziraji je zevnitr. Snek prestava behem ca. 3 dni prijmat potravu, po ca. 6 - 10 dnech uhyne.

Za priznivych podminek se hlistice v populaci sneku mnozi a ubudne jich az kdyz vetsina sneku uhynula; aplikaci hlistic mozno opakovat 2 - 4 x za sezonu, casto vsak staci jedina aplikace v obdobi populacniho vrcholu sneku, za priznivych klimatickych podminek.

Co se moluskocidu tyce, nejucinnejsi je zrejme methiocarb (Mesurol Alimax), je ale i nejtoxictejsi. Slimaky usmrcuje ze vsech preparatu nejrychleji, ca. 1 - 4 hodiny po pozeru; stejne jako metaldehyd vede u slimaku k intenzivnimu slizeni pred uhynem. Nastrahy s metaldehydem jsou taky dosti ucinne, ale i toxicke pro domaci zvirata, deti apod.

Fosforecnan zelezity (Ferramol) je z bezne dostupnych moluskocidu nejmene toxicky pro cloveka a domaci zvirata a prirozene nepratele sneku, je prakticky netoxicky. U zasazenych sneku nevyvolava vyslizeni ani nahly uhyn, sneci prestanou prijmat potravu, stahnou se do mist kde hnizdi a uhynou tam behem ca. 2 - 5 dnu, skryte; po rozkladu prihnoji pudu dulezityma zivinama. Jako metoda aplikace moluskocidnich nastrah vseobecne se nejlepe osvedcuje kombinace plosneho rozhozu peletek (u Ferramolu davka 500 g/100 m²), lokalne (okoli obzvlaste ohrozenych rostlin/zahonu) "zesilena" ca. dvojnasobne (Ferramol ca. 10 g/m²). Dobre je obzvlast u vetsich zahrad celou davku nastrahy rozdelit na poloviny, jednu polovinu aplikovat rozhozem v jednom smeru (kupr. sever-jih nebo jina osa), zvysni polovinu rozhodit ve smeru kolmem na prvni aplikaci; dosahne se tak rovnomernejsi rozhoz nastrahy. Radky s preferovanou potravou (zeli, brukve, brokolice atd) nasledne osetrit pasove, 50 cm kolem radky, aplikace dalsich 5 g/m² (=5 g/m radky, rovnomerne pul metru pred a za radku). Pri dostatecne vlhkosti vzduchu by mel Ferramol zustat aktivni minimalne 14 dnu, po 3 - 4 tydnech mozno v pripade potreby aplikaci opakovat.

Pri obzvlast silnem tlaku skudcu je mozne nastrahy i kombinovat, napr. plosne rozhodit popsanou metodou Ferramol a ohniskove (kolem nejohrozenejsich rostlin) aplikovat rychle a silne ucinny Mesurol Alimax v davce 0.5 g/m², tedy opet v 50 cm-okruhu kolem zahonu na 10 m radky 5 g Mesurolu, rovnomerne rozsypat. Po aplikaci Mesurolu, Vanish, Limexu a podobnych jedu ale drzte domaci zvirata a deti mimo zahony dokud je nastraha na povrchu pudy viditelna.

Jedna kuriozita na zaver: Mesurol Alimax ma trochu prekvapivy "vedlejsi ucinek",a to sice, na plochach osetrenych pripravkem dochazi casto v uhynu krtonozek; pokud tento hmyz v noci vyleze na povrch pudy a dostane se do kontaktu s methiocarbem v nastraze, uhyne nakolik je Mesurol silne ucinny insekticid.

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 31.192 (?), 24.6.2011 23:09

Jak jste natm teď v červnu v slimáky? Já mám pocit, že jejich letos nějak míň...jen aby to nebyl právě jen ten pocit. Jo a někdo tu psal, že jsou letos jen černí, já mám ty obrovské zrzavé, malí asi nedospělí jsou černí. Ale stejně je jich míň

terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 6.150 (?), 25.6.2011 13:36

Já mám také pocit, že je jich méně než loni a taky že začli vylézat později. Obrovské zrzavé mám taky, navíc i šedé s černýma flekama-ti jsou ozvlášť velicí, mají snad 10 cm a ač mi to normálně problém nedělá, u těhle se mi zvedá kufr, když je sbírám... každopádně hodně štěstí při lovu!

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 25.6.2011 15:06
Nejen že je jich méně, dokonce nejsou skoro žádní, a navíc španělské plzáky vystřídala domácí squadra. v poměru 1:1.

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 31.192 (?), 25.6.2011 21:18

Mirku a to jsou kteří ti domácí? já znám jen různé budkaře

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 25.6.2011 22:03
Za domácí považuji takové ty tmavé, ti hnědí a zerzaví jsou hispánci.

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 31.192 (?), 25.6.2011 23:30

ti malí, hubení tmaví jsou naši? Já myslela, že to jsou mladata od spanelaků a myslím, že nejen já

Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 23.66 (?), 25.6.2011 21:30

Tak u nás (Praha) jich vloni moc nebylo. Letos to vypadalo, že je to také dobré, ale když jsem jich před chvílí při sběru napočítala sto, tak jsem počítat přestala. A to chráním jen květinové záhony. Třeba jiřiny mi totálně sežrali (ze 120 kusů jich bojuje cca 10 o přežití). Marcela

host - 188.49 (?), 26.6.2011 11:26

Ohrada proti slimákům
Při velkém výskytu slimáků doporučují ohradit záhon rašlovým úpletem. Rašlový úplet je poměrně hustá síť, slimák jí neproleze, a za sucha ani nepřeleze. Po dešti je schopen lézt po rašlovině i do výšky 1m. Přesto ale většina slimáků tuto ohradu nezdolá.
Zkušenosti
Zeleninový záhon - výška ohrady 1m, sběr slimáků nutný jen po dešti.
Květinový záhon - výška ohrady 50cm (kompromis).
Hustota sítě 55g/m2, se ukázala jako dostatečná, možná bych zkusil řídší - hůř se po ní slimákům poleze. Síť je samozřejmě zahrabaná do země (stačí přihrnout), na horní strane sítě je propleten stavební provázek.
Úspora práce (sběr) už dávno překročila náklady na vybudování ohrady.

Původní nápad zde v druhé polovině klipu.

Oplocení je svým způsobem i dekorativní :) Přeji spokojené pěstování a bohatou úrodu.

Květinový záhon
Květinový záhon
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty